La lluita contra la pandèmia
L’Agència Europea del Medicament inicia el tràmit per autoritzar la vacuna russa Sputnik V
L’EMA ha començat l’anàlisi en temps real de les dades sobre la seguretat i eficàcia del fàrmac
L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha començat aquest dijous un procés de «revisió contínua», una anàlisi en temps real, de les dades sobre la seguretat, l’eficàcia i la qualitat de la vacuna russa Sputnik V. Aquest procés podria conduir a autoritzar l’ús d’aquest fàrmac contra el coronavirus a la Unió Europea.
En un comunicat, el regulador europeu remarca que la decisió de fer el pas «es basa en els resultats dels estudis de laboratori i els estudis clínics en adults» que el desenvolupador de la vacuna, l’Institut Gamaleia de Moscou, ha compartit amb els científics europeus de l’EMA, informació que ja està sent analitzada pels seus experts a la seu d’Amsterdam.
Reconeixement a ‘The Lancet’
La vacuna russa contra la Covid-19, criticada durament durant els últims mesos per la falta de transparència que han envoltat les investigacions, va rebre un reconeixement del món científic internacional a principis de febrer, quan la revista científica ‘The Lancet’ va publicar que, segons els resultats de l’estudi en fase III, l’Sputnik V va aconseguir una eficàcia del 91,6%, una xifra similar a l’obtinguda per les seves homòlogues occidentals.
D’acord amb el document científic, un total de 19.866 voluntaris van participar en els assajos dirigits per l’Institut Gamaleia de Moscou, dividits en dos grups: uns van rebre la vacuna i els altres, un placebo. Mentre que entre primer grup només es van registrar 16 casos simptomàtics de Covid-19, en el segon aquesta xifra d’afectats va ser gairebé quatre vegades superior i es va elevar a 62. En persones majors de 60 anys, l’eficàcia del medicament va demostrar ser similar. El tractament, consistent en dues injeccions amb dos vectors diferents de l’adenovirus administrades amb una diferència temporal de tres setmanes, ja està sent subministrat a la població general, després que al desembre, en una primera fase, es privilegiés el personal sanitari o el del sector de l’ensenyament.
«El desenvolupament de l’Sputnik V ha sigut criticat per una pressa indecorosa, per buscar dreceres i per falta de transparència», escrivien, a la mateixa revista científica, els professors Ian Jones, de la Universitat de Reading, i Polly Roy, de la London School of Higyene and Tropical Medicine. «Però el resultat aquí és clar i el principi de vacunació s’ha demostrat», continuaven, i concloïen: «Una nova vacuna pot afegir-se a la lluita per reduir la incidència de la Covid-19».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia