Repunt de Covid

Els casos es quadrupliquen a Madrid després del pont de maig i el 4-M

  • És freqüent que es disparin els contagis després del cap de setmana, però seria perillós que es consolidi el repunt perquè la Comunitat no ha aconseguit sortir del llindar de risc extrem

Els casos es quadrupliquen a Madrid després del pont de maig i el 4-M
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Comunitat de Madrid va informar aquest dimarts que s’han produït 1.402 nous contagis davant els 348 notificats el dia anterior, el que implica que els nous casos s’ha multiplicat per quatre just una setmana després del pont de maig i de les eleccions madrilenyes.

No és la primera vegada que d’un dia per l’altre es multipliquen els contagis; de fet, és habitual que la corba epidemiològica madrilenya presenti dents de serra, sobretot després dels caps de setmana a causa que, més d’un any després que arribés el virus a Espanya, les autoritats sanitàries encara no han corregit la infranotificació els dies festius, en part motivada pel període en què tanquen els centres de salut i es fan menys proves.

En qualsevol cas, si es consolida el repunt, xifra que caldrà verificar en els pròxims dies, implicaria un preocupant canvi de tendència a la Comunitat de Madrid que podria estar motivat per un augment de la interacció social durant el pont de maig, període en què encara estava vigent l’estat d’alarma i, per tant, el tancament perimetral de la majoria d’autonomies, el toc de queda i el límit de sis persones en les reunions.

Les eleccions, sense epis

Així mateix, pot haver-hi influït que fa poc més d’una setmana es van celebrar les eleccions madrilenyes, on es va permetre que votessin les persones contagiades i els seus contactes estrets, però no es va facilitar als membres de les meses electorals equips de protecció individual (epi), com sí que es van facilitar als comicis catalans. A més, a les portes dels col·legis electorals es van produir llargues cues.

Finalment, dissabte passat es van celebrar festes i botellons amb una afluència massiva a causa que, després del final de l’estat d’alarma, la Comunitat de Madrid no va sol·licitar als tribunals que ratifiquessin la continuïtat del tancament nocturn ni el límit a les reunions. Les revetlles del 9-M, que es van produir també en altres llocs d’Espanya, fan témer els epidemiòlegs que, amb la relaxació de les restriccions, arribi una cinquena onada, ja que els menors de 60 anys amb prou feines estan protegits per la vacunació. Tot i que normalment l’increment de la incidència a causa dels períodes amb més contacte social triga uns 10 dies a reflectir-se en l’estadística, de manera que encara és aviat per atribuir l’increment de la corba a les aglomeracions alcohòliques.

Risc extrem

Notícies relacionades

En qualsevol cas, fa setmanes que la situació a la Comunitat de Madrid –capitanejada per Isabel Díaz Ayuso, que porta per bandera la «llibertat» i la defensa de l’economia davant els tancaments que «arruïnen»– és preocupant, ja que la lleu tendència descendent no ha aconseguit que la regió surti de la zona de risc extrem. És una de les quatre autonomies que té més de 250 casos per 100.000 habitants en 14 dies, xifra que situa la comunitat en el llindar de màxim perill d’expansió de l’epidèmia, segons els marcadors del semàfor d’alertes acordat en el Consell Interterritorial.

La ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha esgrimit aquest dimecres que la «llibertat» que pregona Ayuso i les dades d’aquesta regió, de les «pitjors» d’Espanya, han influït que el Regne Unit no inclogui Espanya entre les destinacions segures per al turisme.