Preocupació per l’impacte
El coet xinès fora de control entrarà a l’atmosfera aquest dissabte
Algunes de les peces més grans poden causar danys si xoquen contra àrees habitades

El Pentàgon rastreja un gran coet xinès que està fora de control i que tornarà a l’atmosfera de la Terra aquest dissabte, 8 de maig,, cosa que genera preocupació sobre el lloc on poden impactar les restes.
Segons informen mitjans nord-americans, s’espera que el coet xinès Long March 5B entri a l’atmosfera de la Terra «al voltant del 8 de maig», segons un comunicat del portaveu del Departament de Defensa, Mike Howard, que va dir que el Comando Espacial dels Estats Units està rastrejant la trajectòria del coet.
El «punt exacte d’entrada a l’atmosfera de la Terra» del coet no es pot identificar fins a d’aquí unes hores, quan es produeixi la seva reentrada, va dir Howard.
L’Esquadró de Control Espacial número 18 dels EUA proporcionarà actualitzacions diàries sobre la ubicació del coet a través del lloc web Space Track, van afegir els mitjans.
Els xinesos van utilitzar el coet per llançar part de la seva estació espacial la setmana passada.
De tornada a l’atmosfera
Si bé la majoria dels objectes de rebutjos espacials es cremen a l’atmosfera, la mida del coet, 22 tones, ha generat preocupació, perquè algunes de les peces més grans pot ser que tornin a entrar a l’atmosfera i causin danys si cauren en àrees habitades.
No obstant, Jonathan McDowell, expert del Centre d’Astrofísica de la Universitat de Harvard, va aclarir a la cadena CNN que la situació «no és el final dels dies».
«No crec que la gent hagi de prendre precaucions. El risc que hi hagi algun dany o que colpegi algú és bastant petit. No és menyspreable, podria succeir, però el risc que et colpegi és increïblement petit. No perdria ni un segon de son per això com una amenaça personal», va precisar a la cadena.
McDowell va explicar que assenyalar cap a on podria dirigir-se la runa és gairebé impossible en aquest punt a causa de la velocitat a la qual viatja el coet.
Al Pacífic
Tot i així, l’oceà continua sent l’aposta més segura sobre on aterraran les restes, va dir, només perquè ocupa la majoria de la superfície de la Terra.
«Si vol apostar per on aterrarà alguna cosa a la Terra, aposti pel Pacífic, perquè el Pacífic és la part més extensa de la Terra. És així de simple», va dir McDowell.
Notícies relacionadesAquest succés es produeix després que la Xina llancés el primer mòdul de la seva estació espacial planificada dijous passat al matí des del centre de llançament de Wenchang, a l’illa del sud de Hainan, segons l’Administració Nacional de l’Espai de la Xina.
L’estació espacial de la Xina no es llançarà d’una vegada: s’acoblarà a partir de diversos mòduls que s’enviaran en diferents moments i estarà en ple funcionament a finals del 2022.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Avís de «perill» El Meteocat preveu una tarda de dissabte d’intenses pluges a Catalunya
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Col·legi Mare de Déu del Carme Acomiadat el director d’una escola de Terrassa en plena investigació per denúncies de radicalització ultracatòlica
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe