Pandèmia de coronavirus
Catalunya obrirà de nit bars i restaurants a partir del 10 de maig
Tant interiors com terrasses reobriran en aquesta nova franja horària quan decaigui l’estat d’alarma
El Govern aprovarà dimarts un decret que modificarà la llei de salut pública per poder establir el toc de queda a partir de llavors
Catalunya reobrirà tant terrasses com interiors de bars i restaurants a la nit a partir del 10 de maig, l’endemà que decaigui l’estat d’alarma. Membres de l’Executiu català veuen un «contrasentit» obrir l’hostaleria i la restauració durant el dia i no de nit. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ja havia reconegut fa uns dies que la Generalitat estava estudiant si permetre que l’hostaleria i la restauració obrissin de nit.
El tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, va demanar la setmana passada a la Generalitat que permeti que els bars i restaurants de Barcelona puguin obrir fins a les 23 hores. «Estem en un punt que ens podem plantejar l’obertura a la tarda i primera hora de la nit», va dir Batlle en una entrevista a RAC1, en què també va apuntar que l’hora de tancament podria ser a les 22.30 o les 23.00 hores. El gremi va mantenir dimecres una reunió amb el Govern en què va tornar a exigir que, a partir del pròxim dilluns 3 de maig, es permeti el consum a la restauració durant la tarda i la nit, i que l’obertura s’allargui fins a la mitjanit després del final de l’estat d’alarma. El director del gremi, Roger Pallarols, ha assegurat que «sembla» que el Govern se senti còmode amb restriccions i ha mostrat el seu desconcert davant el bloqueig econòmic a què s’aferra la Generalitat, assegura.
L’autonomia més restrictiva
Catalunya és la comunitat més restrictiva amb la restauració i l’hostaleria. Des del passat 8 de març obren només de 7.30 a 17.00 hores. Els locals que fan menjar per emportar poden servir sopars de 19.00 a 22.00 hores si el client recull l’encàrrec, i fins a les 23.00 si el local serveix menjar a domicili. L’aforament és del 30% a l’interior i del 100% a les terrasses, amb una distància de seguretat d’almenys dos metres entre les taules. A l’altra banda hi ha Madrid, l’autonomia més flexible amb els bars i restaurants, que tanquen a les 23 hores. En d’altres com Galícia tanquen a les 21 hores, o les 22 h del País Valencià.
No obstant, malgrat l’estabilització de les últimes setmanes i que la pujada dels contagis després de la Setmana Santa no ha sigut tan acusada com es temia, la situació epidemiològica de Catalunya continua sent complicada. Aquest dijous, dia que la Conselleria de Salut ha notificat 2.056 nous contagis i 16 morts, hi ha 1.616 pacients amb Covid-19 ingressats als hospitals, dels quals 498 són a la unitat de cures intensives (uci). A més, l’índex de reproducció (o Rt) segueix per sobre d’un punt, en 1,04, cosa que significa que l’epidèmia segueix en expansió. I el risc de rebrot, que indica el creixement potencial de la pandèmia, està en 292 punts. Per sobre de 200, aquest risc és molt alt.
¿I el toc de queda?
Les autonomies estan preocupades per què passarà un cop s’acabi l’estat d’alarma. El Govern de Catalunya té previst aprovar dimarts un decret que modifiqui la llei de Salut Pública per poder establir el toc de queda a partir del 9 de maig. També servirà per poder decretar confinaments en cas de considerar-los necessaris si la pandèmia arriba a nivells més elevats, segons ha avançat TV3 i ha confirmat EL PERIÓDICO. Tant els tocs de queda com les limitacions podran ser genèrics, a tot Catalunya, o territorials. Al decret quedarà explícit que hauran de demanar autorització al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) cada vegada que es decideixi aplicar una mesura.
Durant la sessió de control al Parlament a què s’ha sotmès per tenir les funcions de president delegades, Aragonès ha assegurat que amb aquest canvi legislatiu i l’aval judicial de les restriccions que es vulguin anar impulsant, el pla de contenció del virus es continuarà aplicant. A més, s’ha compromès que les restriccions que hi ha i que hi pugui haver es flexibilitzaran segons vagi avançant la vacunació entre la població.
El Govern, tal com va avançar la portaveu, Meritxell Budó, dimarts passat, treballa en la modificació del decret llei 27/2020, aprovat el juliol de l’any passat. Amb aquest canvi legislatiu, vol afrontar la sortida de l’estat d’alarma que faculta l’Administració per posar en marxa determinades restriccions de drets i llibertats com el toc de queda, el perimetratge territorial o el tancament de sectors i comerços.
Notícies relacionadesNo obstant, el Gremi de Restauració de Barcelona ha mostrat el seu rebuig que la Generalitat mantingui el toc de queda més enllà del 9 de maig. En un comunicat d’aquest dijous, l’entitat assegura que el toc de queda autonòmic «és clarament inconstitucional» i ha anunciat que es posarà en contacte amb el Govern central i els grups parlamentaris per estudiar formes d’oposició a la mesura.
«Ni el Govern ni l’oposició poden permetre que s’articuli un mecanisme clarament inconstitucional per restringir els drets i llibertats del poble de Catalunya», ha assegurat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra