Milloren els indicadors

El coronavirus continua baixant a Catalunya, pendent de l’obertura comarcal

El nombre de pacients hospitalitzats i a les ucis descendeix en les últimes hores

El coronavirus continua baixant a Catalunya, pendent de l’obertura comarcal
4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La situació pandèmica continua millorant a Catalunya, pendent de noves mesures que poden comportar l’aixecament del tancament comarcal de cara a les vacances de Setmana Santa, tal com va avançar dimarts la portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó. Tot i que Budó (JxCat) va deixar caure que potser per Setmana Santa els catalans podrien sortir de la comunitat per veure familiars, la Conselleria de Salut (ERC) s’ha posicionat aquest dimecres en el Consell Interterritorial del Ministeri de Sanitat a favor de tancar les autonomies durant aquest període, sense pronunciar-se sobre la mobilitat interior.

Quant a les xifres epidemiològiques de Salut, a Catalunya s’han diagnosticat en les últimes hores 1.449 contagis i 28 morts, mentre que el risc de rebrot (EPG), l’índex de creixement potencial de l’epidèmia, que va baixar ahir de 200 punts, continua a la baixa al situar-se en els 195 punts. A més, també baixa el nombre de pacients hospitalitzats i a les ucis. Aquest dimecres hi havia als hospitals catalans 1.552 pacients amb Covid-19 (33 menys que ahir), dels quals 481 són a l’uci (davant els 502 de dimarts).

Malgrat la millora de tots els indicadors epidèmics, els experts estan preocupats per la lentitud d’aquesta baixada, que voreja l’estancament en algunes zones d’Espanya. Per exemple, l’índex de reproducció (o Rt) es manté a Catalunya en els 0,92 punts. A l’estar per sota del llindar d’1, l’epidèmia està en regressió, però es tracta d’un indicador que fa dies que està estable i que no experimenta grans baixades. La variant britànica del coronavirus, present ja en un 70% dels contagis a Catalunya i que és més contagiosa, està darrere d’aquesta lenta reducció.

Un estancament en la reducció de contagis i morts, adverteixen els sanitaris, podria fàcilment implicar una posterior pujada, sobretot en un context en què els països europeus més pròxims estan tornant a experimentar un augment dels contagis. Per això els epidemiòlegs demanen mantenir el tancament perimetral de les autonomies per Setmana Santa (malgrat que es pugui circular lliurement per dins) i no augmentar el nombre de persones permès a les reunions socials. És a dir, no incórrer en l’error del Nadal passat, quan es va deixar que la gent es mogués i això va implicar la tercera onada pandèmica.

La positivitat, és a dir el percentatge dels PCR i tests d’antígens que donen positiu, es manté estable en el 4,63%, per sota del 5% que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix per considerar controlable la pandèmia. A més, des del començament de la pandèmia s’han contagiat 569.209 catalans i han mort 20.930 persones.

Vaga a la sanitat

A més, la vaga del col·lectiu sanitari i dels serveis assistencials d’aquest dimecres ha aconseguit omplir el centre de Barcelona amb dues concentracions seguides, però no ha buidat els hospitals, on amb prou feines s’ha notat l’atur a causa dels serveis mínims «abusius», segons els convocants. Unes 2.000 persones s’han concentrat primer a la Via Laietana de Barcelona i, posteriorment, han anat cap a la plaça Sant Jaume, on han llegit un manifest, en què es critiquen les condicions de treball d’aquests col·lectius. Els participants en la protesta han seguit un minut de silenci en record de tots els sanitaris que han mort a causa de la Covid-19. Segons Salut, la vaga ha tingut un seguiment de només el 0,99% de la plantilla.

La vaga l’han convocat la USOC, Infermeres de Catalunya, la CGT, CATAC-CTS-IAC, COS i PSI Lluitem, que reclamen un model 100% públic, reduir la temporalitat i la precarietat en les contractacions, un model sanitari centrat en l’atenció primària, reconeixement del plus de perillositat per a totes les categories i cobertura de totes les jubilacions i vacants, així com les absències per vacances, entre altres demandes laborals.

Per comarques

Per comarquesPer comarques, les que continuen tenint un risc de rebrot més alt són Vall d’Aran, amb un EPG de 799 –30 punts més que ahir–, seguida d’Osona (450), el Pallars Sobirà (448), la Garrotxa (417), el Moianès (378), l’Alt Urgell (339), el Segrià (334), l’Anoia (318) i l’Urgell (310).

Són sis les comarques que estan per sota del llindar de 100 EPG: el Priorat (0), on ha desaparegut el virus i no té nous contagis, el Montsià (31), la Ribera d’Ebre (39), el Tarragonès (59), les Garrigues (76) i el Baix Ebre (89), que presenten un risc moderat.

El Barcelonès, la comarca més densament poblada, té un risc de rebrot de 200, quatre punts menys que ahir, i la velocitat de contagi del virus ha baixat fins a 0,91, una centèsima menys que ahir.

Per municipis

Quant als municipis, els que tenen un risc de rebrot més gran són: Canovelles (911), Vic (525), Olot (518), Mollerussa (508), Sant Adirà de Besòs (447), Sant Vicenç dels Horts (440) i Manlleu (437). 

Notícies relacionades

Una dotzena de ciutats amb més de 20.000 habitants estan per sota del llindar de 100 punts EPG, que indica el risc alt, i només dues, Salou (15) i Vila-seca (27), estan per sota de 30 –risc baix–. 

La ciutat de Barcelona té avui un risc de rebrot de 187, quatre punts menys que ahir, i la velocitat de propagació és del 0,90, una centèsima menys que la vigília.