«A l’espera de l’informe de l’EMA»
Catalunya retira 2.000 dosis sospitoses d’AstraZeneca, però manté la vacunació
Astúries, Andalusia i Castella i Lleó suspenen la immunització amb l’antídot britànic, però Sanitat i l’OMS insisteixen que és «segur»
Epidemiòlegs i infectòlegs defensen que, fins i tot confirmant-se la relació amb la trombosi, els beneficis són «molt més grans» que els riscos
Catalunya ha retirat el lot de vacunes d’AstraZeneca que presumptament estava relacionat amb uns casos de trombosi detectats a Dinamarca i Àustria, segons confirmen fonts de la Conselleria de Salut. Salut ja ha administrat 37.000 vacunes d’AstraZeneca, amb l’excepció d’aquestes 2.000 dosis que ja s’han retirat «per prevenció i a l’espera que hi hagi un informe de l’Agència Europea de Medicaments (EMA)». «El Departament de Salut manté el pla de vacunació previst per a les següents setmanes», diuen aquestes fonts. Comunitats com Andalusia, Astúries i Castella i Lleó han decidit, directament, suspendre la vacunació amb l’antídot britànic.
Els experts consultats per aquest diari defensen la seguretat d’AstraZeneca. L’epidemiòleg Joan Guix, exsecretari de l’Agència de Salut Pública (Aspcat), insisteix que no hi ha evidències que els casos de trombosi estiguin relacionats amb aquesta vacuna, però que països com Dinamarca o Àustria han parat la immunització per «precaució». «Tenim garanties que la vacuna ha passat totes les fases de seguretat, però ara el que està sobre la marxa són les reaccions que hi pugui haver. I això es fa amb tots els medicaments», assenyala Guix. «El benefici és més gran que els possibles efectes secundaris. Els més grans de 60 anys tenen moltes més possibilitats de tenir complicacions per Covid», afegeix.
Diu el mateix el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante. «Amb la vacuna del xarampió, de cada milió de dosis, hi ha un nen que té encefalitis. Però sense ella, el xarampió afectaria un de cada 10.000 nens. El benefici és molt més gran. Fins i tot podent demostrar-se la causalitat d’AstraZeneca amb els trombes, això no impediria la vacunació», defensa Almirante, que no obstant creu que aquests casos han sigut «incidentals». «D’AstraZeneca s’han posat moltíssims milions de dosis a tot el món. I s’han descrit una vintena de casos de trombosi. De moment, les agències reguladores de medicaments no han emès l’alarma».
Creu que la decisió de determinats països i comunitats d’Espanya de deixar de vacunar amb aquest fàrmac és un «mecanisme més de cara a la població», perquè no s’escampi el «pànic» a posar-se la vacuna. Tot i que adverteix que el pla de vacunació es pot retardar: «L’AstraZeneca és molt fàcil de posar, si no la poses es pot retardar molt el procés».
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assenyalat aquest divendres que el lot d’AstraZeneca retirat a altres països per presumptes episodis trombòtics i que està sent investigat ja va ser subministrat i administrat a Espanya, per això «no es tracta de parar un lot que no tenim». També l’Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que «no hi ha cap raó» per deixar d’utilitzar aquest fàrmac.
Sanitat: «prudència» i «tranquil·litat»
En una entrevista a RNE, i a la pregunta de si s’activarà un seguiment específic de les persones inoculades amb aquesta partida, Darias ha explicat que el ministeri i l’Agència Espanyola del Medicament fan un seguiment de farmacovigilància «permanent» des que s’administra qualsevol vacuna, per això no es posarà en marxa cap procés concret, perquè el que hi ha ja és «molt potent».
Darias ha insistit que la vacuna d’AstraZeneca és «segura», i així ho diu l’Agència Europea del Medicament (EMA), que ha posat de manifest que «no hi ha relació causal entre l’esdeveniment trombòtic i la vacuna». Per tant, ha reiterat el missatge de «prudència i tranquil·litat» i màxima vigilància.
Respecte al fet que l’EMA s’hagi donat 14 dies per establir una recomanació general sobre la vacunació d’AstraZeneca i si Espanya finalment l’aplica a persones de més de 55 anys, Darias ha dit que el Govern es donarà «un temps d’espera» en funció del que digui l’EMA «i a partir d’aquí actuarem».
Segons va decidir a mitjans de febrer la Comissió de Salut Pública, la vacuna d’AstraZeneca s’està administrant a treballadors essencials menors de 55 anys (bombers, docents, policies i alguns sanitaris no de primera línia, entre d’altres), als quals seguirà la població general entre 45 i 55 anys.
La ministra també s’ha referit a la vacunació de la població infantil i ha assenyalat que mentre no hi hagi assajos clínics ni evidències «no es pot procedir a aquesta vacunació», i ha recordat que la fitxa tècnica de l’EMA és a partir dels 18 anys. En el cas de les embarassades, Darias ha considerat que, de moment, només es portarà a terme sota prescripció mèdica.
Temor pels trombes
El temor dels efectes secundaris de la vacuna d’AstraZeneca acorrala la companyia farmacèutica, que veu que diversos països han decidit suspendre la vacunació amb aquestes dosis. L’últim, Tailàndia, que aquest divendres va optar per ajornar la vacunació contra la Covid-19 amb Oxford-AstraZeneca, l’endemà que alguns països europeus fessin el mateix pels seus possibles efectes adversos. La suspensió durant dues setmanes va ser anunciada in extremis en una roda de premsa en què al principi tenien previst informar sobre el començament de la vacunació amb el fàrmac que havia de comptar amb el primer ministre tailandès, Prayut Chan-ocha, i altres ministres entre els primers inoculats.
«Hem de retardar la vacunació amb AstraZeneca», va dir el conseller del Govern tailandès sobre la vacunació contra la Covid-19, Piyasakol Sakolsatayadorn, que va afirmar que la decisió va ser presa després de la suspensió temporal anunciada a Dinamarca.
No obstant, altres països com el Vietnam, Austràlia, el Canadà i les Filipines han decidit continuar amb la vacuna produïda conjuntament per la farmacèutica anglosueca AstraZeneca i la Universitat d’Oxford (Regne Unit).
Les autoritats daneses van anunciar dijous la suspensió durant 14 dies de la vacuna Oxford-Astrazeneca després de registrar «greus casos de trombes» en persones que l’havien rebut, inclosa una mort.
A continuació, altres països com Itàlia, Noruega i Islàndia van prendre mesures similars per precaució, tot i que d’altres, com Espanya i el Regne Unit, continuen confiant en el fàrmac.
Astúries, Andalusia i Castella i Lleó suspenen la vacunació amb l’antídot britànic
No obstant, el Servei de Salut del Principat d’Astúries ha confirmat que, «per un principi de màxima prudència», s’ha decidit «retenir algunes dosis de vacunes Covid-19» relacionades amb un lot concret de la producció servida a Espanya per la farmacèutica Astrazeneca. Això no significa, diuen, que s’hagi paralitzat la vacunació completa d’aquesta vacuna, la inoculació de la qual «prosseguirà amb normalitat amb altres lots».
Andalusia també ha immobilitzat les 1.200 dosis que té de la partida de la vacuna d’AstraZeneca, l’administració de la qual han suspès Dinamarca i Noruega al vincular-la amb problemes de coagulació.
Així ho ha anunciat aquest divendres el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, que ha atribuït la decisió al «principi de precaució», fins a veure quina resolució adopta l’Agència Europea del Medicament, immobilització que no afecta la resta de les dosis d’AstraZeneca que no pertanyen a aquest lot, amb la qual cosa adopta una prevenció en la mateixa línia que la que ha pres Itàlia.
En un estudi preliminar, l’Agència Europea del Medicament va recomanar «continuar administrant» la vacuna a la Unió Europea (UE), perquè va considerar que «els beneficis de la vacuna continuen superant els seus riscos», tot i que continua estudiant els informes sobre els problemes de coagulació.
Castella i Lleó també ha decidit, com a mesura cautelar, suspendre temporalment la vacunació contra la Covid amb les dosis disponibles del lot número ABV5300 de la vacuna AstraZeneca-Univesidad d’Oxford, distribuït a mitjans de febrer a tota la comunitat i que ha sigut relacionat amb possibles efectes adversos greus a Àustria i Dinamarca.
Segons ha informat la Conselleria de Sanitat en un comunicat, la decisió es pren atenent al principi de precaució que ha de regir davant aquest tipus de situacions, si bé a Castella i Lleó no s’ha registrat cap efecte advers greu per la inoculació d’aquest tipus de vacuna ni de les altres vacunes autoritzades per l’Agència Europea del Medicament i recomanades per al seu ús per l’Agència Espanyola.
El Japó comença a produir la vacuna d’AstraZeneca
Notícies relacionadesMalgrat els dubtes sobre aquest medicament, la farmacèutica japonesa Daiichi Sankyo ha començat a produir la vacuna anti-Covid d’AstraZeneca al seu país, ha informat aquest divendres la companyia, en un moment marcat per la cautela després de la detecció de trombes greus en vacunats europeus que la van rebre.
La firma nipona ha començat a omplir vials i a envasar la vacuna utilitzant solucions sense diluir proporcionades per l’empresa britànica a la seva subsidiària Daiichi Sankyo Biotech, en compliment de l’acord arribat entre totes dues el febrer d’aquest any, segons va explicar en un comunicat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Herois en el deliri de Lisboa
- Chocolate Amatller torna al seu origen amb una botiga al Born
- Última hora Un mort i un ferit crític en una explosió al port de Barcelona