La lluita contra la pandèmia
Catalunya donarà dilluns el tret de sortida de la desescalada
Hi haurà llibertat de moviment a tot el territori i el batxillerat i l’FP seran 100% presencials
S’eliminen les limitacions de superfície en comerços i s’amplia al 50% l’aforament en gimnasos i llocs de culte
Reobren els bars i restaurants de centres comercials amb l’horari de la resta: de 7.30 a 17 hores
La bona evolució de les dades epidemiològiques de la pandèmia a Catalunya ha portat el Govern a iniciar una desescalada que, a més d’aixecar el confinament comarcal per permetre la llibertat de moviments (no condicionada a la bombolla de convivència) per tot el territori, contempla una flexibilització de les restriccions en l’àmbit de l’educació. Així, a partir del dilluns 26 d’abril es recupera al 100% la presencialitat a les classes de l’educació postobligatòria, és a dir, batxillerat i formació professional. En aquests nivells fins ara hi havia semipresencialitat, en què els alumnes combinaven alguns dies de classes presencials i d’altres de classes virtuals. També decau el límit de dues bombolles de convivència en les reunions socials, tot i que es manté el màxim de sis persones (sense un màxim de bombolles).
A més, es permet ja l’obertura de bars i restaurants situats en centres comercials (amb el mateix horari que la resta de la restauració, de 07.30 a 17.00 hores), reobrir tots els comerços sense limitacions de superfície i ampliar del 30% al 50% l’aforament en gimnasos i en llocs de culte. Els consellers de Salut i Interior, Alba Vergés i Miquel Sàmper, han donat els detalls de les noves mesures en una roda de premsa. Unes mesures que entraran en vigor dilluns i es mantindran durant una setmana, fins al 3 de maig.
Vergés ha valorat que, tot i que les ucis estan en el llindar de 500 pacients amb Covid-19 (494 aquest dijous, «moltíssim»), hi ha una «estabilització» en la situació epidemiològica, fet que ha portat a «flexibilitzar algunes mesures, amb precaució, a poc a poc». Per la seva banda, Sàmper ha apuntat que «la temperatura estacional ens porta un nou paradigma», però ha recordat que cal actuar «amb responsabilitat».
En aquest sentit, el conseller ha instat a evitar totes les interaccions que no siguin imprescindibles. «Tinguem encara una mica més de paciència durant un mes o dos», ha demanat. També Vergés ha demanat donar «temps» a l’estratègia de vacunació. «Si les dades són bones, el Govern fa passos cap endavant. Ho estem fent des del febrer», ha precisat la consellera. També ha afegit que dilluns arrenca una «prova pilot» de la vacunació a la Fira de Barcelona, com a gran vacunòdrom. No començarà encara la vacunació massiva allà, sinó que es tracta de comprovar que «funcionen bé els circuits».
Sistema de cribratges per a menors de 70 anys
D’altra banda, Salut ha anunciat que la setmana que ve iniciarà un sistema de cribratge en aquelles localitats en què «per criteri de vigilància epidemiològica es consideri oportú», segons ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. La primera novetat, diu, és que se sustentarà en una aplicació que, en el moment d’iniciar el cribratge, es posarà a disposició de les persones que hi participin. Una altra és que serà un sistema d’automostra: el ciutadà acudirà al centre d’atenció primària (CAP) i li donaran el kit. Ja al seu domicili realitzarà l’automostra nasal d’aquesta PCR. L’Agència de Salut Pública de Catalunya identificarà les localitats en què es faran aquestes proves. Cada 15 dies els ciutadans podran fer-se una automostra. La població diana són els ciutadans de menys de 70 anys.
Ramentol ha valorat «precipitat» a Catalunya que les persones vacunades deixin d’utilitzar mascaretes, una cosa a què ha donat via lliure aquest dijous el Centre Europeu de Control i Prevenció de les Malalties. «Hi ha gairebé 500 persones A les ucis i la taxa vacunal encara no és suficient. No és el moment de posar el debat sobre la taula encara», ha dit Ramentol.
El 14 d’abril, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ja va explicar que havia demanat al Procicat que tan aviat com els indicadors epidemiològics milloressin s’aixecarien les limitacions a la presencialitat en batxillerat i cicles formatius. En aquest últim àmbit, el professorat reclamava també el retorn a la normalitat, ja que la no presencialitat ha afectat negativament les pràctiques d’aquests alumnes.
Segons ha pogut constatar EL PERIÓDICO, ja hi ha un bon nombre d’escoles, tant públiques com concertades, que després de les vacances de Setmana Santa havien reprès la presencialitat. Fins ara, en l’àmbit de l’educació a Catalunya, la presencialitat a les escoles estava limitada per a les etapes d’infantil, primària i secundària. En l’àmbit universitari, des del 8 de març es permet la presencialitat amb un 30% de l’aforament. És cada universitat la que decideix com distribueix aquest 30% d’aforament.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Govern Educació secundària Formació professional Educació a Catalunya Coronavirus a Catalunya Joves
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"