A les portes de la quarta onada

Espanya accelera per vacunar les persones de 65 a 79 anys

  • Sanitat preveu ampliar la immunització amb AstraZeneca als més grans i Catalunya anuncia que punxarà a la franja d’entre 65 i 70 anys amb la de Janssen.

  • En el conjunt d’Espanya, gairebé el 80% del grup de més de 80 anys ha rebut la primera dosi i d’aquí unes setmanes estarà completament immunitzat

Espanya accelera per vacunar les persones de 65 a 79 anys
4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Seguint l’estela d’altres països europeus, Espanya s’encamina a canviar (de nou) l’estratègia de vacunació perquè els més grans de 65 anys siguin immunitzats també amb el preparat d’AstraZeneca. D’aquesta manera, les tres vacunes que ja s’estan administrant (Pfizer, Moderna i AstraZeneca) es destinarien a la població amb més risc de patir de forma greu el coronavirus, acabant així amb la incoherència que persones joves i pertanyents als col·lectius essencials estiguin sent immunitzats amb AstraZeneca mentre que molts persones més grans de 80 anys encara esperen el seu torn. A més, Catalunya està estudiant immunitzar amb la vacuna de Janssen el col·lectiu d’entre 65 i 70 anys i arribar a finals d’agost amb el 70% de la seva població vacunada.

El portaveu tècnic del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha assenyalat aquest dilluns que és «molt probable» que abans de dimecres «es pugui proposar» el canvi en l’estratègia si la Comissió de Salut Pública, formada per membres del Govern, les comunitats i experts, considera que hi ha una «evidència sòlida» que les dosis d’AstraZeneca són efectives en més grans de 65 anys. Simón va recordar que cada vegada hi ha més estudis que així ho indiquen, per la qual cosa, segons la seva opinió, potser «aquesta setmana o la següent» se’n podria autoritzar l’ús sense límit d’edat.

Casos de trombes

I és que ja hi ha diversos països europeus que administren aquesta vacuna també a les persones grans, mentre que Alemanya la reserva, de fet, només per als més grans de 60 anys davant els possibles casos de trombosi associats al preparat i detectats en persones més joves. Espanya ha sigut fins ara més conservadora i fins al passat 24 de març no va començar la inoculació d’aquest antigen a la població entre 60 i 65 anys, i fins aleshores estava destinada només als treballadors essencials de menys de 55 anys.

Davant d’això, l’últim informe de vacunació indica que gairebé un 13% del grup d’edat d’entre 60 i 69 anys ha sigut immunitzat amb una dosi, mentre que aquest percentatge cau al 5% en el cas de la població entre 70 i 79 anys, malgrat que té més risc. El balanç indica a més que Espanya està a punt d’aconseguir l’objectiu que Sanitat es va marcar per a finals de març d’immunitzar el 80% dels més grans de 80 anys. En concret, han rebut la primera dosi el 79%, amb autonomies amb una àmplia cobertura, com Andalusia, amb el 95% i altres amb menys. A Catalunya, per exemple, ha sigut administrada al 70%.

I Sanitat calcula que una àmplia majoria d’aquest grup rebrà la segona dosi la tercera o quarta setmana d’abril, mes en què s’espera rebre almenys el triple de vacunes que fins ara. Amb això i amb el manteniment de les mesures de restricció, que aquesta setmana algunes autonomies preveuen incrementar, Simón creu possible arribar al mes de maig amb una incidència a la baixa.

La incidència

Per a això, s’ha de revertir la tendència actual, ja que el «repunt» no cessa i el balanç epidemiològic indica que la incidència a 14 dies per 100.000 habitants puja uns tres o quatre punts diaris, fins a situar-se aquest dilluns en 163, per tant, en el nivell de risc alt, segons el ‘semàfor’ de Sanitat. Per a Simón es tracta d’un «ascens apreciable però més suau que en onades precedents», mentre que la ministra Carolina Darias va considerar que encara és «aviat per saber» si Espanya està a la quarta onada. «Hem de ser cauts per veure on ens porta aquest repunt», ha precisat.

Alhora, el portaveu tècnic del Ministeri ha informat que la variant britànica és ja la predominant a Espanya però amb l’avantatge que aquesta soca «podria estar afavorint» la contenció d’altres que escapen a l’efecte de les vacunes, com la sud-africana. 

A Catalunya

Catalunya estudia vacunar la franja de 65 a 70 anys amb la fórmula de Janssen, que, tot i que ara arriba amb «comptagotes», s’espera que a partir del mes de maig es rebi «en volums més rellevants». «Segurament el col·lectiu de 65 a 70 anys serà el que es vacunarà amb la vacuna de Janssen», ha dit aquest dilluns el secretari de Salut, Marc Ramentol, a Catalunya Ràdio. Catalunya ha vacunat aquest dilluns unes 17.000 persones de 60 a 65 anys amb la primera dosi d’AstraZeneca i així el 30% d’aquest segment poblacional ja està vacunat, un pas que Ramentol va considerar important al ser «un col·lectiu d’altíssim risc d’entrar a l’uci».

Notícies relacionades

Catalunya va superar aquesta Setmana Santa el milió de vacunats amb la primera dosi d’alguna de les vacunes disponibles. La Generalitat ha rebut 193.050 dosis de la vacuna de Pfizer que aniran destinades a finalitzar la vacunació dels més grans de 80 i començar a immunitzar el grup de 70 a 79 anys.

A més, Ramentol va reiterar que el 70% de la població catalana podria estar vacunada contra el coronavirus a finals d’agost, si es compleixen els terminis d’entrega de les dosis. Segons ell, aquesta previsió es fa «d’acord amb els compromisos d’entregues que arriben» des del Ministeri de Sanitat i des de la UE.