Organització Mèdica Col·legial
Els metges demanen posar la segona dosi d’AstraZeneca als essencials
«Els casos de trombosi s’han de considerar efectes adversos extraordinàriament rars», explica l’Organització Mèdica Col·legial
L’Organització Mèdica Col·legial (OMC) reclama aquest dilluns en un comunicat que a les persones que hagin rebut ja la primera dosi d’AstraZeneca se’ls administri la segona quan els correspongui, independentment de l’edat. L’organització que engloba tots els col·legis de metges d’Espanya es posiciona així a favor d’una de les tres opcions que està estudiant el Ministeri de Sanitat, després que el Consell Interterritorial decidís suspendre la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys com a mesura de precaució davant l’aparició de rars casos de trombes en persones menors d’aquesta edat.
Aquesta suspensió ha deixat en els llimbs més de dos milions de persones, la majoria d’ells treballadors essencials com ara policies i professors, que ja havien rebut la primera dosi. Segons l’opinió de l’OMC, aquestes persones haurien de rebre la segona dosi d’AstraZeneca, en lloc de ser vacunats amb vials de Pfizer o Moderna o no que se’ls administri cap reforç més, que són les altres dues opcions que està estudiant el Ministeri de Sanitat.
Els metges basen la seva petició que la fitxa tècnica d’AstraZeneca no conté limitacions d’edat i que la mateixa Agència Europea del Medicament (EMA), en el veredicte, que conclou que hi podria haver relació entre la vacunació i els casos rars de trombes no modifica les seves indicacions d’administració. «Els casos de trombosi de sins venosos cerebrals o venes esplàcniques han de considerar-se efectes adversos extraordinàriament rars, havent-se observat 169 casos en 34 milions de dosis administrades», assenyala el comunicat de l’OMC, que afegeix que es tracta d’una vacuna «eficaç i molt segura».
El benefici
Així mateix, els metges recorden que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix que «després de l’administració de més de 200 milions de dosis, queda clar que el benefici de la vacuna és incomparablement més gran que els seus rars efectes adversos potencials i recorda que, tot i que siguin plausibles, actualment no està demostrada la seva relació causal».
Per tot això, els col·legis de metges consideren que «és necessari utilitzar» aquesta vacuna, igual com les altres per fer front a la Covid i critiquen el «vaivé de decisions tecnicopolítiques» que podrien haver sembrat una «desconfiança i caos» i que resulta «desconcertant per als «ciutadans i els professionals». Davant això, demanen als ciutadans que es dirigeixin «amb total tranquil·litat» a rebre la seva dosi d’AstraZeneca als centres de vacunació habilitats quan siguin citats.
L’estat d’alarma
Notícies relacionadesA més, davant el debat sobre la possible introducció a la UE de vacunes no autoritzades per l’EMA com la russa Sputnik, els col·legis de metges consideren que és «innecessària» la incorporació de «noves vacunes si la velocitat de subministrament actual no s’interromp». «No cal dir que el procés d’inclusió de qualsevol fàrmac ha de ser coordinat a nivell nacional i ha de respectar les directrius de l’EMA per evitar desigualtats entre regions i autonomies», assenyala el comunicat.
Finalment, els metges es pronuncien sobre el final de l’estat d’alarma el 9 de maig. Segons la seva opinió, és necessari consensuar una nova llei orgànica, prorrogar o aprovar un altre estat d’alarma «si les circumstàncies així ho exigeixen».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"