Pla de vacunació
Crítiques polítiques als vaivens del Govern respecte a AstraZeneca
El Govern lamenta l’«anar i venir» de l’Executiu espanyol a l’hora de decidir a quin grup d’edat s’ha d’administrar la vacuna anglosueca
La proposta del Ministeri de Sanitat de suspendre l’administració de la vacuna de la farmacèutica AstraZeneca als menors de 60 anys ha sigut criticada no pel principi de precaució pel qual s’adopta aquesta mesura, sinó pels continus vaivens del Govern respecte al fàrmac anglosuec.
Així, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat l’«anar i venir» del Govern espanyol a l’hora de decidir a quin grup d’edat s’ha d’administrar la vacuna d’AstraZeneca.
La consellera ha fet aquestes declaracions als periodistes aquest dijous, després que ahir el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes decidissin paralitzar la vacunació amb aquest sèrum als menors de 60 anys i no aclarissin què passarà amb els que ja n’han rebut una dosi, per als quals s’estudien dues opcions: no completar la pauta o rebre un altre sèrum.
En la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut d’ahir dimecres totes les autonomies, excepte Madrid, que va votar-hi en contra perquè volia ampliar el límit a majors de 65, i el País Basc i Ceuta, que es van abstenir, van recolzar la proposta de Sanitat de reservar AstraZeneca als majors de 60.
«Nosaltres havíem defensat sempre que aquest criteri d’edat fos el prioritari, perquè és el criteri de risc per a la Covid», ha destacat la consellera catalana de Salut.
Vergés ha recordat que Catalunya ja havia denunciat «aquest límit [d’edat] que havia posat l’Estat espanyol i que no compartien altres països, perquè ens semblava inadequat i no ajudava a una estratègia de vacunació amb tota la coherència que ha de tenir».
Casado exigeix a Pedro Sánchez que «doni la cara»
En la mateixa línia, el líder del PP, Pablo Casado, ha criticat aquest dijous que el Ministeri de Sanitat, amb les autonomies, hagi decidit interrompre l’administració de la vacuna d’AstraZeneca a menors de 60 anys i ha carregat contra el president del Govern, Pedro Sánchez, per no donar la cara.
Casado ha reclamat la compareixença de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, al Congrés, perquè doni explicacions sobre la decisió presa ahir a la nit, després que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) confirmés un «possible vincle» d’AstraZeneca amb els casos inusuals de trombes. «No es poden interrompre campanyes de vacunació», ha advertit Casado, que ha assenyalat que ha de ser l’EMA la que doni tota la informació, durant una jornada de la fundació Concordia y Libertad, del seu partit, en què també ha participat el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero.
El líder dels populars ha acusat Sánchez de fer partidisme amb l’anunci de l’arribada de vacunes i d’anar-se’n ara a Angola «quan les coses es compliquen» amb un laboratori per les «sospites» de l’EMA.
O s’hi és «per donar la cara» quan no «es fa bé com fa [Angela] Merkel o [Emmanuel] Macron» o «no ets útil a qui et paga el sou», ha afegit Casado.
Madrid acusa Sanitat de crear confusió i anar a les palpentes amb AstraZeneca
La Comunitat de Madrid, per la seva banda, ha acusat el Ministeri de Sanitat de crear «confusió» i «anar a les palpentes» amb la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys.
«No es pot anar a les palpentes ni crear inseguretat constantment», ha afirmat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en una entrevista amb Onda Madrid, on ha criticat que el Consell Interterritorial de Salut «canviï de criteri una altra vegada» i «al mig de la partida, quan tantíssima gent ja està vacunada».
Díaz Ayuso ha remarcat que la Comunitat de Madrid defensa que es pugui vacunar amb AstraZenenca a majors de 60 anys, perquè «és més gran el benefici que el risc» i compta amb el «recolzament majoritari» del personal sanitari.
Per la seva banda, en declaracions a Antena 3, el conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha assenyalat que és «molt difícil» d’entendre «l’aturada» de la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys quan l’Agència Europea del Medicament (EMA) diu que «molt rarament» es produeixen trombes en dones de menys d’aquesta edat.
«Qualsevol persona que hagi rebut la vacuna d’AstraZeneca deu estar en un estat de confusió total», ha indicat Ruiz Escudero.
Ha lamentat que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut hagi adoptat la decisió «sense cap informe tècnic» avalat per l’Agència Espanyola del Medicament.
«No pot ser» que se suspengui la vacunació «amb un informe verbal que té amb prou feines quatre minuts», de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, quan hi ha un informe de l’EMA que diu que sí que es pot vacunar, perquè «la confusió és total», ha remarcat el conseller.
Qui també s’ha sumat a aquestes crítiques ha sigut el portaveu de l’executiva de Ciutadans i candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid, Edmundo Bal, que ha lamentat que continuïn canviant els protocols de vacunació contra el coronavirus a Espanya, l’última vegada aquest dimecres, quan es va decidir suspendre l’administració de les dosis d’AstraZeneca a les persones menors de 60 anys, i ha reclamat al Govern central una estratègia nacional comuna.
En un esmorzar informatiu d’Europa Press, Bal ha indicat que, des que es va posar en marxa el procés de vacunació, s’han aplicat sis protocols diferents, i considera que «això no pot ser». L’última modificació, acordada pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut amb l’oposició de l’Executiu madrileny, es va adoptar davant els trombes que la vacuna AstraZenca podria haver generat en algunes persones.
La CSIF demana a Sanitat i Educació una reunió «urgent» pels canvis de criteri
Notícies relacionadesA més, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha reclamat avui una reunió urgent als ministeris de Sanitat i Educació perquè informin de primera mà sobre els canvis de criteri amb l’administració de la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per AstraZeneca.
«Des de la CSIF ens fem ressò de la incertesa i la preocupació generada en la població general i de manera particular en els col·lectius d’empleats públics, com en l’àmbit de l’educació, que ja han rebut la primera dosi d’aquesta vacuna. Exigim més claredat sobre els criteris per aplicar una segona dosi, que, a més, coincidia amb la celebració de les oposicions en l’àmbit nacional», ha dit.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sostenibilitat L'economia espanyola aconsegueix reduir un 5,4% la quantitat de residus que genera a l'any
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat