La lluita contra la pandèmia
Brussel·les promet vacunes perquè la UE estigui immunitzada el 14 de juliol
El comissari Breton assegura que a finals de juny haurà distribuït entre 300 i 350 milions de dosis
El responsable de les compres col·lectives irrita Rússia a l’afirmar que els europeus «no necessitaran l’Sputnik V»
La Unió Europea (UE) compta que podrà subministrar a prou països membres vacunes del coronavirus perquè tota la població estigui immunitzada al juliol. Així ho va explicar el comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, que va assegurar que la Comissió Europea pretén entregar abans de finals de juny entre 300 i 350 milions de dosis, amb la qual cosa a mitjans de juliol tots els ciutadans comunitaris pot ser que estiguin ja vacunats. La UE posarà els mitjans, després el ritme de vacunació ja dependrà dels estats.
«Tenim clarament a les nostres mans la capacitat per entregar de 300 a 350 milions de dosis d’aquí a finals del mes de juny», va remarcar el responsable de les compres col·lectives per als 27 països de la UE en una entrevista al canal francès TF1 emesa aquest diumenge a la nit. Breton va posar una data significativa per aribar a aquesta immunitat: el 14 de juliol, festa nacional a França: «Posem una data simbòlica: el 14 de juliol tenim la possibilitat d’arribar a la immunitat al continent», va assegurar.
EN DIRECT - Vaccin : plus de 300 millions de doses livrée en Europe d'ici juin, assure Thierry Breton sur @TF1 https://t.co/xjaq9LvHi3 pic.twitter.com/sMQvlpY7Li
— TF1LeJT (@TF1LeJT) 21 de marzo de 2021
El comissari va apuntar que aquest horitzó és similar al que s’ha marcat el president dels EUA, Joe Biden, que ha promès un cert retorn a la normalitat gràcies a les vacunes pcap al 4 de juliol, Dia de la Independència al país, i al del primer ministre britànic, Boris Johnson, que parla del 21 de juny, el començament de l’estiu.
Per arribar a aquesta fita, Breton va explicar que la UE «no depèn de ningú per disposar d’aquestes vacunes», perquè totes (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen) es produeixen en plantes que són al seu territori. Per ara, l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha donat la seva autorització per a aquestes quatre vacunes.
Picabaralla Breton-Rusia per l’Sputnik
Breton va descartar que la UE necessiti comptar amb la vacuna russa Sputnik V per aconseguir aquest objectiu d’immunitat: «No la necessitarem en absolut», va concloure. Va afirmar que Rússia «té moltes dificultats per fabricar l’injectable de forma massiva». I no només això, sinó que el comissari va aventurar que «sens dubte, caldrà ajudar-los» (als russos) a fabricar la vacuna.
Notícies relacionadesLes seves paraules no van agradar gens als creadors de la vacuna russa, que van acusar Breton d’«esbiaixat» per haver afirmat que la UE no necessita l’injectable Sputnik V. «Els biaixos condueixen al fracàs. I els fracassos de Breton són clars per a moltes persones a la UE», ha publicat a Twitter el compte oficial de la vacuna russa, al·ludint als retards que ha patit la campanya de vacunació a Europa.
L’Sputnik V va ser inicialment rebuda amb escepticisme a l’estranger, però la seva fiabilitat va ser validada al febrer per la revista científica ‘The Lancet’. L’Agència Europea de Medicaments (EMA) està examinant actualment la seva sol·licitud d’homologació.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"