El camí de la immunitat
Els EUA recolzen l’alliberament de les patents de les vacunes
El Govern de Joe Biden s’alinea així amb l’OMS, que fa setmanes que demana que els sèrums puguin arribar a tothom
El govern del president nord-americà, Joe Biden, va anunciar dimecres el seu recolzament a un aixecament global de les proteccions de patents per a les vacunes contra la Covid-19 a fi d’accelerar la producció i distribució d’immunitzants en el món.
Tot i que els drets de propietat intel·lectual per a les empreses són importants, Washington «recolza l’exempció d’aquestes proteccions per a les vacunes per a la Covid-19», va dir la representant comercial dels Estats Units, Katherine Tai, en un comunicat.
«Es tracta d’una crisi sanitària mundial i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia de Covid-19 exigeixen mesures extraordinàries», va afegir. Tai va explicar que Washington participa «activament» en les negociacions al si de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per aconseguir tal exempció.
La reclamació perquè les empreses farmacèutiques que estan produint vacunes contra el coronavirus alliberin les seves patents perquè, d’aquesta manera, la seva fabricació pugui ser generalitzada, la lidera des de fa temps l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’anunci fet des dels Estats Units pot suposar un important reconeixement per aconseguir el propòsit.
L’Índia i Sud-àfrica exigeixen l’alliberament temporal de les patents de vacunes per poder accelerar la producció, però alguns països hi estan en contra, inclosa França, que advoca més aviat per donacions a les nacions més desfavorides.
Oposició de les farmacèutiques
Les poderoses companyies farmacèutiques, per la seva banda, s’oposen globalment a la suspensió de les seves patents amb l’argument que això dissuadiria de fer costoses investigacions. Tai reconeix que les negociacions a l’OMC «tardaran temps a causa del caràcter consensual de la institució i la complexitat dels temes en joc.
«L’objectiu [...] és proporcionar la major quantitat de vacunes segures i eficaces al major nombre de persones al més ràpid possible», va insistir Tai, en un context d’avenç generalitzat de la pandèmia, especialment a l’Índia, on els morts es compten per milers cada dia.
«El govern continuarà intensificant els seus esforços, en col·laboració amb el sector privat i tots els socis potencials, per ampliar la fabricació i la distribució de vacunes», va afegir l’ambaixadora nord-americana.
El director general de l’OMS, Tedros Ghebreyesus, es va felicitar pel canvi de posició de l’Administració nord-americana i pel que pot suposar d’impuls a la vacunació mundial.
This is a monumental moment in the fight against #COVID19. The commitment by @POTUS Joe Biden & @USTradeRep @AmbassadorTai to support the waiver of IP protections on vaccines is a powerful example of 🇺🇸 leadership to address global health challenges. pic.twitter.com/3iBt3jfdEr
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) 5 de mayo de 2021
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
-
Ofert per
-
Ofert per
- Ernesto Naranjo, dissenyador: "Amb Galliano vaig aprendre el millor i pitjor de la moda"
- L’AMIC distingeix el director general d’EL PERIÓDICO
- MOSTRA CULTURAL Retorn a Weimar, el paradís cultural que els nazis van arrasar
- D’A Film Festival Iván Morales, la mirada atenta
- Novetat editorial Muñoz Machado, director de la RAE: "A la democràcia se l’ha de cuidar"