La carrasca mil·lenària de Lecina, Arbre Europeu de l’any

  • Aquesta longeva alzina, símbol de la petita localitat de Lecina, a Osca, suma una nova fita a la seva història

3
Es llegeix en minuts

Aquest dimecres la carrasca mil·lenària de Lecina (Osca) s’ha alçat amb el títol d’Arbre Europeu de l’any després de batre tots els rècords de vots en la història del concurs. La candidatura de l’alzina, que s’ha convertit en el primer arbre espanyol en guanyar la competició, ha acumulat en aquests mesos un total de 104.264 vots, molt per sobre del Plàtan de Curinga (Itàlia), que va quedar en segon lloc amb 78.210 vots, i l’antic arbre sicòmor (Rússia), tercer lloc amb 66.026 vots

El guardó va ser anunciat aquest dijous en una cerimònia virtual per l’Associació per a la Col·laboració Mediambiental, organitzadora del concurs des de fa 11 anys, que es va congratular perquè aquest any s’hagués rebut més del doble de recolzaments que en l’anterior edició.

«Hem de donar les gràcies a tots els organitzadors nacionals del concurs per les seves increïbles campanyes, que han atret una atenció tan enorme», va afirmar l’associació.

La carrasca ja va ser reconeguda com a Arbre de l’Any a Espanya el 2021, cosa que li va permetre presentar-se a aquest «Eurovisió» d’arbres en el qual han competit 14 candidatures de diferents països europeus.

Aquests mesos les autoritats locals i els veïns de la regió s’han abocat perquè la candidatura de l’alzina travessés les fronteres d’Aragó, amb una extensa campanya de projecció als mitjans i les xarxes socials.

«Per a nosaltres representa la unió de l’arbre amb la terra com la dels veïns amb el medi rural, amb l’afany de resistir, i creiem que és una cosa comuna a totes les zones rurals d’Espanya», va explicar a Efe una organitzadora de la campanya.

Ara, aquest longeu arbre, símbol de la petita localitat d’Osca de Lecina, suma una nova fita a la seva història.

La Casa Reial celebra el triomf de la carrasca

Després de la designació s’han anat succeint les felicitacions de diferents representants institucionals, i fins i tot la Casa Reial ha decidit fer-ho a Twitter, xarxa social en què ha destacat l’esforç dels habitants de Lecina per aconseguir aquest reconeixement internacional. 

El president d’Aragó, Javier Lambán, també ha celebrat el títol, un triomf col·lectiu que suposarà «un abans i un després» per a la localitat d’Osca, de només tretze habitants, i que representa «el que és Aragó».

Després de fer-se públic que l’alzina s’ha convertit en el primer arbre espanyol en guanyar la competició, el president d’Aragó ha transmès la seva felicitació als veïns de Lecina, a l’Ajuntament de Bárcabo, a la comarca del Sobrarbe i a tots els aragonesos per aquest èxit col·lectiu.

Lambán, en unes declaracions facilitades pel Govern d’Aragó, ha destacat que la carrasca mil·lenària de Lecina va ser nomenada Arbre Singular d’Aragó i després Arbre de l’Any Espanya i ara ha aconseguit aquest triomf per votació popular.

«Avui ens podem sentir orgullosos», ha remarcat el president d’Aragó, que s’ha mostrat convençut que victòria va significar el naixement de noves oportunitats a Lecina i a tota la zona del Sobrarbe associades al desenvolupament sostenible i al turisme natural.

Per a Lambán, el triomf de la Carrasca de Lecina és el de la riquesa natural d’Aragó i els seus espais protegits, de l’aposta pel futur sostenible i pel futur.

«La Carrasca de Lecina representa el que és Aragó», ha dit.

Notícies relacionades

Des del compte de Twitter del Govern d’Aragó també han mostrat el seu entusiasme després de conèixer el resultat del concurs.

A les xarxes socials han plogut les felicitacions després de la notícia, entre aquestes la del Reial Saragossa, que també ha volgut mostrar la seva alegria.