DIA DE LES DONES

Les feministes no renuncien a sortir al carrer

  • L’acte unitari a Barcelona serà una manifestació estàtica a dos quarts de set de la tarda al passeig de Gràcia, entre la Gran Via i la Diagonal, que ha penjat el ‘sold out’

  • Els sindicats CGT Catalunya, la Intersindical, Sindillar i el Sindicat de Periodistes han convocat una vaga general feminista de 24 hores a Catalunya.

  • A Madrid, després de la prohibició de les concentracions, les feministes criden a vestir de lila i sortir als balcons a les vuit de la tarda a reivindicar els seus drets.

Les feministes no renuncien a sortir al carrer
3
Es llegeix en minuts

Potser per l’efecte Streisand de la prohibició de les manifestacions a Madrid, potser perquè la Covid, lluny d’espantar les dones, els ha mostrat amb tota la seva crueltat la necessitat de lluitar pels seus drets, però ahir diumenge al matí la manifestació estàtica unitària convocada per la plataforma Vaga Feminista per a aquest dilluns a dos quarts de set de la tarda havia penjat el ‘sold out’. Per complir amb els protocols de seguretat, la manifestació, sota el lema ‘Juntes, diverses i rebels som imparables’, s’ha dividit en vuit trams amb capacitat de 450 persones cadascun, i les inscripcions s’han esgotat. Així, es preveu que aquesta tarda el passeig de Gràcia –entre la Gran Via i la Diagonal– s’ompli amb 3.600 dones que exerciran el seu dret a manifestar-se sense oblidar les mesures de seguretat (la convocatòria preveu un metre i mig de distància entre les manifestants).

La il·lustració de l’acció mostra dones diverses –una cosa crucial per a l’organització i per al conjunt del moviment– subjectant cartells amb missatges com ara «Foc a la llei d’estrangeria», «Cap desnonament sense resposta» i «Llei transestatal, ja». El mateix cartell –i els mateixos missatges– anuncien la concentració a l’Hospitalet. A la segona ciutat catalana se celebrarà mitja hora més tard. A les set de la tarda a la rambla Marina, en aquest cas en dos trams (també amb inscripció prèvia a la web de Ca la Dona).

Per a les organitzadores era molt important mantenir les convocatòries pel símbol que suposa tornar a la llar (per això ha fet tant mal en el moviment la prohibició de Madrid, ciutat on en els últims mesos s’han permès nombroses manifestacions) i perquè, insisteixen, la crisi del coronavirus no ha fet més que evidenciar i augmentar totes les bretxes denunciades pel feminisme.

Petites accions descentralitzades

Més enllà de la manifestació estàtica d’aquesta tarda a Barcelona, els diferents barris, pobles i col·lectius organitzen ja des de fa dies nombroses activitats de petit format per mantenir viva tant la reivindicació com la presència al carrer. Ahir al matí nombroses localitats catalanes van organitzar passejos denúncia sota el lema ‘Volem caminar tranquil·les de dia i de nit’. Marxes que es van organitzar de Tona a Mollet, passant per diversos barris de Barcelona. «La pandèmia ha donat més visibilitat a la precarització de les dones, especialment les migrants; la tancada ha incrementat les situacions de violència masclista i ha mostrat les vergonyes d’una falsa conciliació familiar i laboral sota el paraigua del teletreball, demostrant també que les cures les assumeixen en més part les dones», resumeixen alguns dels motius des de l’organització.

El col·lectiu Comunicadores Feministes –format per professionals d’oficis vinculats a la comunicació– ha convocat les treballadores dels mitjans de comunicació aquesta tarda a dos quarts de sis al bloc tres de la manifestació unitària (davant la Casa Batlló), per unir-se després a la concentració unitària.

Plena cobertura legal

Notícies relacionades

Quant a la vaga general feminista que l’any passat va quedar diluïda al caure el 8 de març diumenge, aquest any ha tornat a ser convocada per sindicats com la CGT de Catalunya, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Sindillar i el Sindicat de Periodistes. Les treballadores catalanes que ho volen i la seva situació els permeti acollir-se al seu dret de vaga tenen tota la cobertura legal a Catalunya per fer-ho, malgrat que, novament, els sindicats majoritaris s’han desmarcat de la convocatòria.

A Madrid, atesa la prohibició de les manifestacions al carrer, el moviment feminista ha convocat totes les ciutadanes a sortir al carrer vestides de lila. «Vestir de lila no està prohibit i sortir al carrer amb una pancarta, tampoc», assenyalen. Animen també els madrilenys a sortir a balcons i finestres a les vuit de la tarda per «convertir tota la ciutat en un crit contra el masclisme».