Sector paralitzat

L’oci nocturn demana accelerar la seva reobertura després d’una nit de festes descontrolades

  • Les patronals alerten que les gresques en espai públic es dispararan si no hi ha una alternativa legal

  • Demanen «valentia» al Govern per avançar la reactivació en un entorn «més segur» per als joves

  • Convocada una protesta a la plaça de Sant Jaume aquest dilluns

Celebraciones en la playa de la Barceloneta, tras vencer el estado de alarma. / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Tots els pronòstics del sector català de l’oci nocturn s’han complert amb l’adeu al toc de queda. Les celebracions sense mesures de seguretat, abraçades i brindis de matinada per festejar la llibertat de moviment han donat ales als empresaris per reclamar encara amb més força la reactivació d’una activitat que fa molts mesos que es troba en dic sec i busquen el suport del Govern per afrontar la seva desescalada particular. Li demanen «valentia» per triar un oci «segur» amb protocols sanitaris i que eviti la ruïna del sector, en lloc de gresques sense control.

Els 6.500 desallotjats a Barcelona han exemplificat els temors de les patronals. Des del Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, el seu president, Ramon Mas, és contundent: «Ha passat el que vam dir que passaria, botellons i concentracions massives», comuns a gairebé tot Espanya. En el cas de Catalunya, destaca que aquest dilluns enviaran al Procicat la seva proposta de primera fase de reobertures i «si l’aproven pressionarem perquè s’avanci». Durant les negociacions de la setmana passada, Salut els va fixar un termini d’un mes i mig o dos abans de l’enlairament sectorial. Però vist el panorama, reclamen a les autoritats que trepitgin l’accelerador.

«Si això es repeteix precipitarà els esdeveniments», opina. «Han de prendre decisions lògiques, com s’ha fet a Andalusia», afegeix Mas, que creu que es tracta d’una «decisió política, i afrontar amb valentia» la nova situació perquè «la gent tingui opció d’un oci segur». Altrament, «seguiran amb la bena als ulls», sentencia.

Risc de repetició

Des d’una altra patronal, la Fecasarm, Joaquim Boadas també lamenta veure complerts «tots els pronòstics». «La Generalitat va molt tard i ja no hi ha marge de temps, cal reactivar l’oferta nocturna legal al més aviat possible o això anirà a més cada cap de setmana», afegeix. L’entitat intueix que s’acosta un període de «caos i augment de contagis mentre els empresaris s’arruïnen».

Boadas manté que cal ampliar l’horari de la restauració nocturna almenys fins a la 1.00 h i anar reobrint progressivament l’oci nocturn, primer fins a les 3.00 hores, i posteriorment anar «incrementant l’horari en funció de les mesures de seguretat que tingui incorporades cada local». Afirma que cada hora que una persona passi en un espai controlat i segur, suposarà ser «menys temps en un lloc insegur» i sense protocols.

Notícies relacionades

Demà dilluns demanaran al tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, «recolzament a la prova pilot per reactivar el sector», però no de manera aïllada. Volen que aquesta sigui un «assaig general» de la reobertura de l’oci nocturn, recreant una nit normal «prepandèmia amb gent anant a diferents locals i la participació dels locals més importants de Catalunya i de referència internacional». Defensen que si funciona quedarà demostrat que el sector «ja pot obrir amb un 99,9% de seguretat, amb reserva prèvia, codis QR i aparells de desinfecció». Al contrari que a les festes il·legals, rematen.

Aquest dilluns, Salut, l’Ajuntament de Sitges i representants de l’oci presentaran l’estudi clínic que es desenvoluparà al municipi que permet traçar el pla de reobertura de l’oci nocturn. A la tarda, el gremi, l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya i Fecalon han convocat una concentració a la plaça de Sant Jaume (18.00 hores) per reclamar la tornada de la seva activitat.