De les 23 h a les 3 hores

La prova de foc per poder reobrir l’oci nocturn serà a Sitges el 20 de maig

  • Hi participaran 400 voluntaris de diversos municipis, que s’hauran de fer un test el mateix dia i un altre cinc dies després

  • L’estudi clínic serà clau per traçar el pla de reobertura, que el sector reclama que s’acceleri per frenar les festes sense control

La prova de foc per poder reobrir l’oci nocturn serà a Sitges el 20 de maig
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

¿Pot una nit de festa planificar-se com un experiment de laboratori? Quan els ingredients són el ball i les copes, les variables poden ser de difícil control, però tot i així el sector de l’oci nocturn defensa per tots els mitjans que la diversió en establiments de pública concurrència i amb mesures sanitàries és infinitament més segura que quan s’exerceix en places i carrers sense protocols ni supervisió més enllà de la voluntat dels assistents. Per això, la prova pilot que se celebrarà a Sitges (Garraf) la nit del 20 de maig pot ser l’empenta final perquè el Govern avanci en la reactivació (encara sense dates) del sector més colpejat per la pandèmia, que suma 14 mesos de tancaments i és l’únic que continua al dic sec.

El municipi costaner ha sigut escenari aquest dilluns de la presentació de l’estudi clínic que haurà de permetre «traçar el pla de reobertura del sector». L’han exposat a quatre bandes l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; el secretari de Salut Pública, Marc Ramentol; la secretària general d’Interior, Elisabeth Abad, i el representant de l’oci nocturn a la localitat, Damià Orts. El repte és organitzar una nit de prova, que tindrà lloc el dijous 20 de 23.00 a 3.00 hores, amb totes les garanties sanitàries, han remarcat, de manera que es puguin extreure les conclusions necessàries per desenvolupar el posterior pla de retorn a l’activitat nocturna.

En essència, i a l’estil d’iniciatives que ja han tingut lloc, com el concert de Love of Lesbian, l’assaig es basa a condicionar l’accés a participants que el mateix dia superin un test d’antígens, oferir-los una vetllada nocturna amb música i brindis, però també amb mascareta quirúrgica, i citar-los cinc dies després per a una nova prova a Sitges. Fins aquell moment, s’hauran de comprometre a mantenir mesures de seguretat. Salut realitzarà un seguiment durant 14 dies, comparant-ho amb un grup de control de similars característiques, ha explicat Ramentol.

Grups de fins a sis persones

L’estudi clínic, que parteix d’una proposta de la patronal de l’oci Fecalon, es realitzarà amb 400 voluntaris, que podran inscriure-s’hi omplint un formulari a la web www.sitges.cat, amb opció a grups de màxim sis persones. Hauran de ser residents de les comarques del Garraf, Alt Penedès o Baix Llobregat, així com de Barcelona o l’Hospitalet, ha detallat Carbonell. Un equip tècnic s’encarregarà de la selecció final de participants.

La prova de foc s’ubicarà al carrer del Primer de Maig (més conegut com carrer del Pecat), epicentre d’ambient nocturn a la localitat. En concret, entre el passeig de la Ribera i la plaça de la Indústria. Tota la zona estarà perimetrada i comptarà amb dispensadors de gel hidroalcohòlic, a més es facilitaran mascaretes als assistents.

El muntatge serà a càrrec del consistori, la Generalitat, l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i l’Associació d’Establiments d’Oci Nocturn de Sitges, amb la col·laboració de Fecalon, Pimec i el Gremi d’Hostaleria de Sitges.

Notícies relacionades

Per a les patronals de l’oci, la prioritat després d’aquestes i altres proves en marxa és accelerar la reobertura per ressuscitar el sector econòmic i alhora frenar els botellons que ja hi va haver aquest cap de setmana passat amb el final de l’estat d’alarma i el toc de queda, com va informar ahir aquest diari. 

Pla sectorial imminent 

No obstant, Ramentol no ha pogut estimar un retorn de l’activitat. Assegura que el pla sectorial s’aprovarà per fi aquesta setmana, però que quedarà feina per fer, tot i que la voluntat és que es pugui reobrir «al més aviat possible». Ha posat també la pilota al terreny del Govern, a l’al·ludir a una ordre ministerial que «continua en vigor» i afecta l’oci nocturn. No obstant, una altra patronal, la Fecasarm, ja va rebutjar aquest argument divendres al considerar que no es va publicar al BOE i que, per això, comunitats com Andalusia ja tenen activitat nocturna.