Preocupació per l’impacte
El coet xinès fora de control entrarà a l’atmosfera aquest dissabte
Algunes de les peces més grans poden causar danys si xoquen contra àrees habitades
El Pentàgon rastreja un gran coet xinès que està fora de control i que tornarà a l’atmosfera de la Terra aquest dissabte, 8 de maig,, cosa que genera preocupació sobre el lloc on poden impactar les restes.
Segons informen mitjans nord-americans, s’espera que el coet xinès Long March 5B entri a l’atmosfera de la Terra «al voltant del 8 de maig», segons un comunicat del portaveu del Departament de Defensa, Mike Howard, que va dir que el Comando Espacial dels Estats Units està rastrejant la trajectòria del coet.
El «punt exacte d’entrada a l’atmosfera de la Terra» del coet no es pot identificar fins a d’aquí unes hores, quan es produeixi la seva reentrada, va dir Howard.
L’Esquadró de Control Espacial número 18 dels EUA proporcionarà actualitzacions diàries sobre la ubicació del coet a través del lloc web Space Track, van afegir els mitjans.
Els xinesos van utilitzar el coet per llançar part de la seva estació espacial la setmana passada.
De tornada a l’atmosfera
Si bé la majoria dels objectes de rebutjos espacials es cremen a l’atmosfera, la mida del coet, 22 tones, ha generat preocupació, perquè algunes de les peces més grans pot ser que tornin a entrar a l’atmosfera i causin danys si cauren en àrees habitades.
No obstant, Jonathan McDowell, expert del Centre d’Astrofísica de la Universitat de Harvard, va aclarir a la cadena CNN que la situació «no és el final dels dies».
«No crec que la gent hagi de prendre precaucions. El risc que hi hagi algun dany o que colpegi algú és bastant petit. No és menyspreable, podria succeir, però el risc que et colpegi és increïblement petit. No perdria ni un segon de son per això com una amenaça personal», va precisar a la cadena.
McDowell va explicar que assenyalar cap a on podria dirigir-se la runa és gairebé impossible en aquest punt a causa de la velocitat a la qual viatja el coet.
Al Pacífic
Tot i així, l’oceà continua sent l’aposta més segura sobre on aterraran les restes, va dir, només perquè ocupa la majoria de la superfície de la Terra.
«Si vol apostar per on aterrarà alguna cosa a la Terra, aposti pel Pacífic, perquè el Pacífic és la part més extensa de la Terra. És així de simple», va dir McDowell.
Notícies relacionadesAquest succés es produeix després que la Xina llancés el primer mòdul de la seva estació espacial planificada dijous passat al matí des del centre de llançament de Wenchang, a l’illa del sud de Hainan, segons l’Administració Nacional de l’Espai de la Xina.
L’estació espacial de la Xina no es llançarà d’una vegada: s’acoblarà a partir de diversos mòduls que s’enviaran en diferents moments i estarà en ple funcionament a finals del 2022.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme