Salut mental
La venda de medicaments antidepressius es multiplica per la pandèmia emocional
L’increment en la dispensació de tranquil·litzants i fàrmacs relacionats amb l’ansietat, la depressió o el trastorn del son es dobla el 2020
Molts especialistes adverteixen que la Covid està deixant rere seu una epidèmia més oculta però també preocupant, l’anomenada pandèmia emocional. I l’adquisició de medicaments ho corrobora: s’han multiplicat les vendes de fàrmacs amb recepta per al sistema nerviós, relacionats amb patologies com l’ansietat, la depressió o el trastorn del son, segons dades de la consultora IQVIA analitzades pel Consell General de Farmacèutics, que indiquen que la prescripció i dispensació de medicaments ha experimentat importants canvis a conseqüència de l’arribada del virus, del confinament i de les modificacions en els hàbits de vida.
En concret, la venda de medicaments antidepressius o tranquil·litzants va créixer un 4,8% el 2020, més del doble que el 2019 (quan va ser del 2%). I, durant el primer confinament es van produir augments d’entre un 10% i un 15%, cosa que reflecteix l’impacte emocional que va tenir l’arribada de la Covid tant en la població en general, com en els pacients afectats i els sanitaris que van haver d’afrontar la crisi sanitària més gran de la història recent. L’increment anual del grup específic de fàrmacs ansiolítics va ser de més d’un 5% i el dels sedants, de més d’un 4%.
Així mateix, si es posa el focus en els medicaments sense recepta, els productes més suaus per relaxar-se i poder agafar el son també han experimentat creixements importants. A aquest fet cal afegir-hi un preocupant augment del consum d’hipnosedants –tipus lexatin o orfidal– que s’adquireixen sense recepta, amb prevalença en la població del 3,1%, davant l’1,9% abans de l’epidèmia, segons revela un recent estudi del Pla Nacional sobre Drogues que indica també que, al contrari, el consum d’alcohol o tabac ha descendit amb la pandèmia.
Desena potència mundial
I respecte als antidepressius plou sobre mullat, perquè Espanya es va situar l’any 2016 al lloc número 10 del rànquing de països amb major consum, si bé la tendència «es va estabilitzar» en els anys posteriors, segons indica Ermengol Sempere, expert en fàrmacs de la societat de medicina de família SemFYC, que adverteix que el problema d’aquests medicaments és que creen addicció i, en el cas de les benzodiazepines com el Valium o el Diazepam, augmenten el risc de caigudes o incrementen la mortalitat.
Segons la seva experiència en la consulta, la vacunació ha implicat un halo d’esperança, però tot i així davant els estralls mentals que està provocant el virus convindria reforçar la sanitat pública amb més psicòlegs, potenciar els serveis socials i que continuïn o millorin ajudes com la renda bàsica, perquè molts problemes mentals «venen motivats perquè molta gent té manca de perspectives econòmiques».
Menys antibiòtics
Notícies relacionadesLes dades de venda de medicaments indiquen, d’altra banda, que ha crescut l’adquisició d’analgèsics i antipirètics, en concret un 7,8%, tres punts més que el 2019 (quan va augmentar un 4,6%). El Consell General de Farmacèutics atribueix aquesta pujada a la necessitat de pal·liar la febre i el malestar causat per la Covid-19.
Al contrari, s’han registrats descensos (d’un 19%) en els antibiòtics que s’utilitzen habitualment per tractar les infeccions agudes i cròniques, l’ús dels quals s’ha focalitzat en pacients Covid hospitalitzats. La minva pot deure’s, d’una banda, a una menor incidència de la grip i dels refredats a causa de la mascareta i les mesures de distància –de fet també baixa la venda de xarops per a la tos– així com a una «menor demanda per part dels pacients» perquè «la societat ha après» que els processos catarrals no es curen amb antibiòtics, segons Sempere.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034