Problemes en la immunització
Una mort i un tercer cas de trombosi a Espanya en persones vacunades amb AstraZeneca
Dimarts es va notificar que una professora immunitzada de 43 anys va patir un ictus i ha mort, i una altra, una trombosi venosa abdominal
Aquests episodis se sumen al registrat el 15 de març i tots tres estan associats a una disminució del nombre de plaquetes a la sang
El Ministeri de Sanitat ha informat que dimarts, 16 de març, es van registrar dos nous episodis trombòtics que podrien estar associats a la vacunació amb AstraZeneca, l’administració de la qual va ser suspesa dilluns passat durant 15 dies a l’espera que l’Agència Europea del Medicament (EMA) indiqui si l’antigen desenvolupat junt amb la Universitat d’Oxford augmenta o no la possibilitat de patir trombosi.
Un es tracta d’una persona que va patir un ictus isquèmic amb transformació hemorràgica i que desgraciadament va morir i l’altre va patir una trombosi venosa abdominal. Les dues persones s’havien vacunat amb la vacuna d’AstraZeneca en els últims 16 dies.
En concret, la persona morta és una professora de 43 anys de Marbella, mare de dos fills i que va ser vacunada el 3 de març. Segons explica ‘La Opinión de Málaga’, del grup Prensa Ibérica, després de rebre l’antigen va acudir a urgències de l’Hospital Quirón de Marbella perquè patia cefalea i malestar general i, en principi, els metges ho van atribuir als símptomes comuns que poden aparèixer després de la immunització. No obstant, els símptomes persistien i la professora va tornar a acudir al centre hospitalari deu dies després, i se li va fer un TAC en dues ocasions. Va ser l’última prova la que va revelar l’existència d’una hemorràgia cerebral que va necessitar intervenció quirúrgica. No obstant, la dona va morir dilluns després de l’operació.
Les plaquetes
Aquests dos casos se sumen a l’episodi trombòtic registrat el 15 de març i que va motivar la suspensió de l’administració de la vacuna a Espanya, d’acord amb la decisió adoptada per altres països europeus davant l’aparició d’uns 30 casos sospitosos en una població de cinc milions de persones vacunades a Europa.
Segons el Ministeri de Sanitat, els episodis registrats a Espanya són «esdeveniments trombòtics que, per si mateixos, tot i que infreqüents, poden passar en la població general». No obstant, tots tres tenen a particularitat que la trombosi s’ha associat a una disminució del nombre de plaquetes a la sang. «Aquest fet pot suggerir una activació anormal del sistema de la coagulació que s’associaria a aquesta formació de coàguls en localitzacions que no són les més habituals», alerta Sanitat en una nota de premsa.
La investigació
L’EMA, juntament amb la resta d’agències reguladores, ha obert una investigació per determinar si a més d’existir una relació temporal amb l’administració de la vacuna, hi ha una relació causal. Segons el Ministeri espanyol, «l’avaluació d’aquest tipus de senyals pot acabar trobant una causa alternativa a l’administració de la vacuna o, en el cas que sigui imputable a la vacuna», limitar-ne l’ús quan s’identifiquin factors que predisposin a l’aparició d’aquest tipus de trombosi.
- Claverol i "la millor feina del món"
- Patricia Franquesa: "Quan pateixes una sextorsió penses que no s’acabarà mai"
- Junqueras i la polèmica dels cartells aviven el debat a ERC
- Aldama creu que Rubiales el va trair al pujar l’Andorra i no el seu Zamora
- Sánchez aplana els Pressupostos i allunya una remodelació del Govern