Risc de contagis
Fernando Simón adverteix d’un possible pic després de les ‘revetlles’ de dissabte
«Sempre hi ha gent que no pertany al grup dels assenyats», afirma el portaveu tècnic del Govern en la pandèmia
Fernando Simón no acostuma a mirar gaire la televisió. Aquest cap de setmana ho va fer. Les imatges del batibull alcohòlic i festiu a moltes ciutats com Barcelona, Madrid, Sevilla i Bilbao a causa del final de l’estat d’alarma després de sis mesos el van decebre i entristir. «Sempre hi ha gent que no pertany al grup dels assenyats», va dir el portaveu tècnic del Govern en la pandèmia després de remarcar que la majoria dels «no assenyats» que van celebrar de manera tan perillosa l’absència de toc de queda nocturn eren joves, un sector de la població que no està vacunat i que, per tant, corre risc d’emmalaltir.
Simón va advertir de l’actitud irresponsable d’aquestes multituds que corejaven sense mascareta «hem vingut a emborratxar-nos i el resultat ens és igual» no sortiran gratis en termes sanitaris. «Fa uns dies hauria dit que seuiríe, amb la tendència a la baixa, però ara no ho sé. Encara no sabem què passarà i quins efectes hi haurà. Però gairebé segur que en pocs dies veurem un pic. Espero que sigui un pic puntual», va afirmar. «Puc entendre les ganes de molta gent, però esperem que els pròxims dies regni la prudència. Esperem que tots els que van sortir dissabte a la nit d’aquesta manera controlin a partir d’ara com es mouen i amb qui es mouen. Tant de bo tinguin valor i responsabilitat».
Per primera vegada en 14 mesos, Simón no va fer gala del seu optimisme habitual. Va dir no estar enfadat, però sí decebut i trist. Amb una cara severa, va entonar un ‘mea culpa’. «No he sabut transmetre el missatge. Ni als polítics ni als mitjans de comunicació», va dir després de posar èmfasi que la desaparició de l’estat d’alarma no significa ni de bon tros que el virus hagi desaparegut. Amb una mitjana de 188 casos per 100.000 habitants, Espanya travessa el final de la quarta onada de la pandèmia i continua una mica en risc. Euskadi és la comunitat amb més índex de contagi (401 casos per 100.000 habitants), seguida de Madrid (302) i Catalunya (248). Malgrat que ja no tenim les espantoses xifres de mortalitat de l’inici de la pandèmia, cada dia continuen morint entre 40 i 50 persones amb Covid-19. Ara mateix, hi ha 2.134 pacients a les ucis debatent-se entre la vida i la mort i la mitjana d’edat dels quals és més baixa que en les onades anteriors. «No em vull ni imaginar què van sentir els sanitaris al veure les imatges del cap de setmana. S’hi han deixat la vida, i en molts casos, fins i tot la família. No sabria què dir-los, més enllà de donar-los el meu recolzament i el meu ànim», va dir el metge.
¿Feia falta que el Govern allargués l’estat d’alarma? Igual que la ministra de Sanitat, Simón va assegurar que més enllà del tancament perimetral i el toc de queda que inclou el decret d’alarma, les comunitats autònomes estan capacitades per prendre mesures «molt importants» amb les quals poder controlar la pandèmia. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES) va venir a deixar clar que «vivim en democràcia» i no es pot estar sota un estat d’alarma permanent. ¿Es repetiran les escenes d’aquest cap de setmana? «Espero que no», va remarcar Simón, que va voler llançar un missatge de confiança en els ciutadans, que ja porten 14 mesos de restriccions. «Hi ha necessitat d’una mobilitat més gran, però hem de reflexionar i aprendre».
La vacunació
L’única bona notícia és que el ritme de vacunació va bé. Ja hi ha 13,8 milions de persones amb almenys una dosi, dels quals 6,2 ja tenen la pauta completa (dues dosis). «Gràcies a aquestes dades tenim certa esperança que el que hem observat aquest cap de setmana no hagi de tenir un gran impacte», va explicar Simón.
Notícies relacionadesAbans que el màxim responsable del CAES comparegués davant la premsa, el president del Govern, Pedro Sánchez, va llançar un missatge optimista: «En cent dies arribarem a la immunitat de grup».
Efectivament, si el ritme de vacunació continua agafant velocitat de creuer, entorn del 20 d’agost el 70% de la població estaria vacunada. En aquell moment, ja que hi haurà molts immunitzats, el virus deixarà de circular perquè no tindrà oportunitat de multiplicar-se. Almenys, en teoria. Moltes veus científiques apunten que un 70% podria no ser suficient per liquidar la pandèmia degut, entre altres motius, a l’alta capacitat d’infecció de les noves variants del virus. En tot cas, arribar a la immunitat de grup no implica treure les restriccions de cop. Simón va assegurar que si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia és a prendre certes precaucions en el futur, com utilitzar la mascareta en moments i llocs concrets. «Igual que hem après a no compartir menjar, hauríem d’aprendre que si un té símptomes respiratoris és millor que es quedi a casa sense acudir a la feina. Els empresaris ho han d’entendre», va remarcar.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia