Per precaució

Covid-19: aquests són els països que han suspès la vacuna d’AstraZeneca

El temor dels coàguls de sang provoca que més d’una desena de nacions hagin paralitzat la inoculació dels seus ciutadans amb l’antídot britànic

Covid-19: aquests són els països que han suspès la vacuna d’AstraZeneca
6
Es llegeix en minuts

Més d’una desena de països han suspès l’ús de la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid-19 com a mesura de precaució, després de la notificació de «possibles» efectes secundaris però sense un vincle comprovat en aquesta etapa.

El grup farmacèutic anglosuec diu que «no hi ha evidència d’un risc més gran» que un coàgul de sang causat per la seva vacuna, mentre que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) creu que «no hi ha raó per no fer servir aquesta vacuna».

Suspensió després de coàguls de sang

Després dels primers símptomes i efectes secundaris, que la farmacèutica sempre ha negat, diversos països han decidit suspendre la vacunació amb AstraZeneca per precaució i fins que no s’investiguin els possibles efectes adversos. Aquests són els països que han suspès fins aquest dilluns, 15 de març, la vacunació amb AstraZeneca:

Dinamarca

Ha sigut el primer país a suspendre la vacuna de AstraZeneca «després d’informes de coàguls sanguinis greus» en persones vacunades.

Islàndia:

El país insular nòrdic, que té una mica més de 360.000 habitants, es va unir ràpidament a Dinamarca en la seva decisió de paralitzar la vacunació amb AstraZeneca.

Noruega

El Govern d’Oslo també va paralitzar la vacuna amb AstraZeneca dijous, i també, per precaució. Allà s’han reportat diversos casos de coàguls de sang en adults vacunats, però novament sense que s’hagi provat cap vincle. A més, les autoritats sanitàries noruegues van expressar la seva preocupació dissabte pels casos d’hemorràgia cutània en persones relativament joves que van rebre una dosi de la vacuna d’AstraZeneca. A més, les autoritats sanitàries noruegues van expressar la seva preocupació dissabte pels casos d’hemorràgia cutània en persones relativament joves que van rebre una dosi de la vacuna d’AstraZeneca. Si encara no s’estableix un vincle, «això és greu i pot ser un senyal d’una disminució en la quantitat de plaquetes», va advertir l’Institut Noruec de Salut Pública.

Bulgària

El Govern belga va decidir divendres la suspensió «per precaució» de les injeccions de la vacuna AstraZeneca després de les decisions preses pels tres països nòrdics, mentre s’està investigant la mort d’una dona vacunada. No obstant, segons el ministre de Salut, a hores d’ara «no s’ha establert cap vincle» amb la vacunació que es va fer el dia abans a aquesta dona, que tenia sobrepès i havia sigut sotmesa a diverses operacions de bypass coronari.

Irlanda

El responsable mèdic adjunt d’Irlanda, Ronan Glynn, explica a través d’un comunicat que s’han registrat quatre nous incidents de coàguls de sang greus en adults que havien sigut punxats amb aquesta formula. Glynn aclareix, això sí, que «no s’ha conclòs que hi hagi cap vincle entre la vacuna i aquests casos». «No obstant, actuant partint d’un principi de precaució, i a l’espera de rebre més informació, la NIAC recomana l’ajornament temporal d’aquest medicament en el programa de vacunació», afegeix.

Països Baixos

El Govern dels Països Baixos ha suspès temporalment l’ús de la vacuna d’AstraZeneca per immunitzar la població contra el coronavirus a causa del risc de coàguls i després de la mort d’una dona a Àustria que havia sigut inoculada amb aquesta injecció. Així ho va comunicar diumenge el Ministeri de Salut, alhora que va assenyalar que, «basant-se en la nova informació, l’Autoritat Holandesa del Medicament ha recomanat suspendre l’ús de la vacuna d’AstraZeneca com a precaució».

Alemanya

El Govern alemany segueix així la recomanació de l’Institut Paul Ehrlich (PEI), competent en la matèria, que considera que és necessari comprovar la potencial relació entre aquesta vacuna i els nous casos de trombosi registrats a Europa després de la seva inoculació. El Ministeri de Sanitat va apuntar que serà en tot cas l’Agència Europea del Medicament (EMA) qui decideixi en darrer terme «si aquesta nova informació afecta l’autorització de la vacuna i de quina manera».

França

El president francès, Emmanuel Macron, va anunciar aquest dilluns que França suspèn temporalment l’ús de la vacuna d’AstraZeneca, a l’espera de rebre l’opinió aquest dimarts de l’Agència Europea del Medicament (EMA). «La suspenem fins demà [per aquest dimarts] a la tarda», ha dit en una roda conjunta amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui manté a la ciutat francesa de Montauban la XXVI cimera bilateral entre tots dos països.

Itàlia

Fonts del ministeri de Sanitat van explicar que la decisió es va prendre després d’una reunió entre el primer ministre, Mario Draghi, i el responsable de Sanitat, Roberto Speranza, el qual prèviament havia mantingut converses amb els seus homòlegs d’Espanya, França i Alemanya. Aquests dos últims països també han anunciat que suspenen temporalment l’administració de la fórmula d’Astrazeneca. L’agència italiana explica que, en coordinació amb l’EMA i altres països europeus, avaluarà conjuntament tots els esdeveniments que s’han reportat després de la vacunació. A més, l’AIFA oferirà informació addicional com més aviat millor, també sobre possibles alternatives per completar el cicle de vacunació d’aquells que ja han rebut la primera dosi. Itàlia va suspendre de manera temporal l’11 de març passat la inoculació del lot ABV2856, després que un militar i un policia, que havien rebut la primera dosi, morissin. 

Espanya

Espanya s’ha sumat aquest dilluns a la vintena de països europeus que han suspès de manera «cautelar» l’administració de la vacuna d’AstraZeneca per «precaució» davant la possibilitat que pugui estar darrere d’onze casos de trombosis greus molt infreqüents. La paralització ha sigut adoptada pel Consell Interterritorial de Salut extraordinari convocat aquesta tarda d’urgència pel Ministeri de Sanitat i té efectes immediats. No se subministrarà cap nova vacuna avui mateix. La durada de la suspensió és, en principi de dues setmanes, fins que el comitè d’avaluació de farmacovigilancia de l’Agència Europea del Medicament (EMA) analitzi «els esdeveniments trombòtics nous del cap de setmana», que són els que han despertat totes les alertes i la reacció en cadena dels països.

Portugal

Al país lusità no s’ha reportat cap cas greu de possible reacció adversa al fàrmac, però tot i així s’ha sumat a la resta de països. «La Direcció General de Salut i Infarmed (agència nacional del medicament) han recomanat avui la interrupció temporal del procés de vacunació contra la Covid-19 amb la vacuna d’AstraZeneca amb base en el principi de precaució en la salut pública», va anunciar en roda de premsa el president d’Infarmed, Rui Ivo.

Campanya de vacunació retardada

Tailàndia i la República Democràtica del Congo (RDC) han endarrerit el començament de les seves campanyes de vacunació amb la vacuna d’AstraZeneca, que estaven programades per a divendres i dilluns, respectivament.

Suspensions de lots

Àustria va anunciar el 8 d’abril que suspendria l’ús d’un lot de la vacuna d’AstraZeneca (ABV5300) després que una infermera de 49 anys morís de «problemes greus de coagulació de la sang» uns dies després de ser vacunada.

Uns altres quatre països europeus (Estònia, Letònia, Lituània i Luxemburg) també han suspès l’ús de les vacunes d’aquest lot d’un milió de dosis, que es va enviar a 17 països europeus.

Itàlia va prohibir dijous l’ús d’un altre lot, l’ABV2856, com a precaució, per temor dels coàguls de sang. Romania també ha suspès aquest lot.

Notícies relacionades

La regió italiana del Piemont (al nord-oest d’Itàlia) va suspendre la vacuna d’AstraZeneca diumenge per la mort d’un mestre, després va reprendre les injeccions, però excloent com a precaució el lot ABV5811.

El Govern dels Països Baixos ha suspès temporalment l’ús de la vacuna d’AstraZeneca per immunitzar la població contra el coronavirus a causa del risc de coàguls i després de la mort d’una dona a Àustria que havia sigut inoculada amb aquesta injecció.