Coronavirus
Els científics dubten de la retirada preventiva d’AstraZeneca
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat no cedir davant el pànic i va tornar a recomanar als països que compten amb la vacuna britànica que continuïn utilitzant-la per protegir les seves poblacions contra la Covid-19
Xavier Abad, cap de la Unitat de Bicontenció i Laboratoris de l’Institut d’Investigació i Tecnologies Agroalimentàries, assegura que la proporció de notificacions de coàguls no és diferent de la de Pfizer
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat no cedir davant el pànic i va tornar a recomanar als països que compten amb la vacuna d’AstraZeneca que continuïn utilitzant-la per protegir les seves poblacions contra la Covid-19.
«Per descomptat que hem de fer un seguiment de tot el que passa, però no hi ha motius de pànic. Nosaltres recomanem que els països continuïn vacunant amb AstraZeneca», va declarar la científica cap de l’OMS, Soumya Swaminathan, en relació amb els casos de trombosi a Europa que s’han relacionat amb aquesta vacuna.
Les dades analitzades per l’organització indiquen que aquests casos corresponen al que passaria de manera natural a la població en general en un període donat.
«La gent pateix d’esdeveniments tromboembòlics que provoquen morts cada dia, la qüestió és si això té a veure amb la vacuna. Els experts han analitzat les dades i fins ara no hem trobat una associació amb la vacuna», va comentar.
«No hi ha cap mort documentada que s’hagi relacionat amb alguna de les vacunes contra la Covid-19», va assegurar Swaminathan.
La directora general adjunta de l’OMS per a Accés a Medicines i Vacunes, Mariángela Simao, va assenyalar que «no sembla que hi hagi més casos (de trombosi o embòlies) dels que es podrien esperar per al període específic entre la població en general a la Unió Europea o al Regne Unit».
Simao va sostenir que aturar la utilització de la vacuna d’AstraZeneca o d’altres és un risc major davant la gravetat de la pandèmia, que ha causat en un any la mort de més de 2,6 milions de persones.
Les expertes de l’OMS van insistir que aturar temporalment la vacunació amb AstraZeneca és únicament una mesura de prevenció que certs governs han preferit prendre.
Van considerar que això demostra que s’està fent un seguiment farmacològic estricte de la vacunació per detectar eventuals efectes secundaris greus.
Simao va afirmar que no s’ha rebut informació que faci referència a esdeveniments tromboembòlics de països fora d’Europa on també s’està inoculant la vacuna d’AstraZeneca.
Aquesta companyia, que va desenvolupar la seva vacuna amb la Universitat d’Oxford, ha tancat acords amb fabricants de vacunes de l’Índia i Corea del Sud que també estan produint el seu preparat i exportant a diferents parts del món.
Per fer una avaluació d’aquesta situació es reunirà aquest dimarts el Comitè Assessor de l’OMS sobre Seguretat de vacunes.
Un viròleg català no veu raó mèdica per suspendre la vacunació
D’altra banda, el microbiòleg i viròleg Xavier Abad, cap de la Unitat de Bicontenció i Laboratoris de l’Institut d’Investigació i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), no veu raons mèdiques «motivades» per suspendre temporalment i cautelarment l’administració de les vacunes d’AstraZeneca.
El viròleg ha escrit en el seu perfil de Twitter: «No veig prou raons mèdiques motivades per a aquesta aturada, amb la informació disponible. Pot ser que n’hi hagi més, no conegudes. I, per contra, sí que veig potencials excuses per no complir calendaris impossibles. Ni el 70%, ni el 50%, ni el 30%» en al·lusió al percentatge de població vacunada aquest estiu.
Segons l’expert, «si mirem a sciencemediacentre.org podem llegir que la informació disponible públicament sobre la vacuna d’AstraZeneca enumera un total de 35 casos de trombocitopènia notificats en ‘targetes grogues’ al Regne Unit fins al 8 de març del 2021».
Abad considera que «aquesta és una proporció molt petita dels informes de ‘targetes grogues’ que sumen més de 54.000 en el context de gairebé 10 milions de vacunes administrades. Per a la vacuna Pfizer hi ha un total de 22 informes de trombocitopènia de 33.000 informes i més de 10 milions de dosis de vacunació».
«És clar –afegeix– que la proporció de notificacions d’aquest trastorn hemorràgic no és diferent en les dues vacunes».
Segons el viròleg català, «per tant, la diferència no estaria en la quantitat, sinó en la qualitat. Però crec que s’equivoquen, francament, segons la meva humil opinió».
Notícies relacionadesXavier Abad recorda que «no hi ha cap medicament, tractament o vacuna que sigui 100% segura; pot ser molt segura, extremadament segura, però no infinitament segura. I quan el risc té una probabilitat d’1/100.000 i l’altra és d’1/100 o 1/50, per a mi no hi ha discussió possible».
El viròleg també comenta que el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimón, va assegurar ahir que a Europa i al Regne Unit s’han administrat 17 milions de dosis d’AstraZeneca i només s’han detectat 11 casos amb aquesta reacció adversa, per la qual cosa Abad diu: «Doncs jo no veig que des de Catalunya s’estigui valorant prou bé aquesta relació ... si s’ha aturat la vacunació amb Oxford-AstraZeneca».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín