Fàrmac suspès
Investiguen possibles trombes en dos policies i un guàrdia civil vacunats amb AstraZeneca
Dos dels agents ja han rebut l’alta hospitalària i el tercer continua ingressat i sense diagnòstic
Dos agents de la Policia Nacional i un de la Guàrdia Civil destinats a València i vacunats entre l’1 i el 5 d’aquest mes amb la primera dosi d’AstraZeneca han patit episodis de trombosi després d’haver rebut la injecció, tot i que en els tres casos se’ls va administrar el fàrmac d’un lot diferent del que està sota sospita, informa el diari ‘Levante-EMV’, del grup Prensa Ibérica.
Així almenys li ha sigut traslladat al sindicat Jupol i a l’AUGC després de requerir informació a Salut Pública del País Valencià sobre quin lot s’havia fet servir en aquesta vacunació, ja que als 24.000 membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat no se’ls va facilitar la targeta d’immunització en la qual consta data, nom de la vacuna i lot de fabricació. «Tots els agents vacunats a València van ser vacunats amb dosis del lot ABV5045, diferent del que està sota sospita, l’ABV5300. Per aquesta raó, encara és aviat per establir una relació causa-efecte en el cas d’aquests tres agents, ja que sobre el lot ABV5045 no hi ha cap tipus d’alerta.
Possibles trombes en policies després de la vacuna d’AstraZeneca
En el cas de la Policia Nacional, són dos els agents afectats. Un va acudir a l’hospital dies després de la vacunació manifestant un dolor intens a una cama, però en una primera revisió no es va detectar res, per la qual cosa se li va recomanar tornar al seu domicili. El dolor va anar a més, així que va tornar a l’hospital, on li van diagnosticar un tromboembolisme pulmonar, una de les conseqüències més habituals dels coàguls venosos en les extremitats inferiors.
L’altre policia nacional, de 45 anys, hauria sigut trobat inconscient al seu domicili i traslladat a un hospital de València, on continua ingressat, tot i que no s’ha informat ni del seu estat ni de l’origen d’aquest. De fet, es manté hospitalitzat amb un fort mal de cap i espera encara un diagnòstic mèdic per determinar si hi pogués haver o no alguna vinculació amb el procés d’immunització.
En el cas de la Guàrdia Civil, un agent destinat a la caserna de Paiporta ha hagut de ser hospitalitzat després de patir una trombosi venosa que va derivar en infart. En el seu cas, va ser vacunat el dia 2 i l’accident vascular es va produir dues setmanes més tard, mentre realitzava una jornada llarga de ciclisme, per la qual cosa es desconeix quant va poder influir o no l’administració del fàrmac.
Notícies relacionadesEn tot cas, cap d’ells –ni la resta d’agents de les forces i cossos de seguretat vacunats al País Valencià– han sigut immunitzats amb el lot sota sospita, per la qual cosa encara és aviat per establir una relació científica i contrastada entre les seves malalties i la injecció d’AstraZeneca. Totes les fonts consultades han fet una crida a la cautela, ja que cap metge ha pogut vincular encara directament les seves malalties amb l’administració de la primera dosi del fàrmac anglosuec i insisteixen que es tracta d’un lot completament diferent sobre el qual no hi ha cap alerta en altres països.
Sense trombocitopènia ni trombosi cerebral
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha confirmat que cap d’aquests tres casos de trastorns de la coagulació presenten quadros compatibles amb els diagnòstics de trombosis cerebrals i no s’ha observat trombocitopènia. Per tant, des de Salut Pública insisteixen que no estarien dins dels casos de trombosi de sins venosos cerebrals que han despertat interès i més preocupen en el context de l’alerta que està sent avaluada en el Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància (PRAC en les seves sigles en anglès).
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"