Lluita contra la Covid
Un empresari gallec sondeja Zendal per fabricar la vacuna russa a Porriño
Pedro Mouriño, conseller delegat d’IberAtlantic, assegura que existeix una «estreta col·laboració» amb Zendal
Fonts de la biofarmacèutica gallega matisen que el grup avalua molts projectes i que a curt termini no hi ha res ferm
L’empresari gallec Pedro Mouriño, conseller delegat de IberAtlantic, assegura que existeix una «estreta col·laboració» amb Zendal per a la producció de la vacuna russa Sputnik V a Porriño. «Hi pot haver molt bones notícies per a Galícia i per a Espanya en les pròximes setmanes, és un procés que encara està obert», avança.
Fonts de la biofarmacèutica gallega, que fabrica l’antigen anti-Covid de Novavax i és l’única autoritzada a Espanya per a la fabricació de vacunes de salut humana, matisen que el grup avalua molts projectes i que a curt termini no hi ha res ferm
Pedro Mouriño assegura que hi ha una «estreta col·laboració» i que «hi pot haver molt bones notícies en les pròximes setmanes»
Mouriño, que és cònsol honorari de Rússia a Vigo, va parlar per a FAR a títol de conseller delegat d’IberAtlantic, grup empresarial que té un acord amb Rússia per participar en la distribució de les seves vacunes. Dijous l’agència Europea del Medicament (EMA) va iniciar el procés de peritatge de l’Sputnik V, segons va anunciar el Fons d’Inversions Directes de Rússia (FIDR).
#COVID19vaccines: where are we now?
— EU Medicines Agency (@EMA_News) 4 de marzo de 2021
Rolling reviews in progress, submitted applications, authorisations completed 👇 pic.twitter.com/jmIdIBJNI0
Rússia va avançar també la seva disposició a subministrar vacunes contra el coronavirus a 50 milions d’europeus a partir de juny, però el portaveu de Sanitat de la Comissió Europea, Stefan de Keersmaecker, va precisar que «actualment no hi ha converses en curs» sobre la integració de l’Sputnik V al dossier vacunal europeu.
Pedro Mouriño assegura que el FIDR, que té els drets de la vacuna russa, està verificant tècnicament que l’Sputnik V es pot produir a les instal·lacions gallegues, on ja es fabriquen mil litres diaris de l’antigen de Novavax. El fundador i CEO d’IberAtlantic planteja la possibilitat que el grup Zendal no només sigui el fabricant, sinó també el llicenciatari de la patent, acordant la transferència de tecnologia i assumint un risc empresarial compartit. «Estem parlant d’un contracte de centenars de milions», va avançar.
L’empresari gallec recorda que ja hi ha tres països de la Unió Europea, Hongria, Eslovàquia i la República Txeca, que administren o administraran la vacuna Sputnik V, registrada en 38 països. «I cada setmana que passa n’augmenten dos més –apunta–. Hi ha dos, Àustria i Dinamarca, que estan parlant amb Israel per produir, i Alemanya podria fer una compra bilateral a BioNTech i CureVac, que són alemanyes. L’estratègia de compra centralitzada a la UE ha fet aigües i els espanyols serem els últims a assabentar-nos», lamenta l’empresari.
Per Mouriño, no se sustenta «anteposar criteris polítics o geoestratègics amb una xifra oficial de 70.000 morts oficials», i critica a la Comissió Europea per «obviar» les vacunes russes i xineses, primant les d’«altres territoris que no són europeus», en al·lusió a les farmacèutiques nord-americanes Pfizer, Johnson & Johnson i Moderna.
Sosté que l’Sputnik V «és millor que la d’AstraZeneca», i que la comunitat científica internacional «ja hi creia ella, fora de la propaganda antirussa d’injuriar aquesta vacuna des del principi». Posa l’exemple del desenvolupament de vacunes contra l’Ebola pel Centre Gamaleia rus, la mateixa institució científica centenària que ha desenvolupat l’Sputnik V utilitzant adenovirus. La vacuna anti-Covid d’AstraZeneca utilitza idèntica plataforma vacunal. «Li han demanat ajuda a l’Sputnik per millorar l’eficàcia i la seguretat de la seva vacuna», assegura Mouriño.
El CEO d’IberAtlantic assegura que «sense cap dubte» es posaria la vacuna russa. «Ho vaig dir el juny de l’any passat, per mi és la millor», insisteix Pedro Mouriño, que diu que li inocularan l’Sputnik V si Moscou l’envia a Madrid per protegir el personal diplomàtic de l’ambaixada i els cònsols honoraris de Rússia a Espanya.
«La compra centralitzada a la UE ha fet aigües i els espanyols serem els últims a assabentar-nos»
-¿Hi ha hagut contactes amb el grup Zendal?
-Hi ha dades que no puc traslladar per acrods de confidencialitat. Zendal pot allotjar la fabricació de l’Sputnik V si es donen una sèrie de requisits. Primer, que qui té els drets, Russian Direct Investment Fund, verifiqui tècnicament que es pot produir a les instal·lacions. Això està en marxa, però no ha acabat. Hi ha d’haver una capacitat productiva per part de Zendal per produir vacunes, i les capacitats productives estan copades. Hi ha un horitzó cap a l’estiu de tenir capacitat productiva. No és el mateix produir-les per a la UE que per reexportar-les a un tercer país.
-¿Quan preveu que l’Agència Europea del Medicament (EMA) aprovarà la vacuna Sputnik per a Europa?
-L’aprovació de l’Agència Europea del Medicament no és un requisit imprescindible per distribuir-la en territori espanyol. Diu un dia la ministra una cosa i ho assumim com a paraula de Dios. El procediment de registre de l’EMA és un dels 4 procediments que hi ha per comercialitzar un fàrmac a Espanya, no és l’únic. L’avantatge que dona és que és vàlid per a tota la UE. Està d’una banda la producció i per un altre la distribució. Si vull produir a Zendal no necessito l’autorització de l’EMA. L’EMA em permet la distribució a Europa, puc reexportar-lo a l’Amèrica Llatina. L’Agència Espanyola del Medicament ha d’autoritzar la producció d’aquestes vacunes per a un tercer país.
-Ja hi ha tres països de la Unió Europea, Hongria, Eslovàquia i República Txeca, que reben o rebran l’Sputnik V.
-Les han autoritzat les seves agències nacionals, i cada setmana que passa se’n sumen dos més. Hi ha dos, Àustria i Dinamarca, que estan parlant amb Israel per produir. L’estratègia de compra centralitzada a la UE ha fet aigües i els espanyols serem els últims a assabentar-nos. No funciona. Ara cadascú està corrent i intentant buscar alternatives al marge de la Comissió Europea i la seva compra centralitzada. A aquest ritme d’adquisició no ens arriba per vacunar la població espanyola aquest any.
-Però no sembla que el Govern canviï la seva postura, continuarà confiant en la UE.
-Les autoritats espanyoles són com el Titanic, s’enfonsa, però continuen tocant el piano. Al final saltaran del barco, seran els últims, però acabaran saltant quan percebin que la resta dels països s’han buscat la vida. És possible que països com Alemanya estripin les cartes i se’n vagin a la compra bilateral, a BioNTech o Curevac, que també és alemanya. Aquí som més papistes que el papa.
Tenim dos problemes: les vides humanes, 70.000 o 100.000 morts, cada dia 300 persones. És un drama humà, cal aturar al més aviat possible aquesta pandèmia, i l’única manera és la vacunació massiva. L’economia espanyola va perdre 120.000 milions de dòlars l’any passat. Cada mes és un clau més al taüt de l’economia espanyola, 10.000 milions menys al mes.
Ja ningú qüestiona l’eficàcia ni la seguretat de l’Sputnik V. Són disculpes de mal pagador dir que no es fabrica aquí. El 50% dels fàrmacs que es venen a Espanya es fabriquen a l’Índia.
-¿Les males relacions diplomàtiques entre la UE i Rússia per elcaso Navalni influiran en aquest procés?
-Amb 70.000 morts anteposar criteris polítics o geoestratègics no se sustenta. Ens acabem de divorciar del Regne Unit, seu d’AstraZeneca. La Comissió Europea ha obviat les vacunes russes i xineses, prioritzant les d’altres territoris que no són europeus: Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna...
-Un punt d’inflexió va ser la col·laboració amb Oxford i AstraZeneca per estudiar combinar les dues vacunes amb plataformes similars (adenovirus), ¿no?
-La comunitat científica internacional ja hi creia, fora de la propaganda antirussa d’injuriar aquesta vacuna des del principi. El mes de setembre va sortir a ‘The Lancet’ la fase I i fase II, i ja es va veure que era la millor. Una altra cosa és que la fase III, en la qual es mesuren els efectes secundaris a totes les franges de població, demorés una mica. És molt millor que la d’AstraZeneca, li ha demanat ajuda a l’Sputnik V per millorar l’eficàcia i la seguretat de la seva vacuna. La d’AstraZeneca és molt menys eficaç i bastant menys segura.
-¿S’ha posat vostè la vacuna russa?
-Ho he intentat. Per posar-me-la hauria de ser a Moscou, esperar 21 dies i posar-me la segona dosi. Soc cònsol honorari, però tinc difícil obtenir el visat, hem intentat que es portés a Madrid per vacunar personal diplomàtic i cònsols honoraris. De moment no he pogut, però sense cap dubte me la posaria, ho vaig dir el juny de l’any passat. Per mi és sense cap dubte la millor vacuna. Em truquen infinitat de persones a Espanya que se la volen posar. Està registrada en 38 països.
Notícies relacionades-Sembla que l’Sputnik V ha sigut acceptada en aquells països de població eslava que han estan culturalment i històricament vinculats a Rússia.
-Totalment correcte. Un amic de Budapest que s’ha posat la vacuna Sputnik V em deia que els seus pares i avis s’han vacunat amb vacunes soviètiques tota la vida. No estan a l’imperi de les multinacionals anglosaxones. Hi ha un ‘lobby’, tenen publicacions científiques i congressos metges pagats per ells. Els russos escriuen en rus, no en revistes anglosaxones. No són al circuit de les multinacionals. L’Sputnik V l’ha desenvolupat institut públic [el centre Gamaleia de Moscou] amb una trajectòria centenària i que ha desenvolupat vacunes contra l’Ebola.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista