Proposta denegada

El Govern de les Canàries recorre al Suprem perquè decideixi si pot continuar amb el toc de queda

  • El Tribunal Superior de Justícia de les illes avala la limitació del nombre màxim de persones no convivents però no algunes de les restriccions de mobilitat

El toque de queda nocturno sigue en Canarias hasta que el Tribunal Supremo decida

El toque de queda nocturno sigue en Canarias hasta que el Tribunal Supremo decida

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC) ha decidit aquest diumenge no ratificar algunes de les mesures proposades pel Govern canari després de decaure l’estat d’alarma. El toc de queda, així com la limitació de l’entrada i sortida de persones a les illes que estiguin en els nivells d’alerta 3 i 4, han sigut rebutjades pels magistrats. No obstant, la sala sí que ha ratificat la limitació del nombre màxim de persones no convivents en trobades familiars i socials en espais d’ús públic i privat tancats o a l’aire lliure. Ara bé, dos dels magistrats han emès un vot particular a la resolució que serà recorreguda pel Govern de les Canàries al Tribunal Suprem.

L’òrgan judicial es va reunir dissabte i aquest diumenge en ple per abordar la petició del Govern canari que accepti les seves mesures per a la contenció de la pandèmia de la Covid-19 després del decaïment de l’estat d’alarma. Després de dues jornades de deliberació, els magistrats han desestimat les restriccions que limiten els drets fonamentals.

Amb referència a la restricció d’entrada i sortida de persones a les illes amb nivell d’alerta 3 i 4, l’alt tribunal considera, per la majoria dels seus sis membres, que no està prou justificada l’afectació de negativa dels drets fonamentals.

Règim que discrimina

Entén, entre altres qüestions, que la mesura estableix «un règim jurídic que discrimina», ja que la restricció opera en els viatges des de l’exterior de les illes cap aquestes, «però si és entre illes ja no regeixen aquests supòsits, sinó que n’hi ha prou amb una PDIA negativa». I apunta també que, conforme a aquest acord, una persona que acrediti una reserva turística a les illes sí que podria viatjar, però si aquesta mateixa persona en lloc d’anar a un hotel, s’allotgés a casa d’un amic, no «li seria possible ni tan sols presentant» una prova de Covid negativa.

«No considerem que aquesta reserva turística pugui ser un element diferenciador suficient en relació amb les finalitats de tutela de la salut pública exigibles», adverteix la sala.

El TSJC tampoc veu procedent, aquesta vegada per unanimitat, validar l’anomenat toc de queda, això és, la «limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn», perquè afirma que suposa «un veritable confinament per la sola raó de l’horari». «Si el que es pretén, tàcitament, és evitar que determinades conductes puguin comportar un risc més gran per a la salut pública perquè es considera que aquestes habitualment, per costum social, es desenvolupen de nit», exposa la interlocutòria, «els poders públics compten amb altres instruments d’intervenció menys lesius».

La sala al·ludeix en aquest sentit a la Llei d’Activitats Classificades i Espectacles públics o la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, que, adverteix, «citem a títol merament exemplificatiu i entre altres, sense que resulti proporcionat sotmetre la generalitat de la població a una privació periòdica de la seva llibertat ambulatòria per la mera raó de l’hora».

Trobades familiars i religioses

EL TSJC sí que confirma, per unanimitat, la col·locació en la legalitat de la mesura de limitació del nombre màxim de persones no convivents en trobades familiars i socials, en espais d’ús públic i privat tancats o a l’aire lliure: «Aquesta mesura és proporcionada i no suposa una restricció del nucli essencial dels drets fonamentals concernits (llibertat i reunió), sinó que afecta únicament a aspectes accessoris d’aquests, modulant-los, però no impedint-los», justifica.  

Igualment, el tribunal ratifica de ple consens que s’ajusta a dret la mesura de limitació a la permanència de persones en llocs de culte, però només quan aquestes reunions es fan en espais tancats. La sala no aprova el punt dos d’aquesta mesura, referit a les restriccions quan aquestes trobades religioses se celebren a l’exterior d’edificis o a la via pública.

La interlocutòria adjunta dos vots particulars, emesos per sengles membres de la sala, que es mostraven a favor de mantenir la limitació de l’entrada i sortida de persones a les illes amb nivells d’alerta 3 i 4. A criteri dels magistrats discrepants, aquesta limitació suposava «una afectació mínima i necessària al dret a la lliure circulació, justificada en la contenció d’una malaltia transmissible de conseqüències summament greus per a la salut i la vida de les persones».

Segons recapitula la sala, en la tramitació de la sol·licitud el ministeri fiscal va informar oposant-se a l’anomenat toc de queda i a la limitació del nombre màxim de persones no convivents en trobades familiars i socials. El ministeri públic va manifestar que no tenia «res a oposar» a l’aprovació de les altres mesures proposades pel Govern canari.

Recurs del govern

Notícies relacionades

L’Executiu regional recorrerà la sentència a l’entendre que les mesures anti-Covid publicades aquest divendres al Butlletí Oficial de les Canàries (BOC) poden continuar tenint vigència a causa que la interlocutòria no és ferma i per tant el seu contingut pot ser revisat pel Suprem. Si no fos així, l’administració autonòmica ha matisat que adoptaria immediatament les decisions que en aquest cas fossin procedents.

Per la seva banda, el Govern de les Canàries espera que el TS adopti una línia comuna després d’interlocutòries de diferent índole a diverses comunitats autònomes, ja que en algunes es van ratificar mesures similars a la canària, com el toc de queda.