Més depressió

La salut mental dels europeus es deteriora des de l’inici de la pandèmia

Els joves i els aturats van ser els més afectats

La salut mental dels europeus es deteriora des de l’inici de la pandèmia
2
Es llegeix en minuts

La salut mental dels europeus va assolir el nivell més baix a tots els grup d’edat després d’un any de l’inici de la pandèmia, on els joves i els aturats van ser els més afectats, segons una enquesta de la Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i Treball, Eurofound.

L’estudi publicat aquest dilluns va exposar que gairebé dos terços de les persones de 18 a 34 anys corren el risc de patir depressió i, en el cas de les dones, l’equilibri entre la vida laboral i personal s’ha vist desbordat durant la pandèmia, especialment en el cas de les que tenen nens petits.

Desigualtats

A més, les desigualtats existents entre la població s’estan ampliant a causa de l’impacte de la pandèmia en els grups vulnerables, ja que les troballes de la investigació van mostrar que les dificultats per arribar a final de mes van augmentar significativament entre els qui ja es trobaven en una situació precària.

Eurofound va assenyalar que la pèrdua general d’ocupació a la Unió Europea (UE) continua augmentant un any després de l’inici de la pandèmia, i gairebé el 10% de les persones que tenien un lloc de feina ara estan aturades, un augment respecte al 8% de l’estiu del 2020 i el doble que es va registrar a la primavera del 2020, amb un 5%. En el cas dels joves, el nombre d’aturats va augmentar el 17%.

No obstant, les perspectives sobre la situació financera són més favorables per a molts a tot Europa, i a set Estats membres de la UE el pessimisme sobre el futur és menor que a l’estiu del 2020.

Cost mental

El cap de la Unitat de Polítiques Socials d’Eurofound, Massimiliano Mascherini, va remarcar que la pandèmia de Covid-19 «ha tingut un cost mental en els ciutadans a mesura que més temen la malaltia, les dificultats econòmiques i la incertesa sobre l’impacte real de la crisi».

Així mateix, Mascherini va apuntar que si no s’evita l’augment continu de les desigualtats entre els ciutadans i entre els Estats membres, «es corre el risc de soscavar encara més la confiança dels europeus a les seves institucions», així com desencadenar el descontentament polític i repercutir negativament en la resposta epidemiològica d’Europa a la pandèmia.

L’enquesta va assenyalar que la confiança en les institucions s’ha desplomat, especialment la confiança en els Governs nacionals, que va caure de 4,6 a l’estiu del 2020 a 3,9 a la primavera del 2021.

Mesures de recolzament

A més, la satisfacció dels ciutadans amb les mesures de recolzament en cas de crisi ha disminuït dràsticament, i només el 12% ara sent que les mesures de recolzament són justes, davant el 22% a l’estiu del 2020.

L’enquesta també va revelar que més d’un terç de les persones que viuen a Europa tenen dubtes cap a la vacuna contra la Covid-19, i els homes es mostren més indecisos (29%) que les dones (25%).

Notícies relacionades

La tercera ronda d’aquesta enquesta en línia es va realitzar el febrer i el març del 2021 per conèixer la situació social i econòmica de les persones a tot Europa després de gairebé un any de viure amb restriccions per la pandèmia.

L’informe va analitzar les principals troballes i va rastrejar els desenvolupaments i tendències en curs als 27 Estats membres de la UE des que es va llançar l’enquesta per primera vegada l’abril del 2020.