Turisme
Sis rutes per redescobrir Formentera per Setmana Santa
La més petita de les Pitiusas ofereix infinitat de plans a l’aire lliure per disfrutar del bon temps malgrat les restriccions de moviment per la Covid
El tancament perimetral de les Balears derivat de la pandèmia de Covid limita les opcions de viatge dels residents de les illes durant la Setmana Santa que, o bé optaran per quedar-se a casa i redescobrir el seu entorn, o aprofitaran per visitar alguns dels racons d’aquest arxipèlag que té tant a oferir.
En qualsevol cas, per a residents i turistes, nacionals o internacionals, joves o grans, excursionistes experts o novells, ‘Diario de Ibiza’ ha fet una selecció de sis rutes de senderisme per disfrutar del sol i el bon temps aquesta Setmana Santa a Formentera: dues per a principiants, dues per als senderistes de nivell mitjà i dues més per als més experimentats.
Ruta 1: Sant Ferran de ses Roques – es Ca Marí
Nivell principiant
Un recorregut de 2,7 quilòmetres (mitja hora caminant a pas lleuger o tan sols 15 minuts amb bicicleta) separa l’interior de Sant Ferran de ses Roques de la platja d’es Ca Marí. Una ruta alternativa a la carretera per als amants del senderisme que discorre per camins interiors, característics de la Formentera més rural. Al llarg d’aquest trajecte els visitants podran observar alguns dels elements singulars del camp formenterenc, com l’entramat de parets de pedra seca, que compleix diverses funcions alhora: separar àrees destinades a diferents usos, limitar propietats, protegir la vegetació del vent, contribuir a emmagatzemar la pedra que s’elimina dels camps per fer-los cultivables i impedir que els animals puguin saltar d’un costat a l’altre. Abans d’arribar a la platja de Migjorn hi ha una de les cinc torres defensives repartides al llarg de la costa: la torre d’es Pi des Català. Igual com les seves germanes, servia per donar la veu d’alarma en cas de divisar una nau pirata, fet pel qual està ubicada en un punt estratègic i comunica visualment amb la d’es Cap.
Ruta 2: El Pilar de La Mola – S’Estufador – es Ram
Nivell principiant
Aquesta ruta, de 4,2 quilòmetres (al voltant d’hora i mitja caminant), s’endinsa en un paisatge boscós molt característic. L’excepcionalitat d’aquest passeig no és només que s’allunya del soroll de les zones més turístiques i poblades, sinó que uneix molts paisatges en un sol recorregut. El passeig comença al Pilar de la Mola, en una zona plana envoltada de camps de cultius. A continuació, el camí continua a través d’un bosc amb un desnivell important, on hi ha una sèrie de torrents naturals que porten l’aigua de pluja al mar. Al travessar el bosc mediterrani típic de l’altiplà de la Mola, s’arriba a s’Estufador, un paisatge de color torrat, poblat de roques de formes variades.
Continuant de forma paral·lela al mar hi ha un estret camí que condueix fins a es Ram.
Ruta 3: Es Caló – Maryland
Nivell intermedi
La ruta, d’1,4 quilòmetres (25 minuts caminant o 10 en bici) i amb un lleuger desnivell, uneix la costa de tramuntana amb la costa sud. Partint del poble d’es Caló de San Agustí, característic pel seu moll de pescadors, hi ha un camí envoltat de pins i savines que finalitza a es Copineda, una de les últimes platges de Migjorn. És una platja tranquil·la, d’aigües transparents i sorra blanca amb petites zones rocoses. Passats els diferents hotels de costa, hi ha restaurants i locals de cuina típica i un dels quioscos de platja més emblemàtics i genuïns de l’illa. Caminant cinc minuts més en direcció a la Mola, hi ha es Caló des Mort, una petita cala separada de l’àrea d’es Copineda per una zona rocosa i escarpada.
Ruta 4: Sant Francesc – Ses Bardetes – Far de Barbaria
Nivell intermedi
El far protagonista d’aquesta fotografia captada per Julio Medem a ‘Lucía y el sexo’ és el d’es Cap de Barbaria, situat a l’extrem sud-oest de l’illa. Aquesta ruta, que parteix de San Francesc i és de 9,3 quilòmetres (165 minuts caminant i una hora en bicicleta) hi condueix, seguint la direcció sud. Una vegada passat el poble, el recorregut comença per la Formentera rural, amb els seus camps cultivats amb ametllers, vinyes i figueres, emmarcats per murs de pedra seca. L’extrem d’es Cap presenta un aspecte rocós i sec, amb una vegetació de mata baixa formada per romaní, fonoll i farigola. Sorprenentment, aquest paratge havia sigut un bosc abans de la seva tala massiva per elaborar carbó vegetal. Al fons, s’alça el far. Una vegada al far, a mà dreta hi ha un accés a la coneguda cova que apareix també a la pel·lícula de Medem, amb colpidores vistes del mar. En dies nítids, pot distingir-se la silueta muntanyosa de la península.
Ruta 5: Camí de sa Pujada
Nivell difícil
El tret diferencial d’aquesta ruta (quatre quilòmetres i 80 minuts caminant) és que recorre íntegrament el camí històric per pujar a la Mola, conegut com el Camí de sa Pujada. La ruta comença a es Caló, petita població de tradició pesquera. Els seus varadors de fusta, la funció dels quals és protegir de l’aigua salada les petites embarcacions, van ser declarats lloc d’interès cultural el 2002. La ruta transcorre pel Camí de sa Pujada, utilitzat abans de la construcció de l’actual carretera. A mesura que avança el recorregut, apareixerà una de les millors panoràmiques de l’illa, del Racó de sa Pujada i el Pou des Verro. Una vegada arribat l’altiplà de la Mola, el recorregut continua per les vinyes del Celler Terramoll, que produeix vins amb varietats autòctones. El passeig finalitza a la població d’El Pilar, des d’on parteixen sis noves rutes per conèixer en profunditat la Mola.
Ruta 6: Es Pujols – Ses Illetes
Notícies relacionadesNivell difícil
La zona d’es Trucadors, al nord de l’illa, és una llarga llengua de sorra que s’estreny de sud a nord. Allà es conformen la platja de Llevant, que ocupa la cara est, ses Illetes i es Cavall d’en Borràs, que ocupen l’oest. La platja de Llevant és tota de sorra blanca i fina, amb algunes superfícies rocoses. Durant l’estiu és habitual que els vents predominants siguin de l’est i, per tant, aquesta platja pot tenir més o menys onatge depenent de la intensitat del vent. Ses Illetes, no obstant, queda protegida per les dunes i el mar sembla un lluent mirall gràcies al reflex del sol. Aquesta zona es troba dins del Parc Natural de Ses Salines, un territori de protecció mediambiental. Exceptuant alguns quioscos de platja, no hi ha edificació de cap tipus.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia