Sis tripulants d’un vaixell confinat a Vigo tenen la variant índia

Sis tripulants d’un vaixell confinat a Vigo tenen la variant índia
3
Es llegeix en minuts

Molt s’ha escrit i parlat en les últimes setmanes sobre la famosa variant índia del coronavirus. Doncs igual com va succeir amb la sud-africana el gener passat, els primers casos a Espanya s’han registrat a Vigo. El Servei de Microbiologia de l’Álvaro Cunqueiro  va confirmar ahir que el brot generat a l’interior del barco ‘Prometheus Leader’ retingut al port de Vigo està provocat per la variant índia després que aquests dies procedissin a la seqüenciació de les mostres, procedents de l’hospital Vithas Fátima. El cap de servei de Microbiologia de Vigo, Benito Regueiro, confirma que els sis positius estan contagiats amb aquesta soca, la B1.617. Concretament es tracta de la mutació dos, que tot i que és altament transmissible, ho és menys que les altres dues i a més és sensible a totes les vacunes que s’estan subministrant contra la Covid. El laboratori de Vigo ja ha remès les dades de la seqüenciació de les mostres a les autoritats internacionals.

Sense risc de transmissió

Malgrat les alarmes que la variant índia ha desencadenat en els últims dies, especialment per les imatges de col·lapse del sistema sanitari del país asiàtic, les autoritats sanitàries gallegues fan una crida a la calma. Perquè el brot està controlat. «Està molt localitzat, no hi ha risc de transmissió comunitària», afirma Regueiro. «És una situació molt tancada, s’ha gestionat des del principi i és complicat que se’ns pugui escapar de les mans», afegeix. I és que les 22 persones d’origen asiàtic que formen la tripulació del vaixell es troben confinades. I entre els sis contagiats, dos es mantenen ingressats a l’hospital Vithas Fátima, tot i que estan estables i evolucionen favorablement durant la jornada d’aquest diumenge.

No obstant, al passar tant temps junts a l’interior del barco, el Sergas reconeix que malgrat que 16 dels mariners han donat negatiu en la PCR, podrien donar positiu en els pròxims dies, tots presumiblement amb la variant índia.

Totes les mutacions de la Covid que s’estan descobrint en els últims mesos, apunta el cap de Microbiologia del Cunqueiro, es deuen al confinament. «És la resposta al tancament de la població que es va viure en àmbit mundial, són vies d'escapament que troba el virus», apunta Benito Regueiro. El microbiòleg de Vigo posa el focus a l’entrada de les noves variants pels ports i els aeroports internacionals, per això demana un control més gran en aquestes vies d’entrada en un país. «És imprescindible que es vacuni al més aviat possible tot el personal dels ports i els aeroports. Cal posar una especial vigilància en aquestes zones perquè està clar que són una via perquè entrin noves mutacions del virus», defensa.

Notícies relacionades

El vaixell ‘Prometheus Leader’ pertanyent a la naviliera NYK, amb bandera de Singapur, procedia de la Gran Bretanya i més de la meitat dels seus 22 integrants són d’origen indi, cosa que va posar en alerta l’àrea sanitària de Vigo per si algun dels casos pertany a la variant d’aquest país. Aquest Ro-Ro de 190 metres d’eslora és un dels habituals a la terminal de Vigo assignats a les rutes d’exportació al nord d’Europa dels vehicles de Stellantis, entre altres fabricants. Quan va arribar el migdia de dimarts passat a Bouzas procedia del port britànic de Southampton, i va ser allà on se sospita que un dels seus tripulants va començar a emmalaltir. Al mostrar símptomes compatibles amb els de la Covid.

La confirmació del contagi es va produir al cap d’unes hores, moment a partir del qual, a més de suspendre l’operació de càrrega, es va decretar el confinament del vaixell. Al transcendir la immobilitat del Ro-Ro de NYK, per la terminal de Vigo es va estendre el temor que es mantingués atracat durant els 14 dies preceptius que obliga el seu confinament. Perquè si fos així ocuparia un important tram en la ja justa línia d’atracada amb prou calat per a vaixells de gran càrrega que ofereix Vigo. Finalment va ser traslladat a la terminal de transatlàntics, on està atracat en l’actualitat.

 Finalment va ser traslladat a la terminal de transatlàntics, on està atracat en l’actualitat.