Per precaució
La UE manté la vacuna d’AstraZeneca però investiga possibles trombosis
Itàlia, Dinamarca i Noruega deixen d’administrar una partida que també ha rebut Espanya
L’Agència Europea del Medicament (EMA) manté l’autorització per a la vacuna d’Oxford/AstraZeneca mentre investiguen casos de coàguls que van derivar en trombosis, segons ha afirmat dijous aquest organisme.
«La posició del comitè de seguretat de l’EMA [...] és que els beneficis continuen superant els riscos i la vacuna es pot continuar administrant mentre està en curs la investigació de casos d’esdeveniments tromboembòlics», ha dit l’EMA hores després que Noruega, Dinamarca i Islàndia resolguessin una suspensió preventiva.
Sobre la taula hi ha la sospita d’un lot d’una vacuna d’AstraZeneca que podria haver causat trombosi en alguns receptors i la seva idoneïtat està sent estudiada. L’EMA ha assegurat que podria emetre «avui o demà» un consell sobre l’ús del fàrmac a la Unió Europea (UE), segons informa Efe.
Segons ha confirmat una font de l’agència, amb seu a Amsterdam, el comitè de seguretat (PRAC) de l’EMA ja està reunit per analitzar la informació disponible sobre els casos de trombosi en persones que han rebut la vacuna d’aquesta farmacèutica.
Dinamarca ha suspès avui durant 14 dies l’ús de la vacuna d’AstraZeneca després de registrar «greus casos de trombosi» en persones que l’havien rebut, un dels casos està relacionat amb una mort produïda 10 dies després de la vacunació, tot i que va ressaltar que encara no es pot concloure que hi hagi una relació directa entre la vacuna i les trombosis. Les autoritats sanitàries noruegues també han anunciat aquest dijous la suspensió «cautelar» de les vacunes Covid-19 .
La decisió va arribar menys d’un dia després que l’EMA hagi assegurat que, després d’una anàlisi preliminar, no creu que «hi hagi un problema específic» amb un lot d’AstraZeneca.
Es tracta del lot ABV5300, retirat diumenge passat per Àustria com a mesura de precaució després de la mort d’una persona diagnosticada amb trombosi múltiple –formació de coàguls sanguinis– i la malaltia d’una altra coincidint amb la seva vacunació.
Altres països
Itàlia, Estònia, Lituània, Letònia i Luxemburg també van suspendre la vacunació amb les dosis d’aquest lot en concret, que va ser rebut per 17 països de la Unió Europea, incloent-hi Espanya, Polònia, Malta, França i Grècia, segons l’EMA.
El PRAC està revisant els casos notificats d’afeccions i tots els casos d’esdeveniments tromboembòlics i afeccions relacionades amb coàguls de sang que hagin sigut notificats per pacients coincidint amb els dies posteriors a la vacunació.
No era un cas greu
Notícies relacionadesLes autoritats neerlandeses també van registrar aquest dijous un cas de trombosi diagnosticat després d’una injecció amb la vacuna d’AstraZeneca, però no es tracta d’un cas greu que hagi requerit hospitalització. No obstant, el centre neerlandès que registra els efectes secundaris de les vacunes, Lareb, ho està investigant en profunditat.
AstraZeneca Països Baixos ha dit avui a la televisió neerlandesa ENS que està en estret contacte amb l’EMA i ha recordat que és aquest regulador europeu el que decideix sobre les conseqüències pràctiques d’aquests problemes reportats de coagulació en persones vacunades. «No ens correspon a nosaltres decidir o assessorar sobre l’ús de vacunes, per a això hi ha les autoritats sanitàries», ha remarcat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia