Acord amb Endesa
Acord històric per acabar amb la pobresa energètica
La Generalitat tanca un pacte amb Endesa perquè la companyia pagui almenys el 50% de les factures de les famílies vulnerables
Els ajuntaments queden exonerats de finançar les ajudes a les famílies vulnerables, i seran la Generalitat i les diputacions les que destinin recursos a les llars
El 2019, 25.000 famílies a Catalunya acumulaven un deute de fins a 21 milions d’euros amb Endesa
La principal companyia elèctrica a Catalunya, Endesa, firmarà un acord amb la Generalitat per condonar les factures de les famílies que no poden pagar els rebuts de la llum. Es tracta d’un acord històric, després de sis anys d’evasives, amenaces i retrets que han arrossegat milers de llars a acumular deutes inassumibles i seqüeles psicològiques importants per no poder pagar els rebuts. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Endesa, la Generalitat i els ens supramunicipals pagaran aquestes factures, exonerant els consistoris a assumir els costos. Segons indiquen fonts de la negociació, Endesa pagaria més de la meitat del deute acumulat fins avui, i a partir de llavors el Govern haurà de crear un fons de solidaritat per pagar els deutes en el futur.
Endesa controla el 90% del mercat elèctric a Catalunya. L’agost del 2019 tenia 25.000 clients vulnerables que li devien prop de 21 milions d’euros amb les factures endarrerides i impagades. La pandèmia ha agreujat considerablement la situació i han crescut les llars que no poden pagar la factura de la llum. Abans del 2015, una cosa que encara continua passant a la resta d’Espanya, les famílies que no podien pagar els rebuts o bé tramitaven el bo social i els rebaixaven les factures, o bé els tallaven la llum. Els criteris d’aquesta ajuda estatal són relativament baixos pel que fa a renda, i prop del 40% de les llars ateses pels serveis socials a Catalunya quedaven excloses.
Per això el 2015 diverses entitats socials, entre les quals l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE), van aconseguir que el Parlament aprovés per unanimitat una llei que prohibia els talls de llum. Des d’aleshores, totes les llars ateses pels serveis socials i que acreditaven ser famílies vulnerables tenien dret a l’electricitat tot i que no la poguessin pagar. La llei també diu que les empreses havien d’establir convenis amb les administracions per condonar una part important de les factures. Les companyies d’aigua van ser les primeres que van arribar a aquests acords amb els municipis, pagant fins al 50% de les factures de les llars pobres.
El 2017, dos anys després d’aprovar-se la llei, el llavors president Carles Puigdemont va intentar replicar els pactes de l’aigua amb Endesa. Ho va accelerar la mort de la Rosa, una dona octogenària que tenia la llum tallada per no poder-la pagar i que va acabar calcinada pel foc d’una espelma. El Govern, juntament amb els ens municipals, van pregar a les elèctriques que firmessin una condonació del deute del 50%, mentre que ells assumirien la resta. Les negociacions van acabar malament i tot allò va quedar en no-res. Mentrestant, centenars de llars continuaven tenint dret a la llum, però generant factures enormes.
Algunes elèctriques venien els deutes a empreses de recobrament, que perseguien les famílies perquè paguessin els rebuts acumulats. De fet, l’APE ha denunciat un d’aquests gabinets que assetjava alguns clients vulnerables. Això provocava que, tot i que hi tenien dret, les famílies no encenien la llum ni la calefacció per por d’augmentar la meritació. En altres casos, l’assetjament arribava fins als ajuntaments. L’agost del 2019 Endesa va enviar una carta a cada consistori avisant que si els ajuntaments no abonaven la meitat del deute de les factures als més vulnerables, els tallarien la llum.
Notícies relacionadesVan ser aquestes cartes les que van motivar la Generalitat a obrir un nou procés negociador amb la companyia que per fi ha arribat a bon port. L’ha encapçalat la Conselleria d’Afers Socials amb la col·laboració de la Conselleria d’Empresa. Tot i que la pandèmia va endarrerir les negociacions, diverses fonts negociadores expliquen que ningú es va aixecar de la taula. La Generalitat, els municipis i les entitats socials demanaven que la companyia assumís el 100% del deute dels pobres. Finalment no ha sigut així. Algunes fonts coneixedores expliquen que el deute històric s’ha dividit per cada any, i aquí els percentatges que assumeix cadascú difereixen sensiblement. En els totals, Endesa assumiria més del 50% del deute, mentre que l’altra meitat la pagarien la Generalitat i els ens supramunicipals: és a dir les diferents diputacions de cada província o l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
A partir d’ara, el Govern s’ha compromès a crear i finançar un fons de solidaritat, en què cada administració aportarà una part proporcional dels diners, prop de deu milions d’euros. Endesa finançarà la meitat dels fons, la Generalitat el 25% i les administracions supramunicipals l’altre 25%. L’acord també estipularia, segons fonts consultades, els protocols que dicten qui és un client vulnerable, crearien una base de dades compartida entre serveis i empresa, i models de comunicació dels drets de tenir llum a casa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034