Trombosi: com detectar possibles trombes per la vacuna d’AstraZeneca, símptomes i prevenció

  • Sanitat als ja vacunats amb AstraZeneca: els trombes són altament improbables

Trombosi: com detectar possibles trombes per la vacuna d’AstraZeneca, símptomes i prevenció
3
Es llegeix en minuts

Es denomina trombosi qualsevol situació en la qual el pacient presenta un trombe o un coàgul sanguini que impedeix o dificulta la circulació sanguínia. En el cas de la de sins venosos cerebrals, es denomina així perquè aquest trombe es localitza en el sistema venós del cervell i n’hi ha hagut alguns casos –molt pocs– després d’administrar-se al pacient la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid.

La trombosi de sins venosos cerebrals és una malaltia cerebrovascular poc freqüent (representa menys d’un 0,5% dels casos totals de les malalties cerebrovasculars que es produeixen a Espanya). Es considera que la seva incidència és entorn d’1-1,3 casos/100. 000 habitants a l’any. Pot afectar qualsevol grup d’edat, tot i que és lleugerament més freqüent en dones i pacients joves. Dins dels factors de risc específics per sexe hi ha els anticonceptius orals, l’embaràs i l’ús de les teràpies hormonals. El diagnòstic es realitza mitjançant proves de neuroimatge (TAC i ressonància magnètica).


¿Quins en són els símptomes?

Els símptomes d’aquests casos de trombosi apareixen entre els 3 i els 14 dies posteriors a la punxada, però el cas espanyol que ha donat la veu d’alarma presenta símptomes que no són els normals dels coneguts fins ara. Entre aquests, mal de cap molt intens i inusual que no cedeix amb analgèsics, que empitjora a l’ajeure’s, i que s’acompanya d’alteracions visuals, vòmits o un altre tipus de manifestacions neurològiques o sagnies irregulars.

En tot cas, el mal de cap que genera és molt característic: pot tenir un inici sobtat, es pot localitzar només en un costat del cap, empitjora quan el pacient està reclinat o fa exercici, interromp el descans nocturn i, a més de no respondre als tractaments habituals per al mal de cap, empitjora de forma progressiva.

«El símptoma més freqüent de la trombosi de sins venosos cerebrals és la cefalea, un símptoma que és present en nou de cada 10 persones que tenen trombosi de sins venosos cerebrals. Però a més, en la gran majoria dels pacients, aquest mal de cap va acompanyat d’altres símptomes similars als d’un ictus (com dèficits focals, pèrdua de força o sensibilitat mantinguda, alteració de la marxa o alteració del llenguatge o parla, episodis confusionals, pèrdua de visió...), que ajuden a diferenciar aquesta cefalea d’un mal de cap convencional. També pot anar acompanyat d’altres símptomes, com vòmits, crisis epilèptiques o rigidesa cervical», explica el doctor José Miguel Láinez, president de la Societat Espanyola de Neurologia.


¿Què fer i com solucionar-ho?

A l’igual que passa amb totes les malalties cerebrovasculars, es tracta d’una emergència neurològica, i per tant com més aviat es tracti el pacient, més petites seran les seves conseqüències. El tractament d’elecció solen ser els fàrmacs antitrombòtics, tot i que en casos més greus, la trombectomia endovascular i la trombòlisi també són opcions que poden resultar de molta utilitat per eliminar el trombe. 

A Espanya, la recuperació després d’una trombosi de sins venosos cerebrals és completa en aproximadament un 80% dels pacients i només un 5% desenvolupa algun tipus de seqüela greu. Per tant, el pronòstic d’aquesta malaltia és molt més favorable que en un altre tipus de malalties cerebrovasculars.


Missatge de tranquil·litat

Notícies relacionades

La directora de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), María Jesús Lamas, va insistir dilluns a demanar tranquil·litat a les persones ja vacunades amb AstraZeneca, perquè és «altament improbable» que desenvolupin un trombe, i el que poden esperar és estar protegits davant la Covid. «El missatge és de tranquil·litat: el que es pot esperar ara de la vacuna d’AstraZeneca és tenir una protecció davant la Covid per sobre de qualsevol altra cosa. La probabilitat de tenir un efecte advers existeix amb qualsevol medicament, existeix amb qualsevol», ha garantit. Però «és molt improbable que algú que hagi rebut la vacuna tingui un efecte greu». La directora de l’AEMPS ha rebutjat que aquests casos es poguessin preveure: en total, se n’han identificat 11 en 17 milions de persones i «és molt difícil, per molt temps que s’invertís, que pogués aflorar en els assajos». 

Precisament, aquest dimarts, l’EMA ha insistit que no veu més incidència de trombes en els vacunats amb AstraZeneca que en els no vacunats. «És important reiterar que els beneficis segueixen superant els riscos, però és una preocupació seriosa que necessita una avaluació científica», ha dit Emer Cooke.