La pandèmia a Catalunya

Bars i restaurants de Catalunya podran obrir ininterrompudament fins a les 17.00

S’amplia al 30% la presencialitat a la universitat i es permeten les extraescolars més enllà de l’educació primària

Les noves mesures entraran en vigor el 8 de març i es mantindran durant 7 dies, fins al 15 de març

4
Es llegeix en minuts

El Govern ha acordat eliminar les franges horàries diürnes d’obertura de bars i restaurants, que podran obrir ininterrompudament de 07.30 fins a les 17.00 hores a partir del dilluns 8 de març, segons han anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en una compareixença després de la reunió del Procicat. No s’inclou en aquesta relaxació de les restriccions la franja nocturna, de manera que a les nits les mesures es mantenen com estaven: els locals només podran obrir per servir menjar per emportar o a domicili. Es manté el tancament comarcal i el toc de queda. Aquests ajustos entraran en vigor el dilluns 8 de març i es mantindran durant 7 dies, fins el dilluns 15 de març.

Vergés ha insistit en la necessitat de «continuar molt alerta». «Mantenim el gruix de les mesures però amb alguns ajustos. Serà amb una vigència de 7 dies. Veurem setmana a setmana com evoluciona la pandèmia», ha remarcat la consellera.

Altres novetats: s’augmenta al 30% la presencialitat a les universitats, s’amplien les extraescolars i activitats d’oci més enllà de l’educació infantil i primària, és a dir a joves de secundària, batxillerat i cicles formatius. Es permet obrir els vestidors de gimnasos i centres esportius amb mesures de precaució i amb un ús racional. Així mateix, es podran reprendre les activitats esportives federades a partir de 16 anys. Es reprenen les activitats en centres cívics a l’aire lliure per a persones de més de 60 anys i amb màxim de 6 persones. També s’amplia al 50% l’aforament en actes culturals, museus, galeries d’art, sales d’exposicions, biblioteques i arxius. Finalment, el màxim de 6 persones permès en una vivenda ja no haurà de ser d’un màxim de dues bombolles.

En l’àmbit de les residències, Salut preveu sortides il·limitades per als residents dels geriàtrics que estiguin vacunats i segueixin les mesures de seguretat. El pla sectorial de les residències també contempla recuperar les visites amb franges horàries.

Les universitats decideixen

Preguntada per la presencialitat universitària, Vergés ha deixat les universitats decidir com apliquen aquest 30% de l’aforament permès. Al principi, estava previst que el 8 de març recuperessin la semipresencialitat els alumnes de segon, que s’afegirien així als de primer curs. Amb l’ajust anunciat aquest dijous, queda en mans de cada universitat catalana decidir com distribueix aquest aforament del 30%.

Amb aquest ajust, el Govern atén parcialment les peticions del sector de la restauració i l’hostaleria. El Gremi de Restauració de Barcelona havia demanat l’Executiu que se superés el model de franges horàries implantat fa setmanes i els permetés recuperar l’obertura continuada de tot el dia fins al toc de queda, a les 22.00 hores, també als bars i restaurants dels centres comercials. Fins ara bars i restaurants podien obrir en dues franges: la d’esmorzars (de 07.30 a 10.30 h) i la del migdia (de 13.00 a 16.30 h). Ara s’elimina el tancament entre totes dues i s’amplia mitja hora la franja del migdia, fins a les 17.00 h. No es podrà, per tant, sortir a sopar en un restaurant.

Respecte a la Setmana Santa, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assenyalat aquest matí que el Procicat encara no l’ha abordat. No obstant, aquest dimecres Catalunya pactava amb València mantenir el tancament entre autonomies per impedir viatges entre comunitats durant la Setmana Santa. Així mateix, el Ministeri de Sanitat ha demanat a les autonomies que mantinguin el tancament perimetral durant aquells dies.

«Donar aire per destensar»

Notícies relacionades

Sàmper ha defensat la necessitat de donar «aire» a la ciutadania i als negocis en les mesures sanitàries per la Covid-19, amb reobertures esglaonades que permetin arribar amb bones dades epidemiològiques a la Setmana Santa. «Jo, des d’Interior, he dit que hi ha una tensió social que hem vist als carrers, i segurament aquest aire de què va parlar el doctor Josep Maria Argimon col·laborarà a destensar», ha argumentat el conseller.

Mentre uns pugnen per recuperar una certa normalitat i, amb aquesta, feina i ingressos, experts com Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Hospital de la Vall d’Hebron, de Barcelona, ha tornat a cridar a la prudència a l’hora de flexibilitzar les restriccions. Segons el seu parer, «la desescalada ha de ser molt lenta perquè, si no, correm el risc d’una quarta onada». De fet, tot i que tots els indicadors epidemiològics estan millorant i la pressió hospitalària baixa, les ucis continuen encara molt plenes (520 persones) de malalts que necessiten temps per superar la fase més aguda de la Covid-19.