El maig i el juny
Els exàmens universitaris de final de curs seran presencials
El ministre Castells confirma que l’alumnat portarà mascareta i mantindrà la distància interpersonal durant els controls
Tret que es produeixi un «canvi radical» en la pandèmia, els universitaris –que aquest any han combinat l’assistència a les aules amb les classes ‘online’– realitzaran de forma presencial els exàmens de final de curs, que tindran lloc el maig i el juny. Així ho acaba d’anunciar el ministre d’Universitats, Manuel Castells, en una compareixença conjunta a la Moncloa amb la titular d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá.
Els exàmens presencials tindran mesures sanitàries, que encara han de ser revisades en dues pròximes reunions entre el ministeri i la Conferència de Rectors i les comunitats autònomes. A falta de saber quines són exactament, i malgrat que cada universitat és autònoma, es preveu que els controls es realitzin amb distància interpersonal entre estudiants, que hauran de portar ben posada la mascareta, fer ús del gel desinfectant i no compartir material.
A Espanya, on la vacunació sí que ha pres ara velocitat de creuer, la pandèmia continua amb una tendència a la baixa. La incidència mitjana està en 180 casos per 100.000 habitants, un índex que encara es considera com a risc alt. El risc mitjà arribarà quan es baixi de 150. «Anem millor per la vacunació. Però no s’ha acabat la pandèmia», ha recordat Castells, que el curs passat es va trobar amb les protestes de molts universitaris a compte, precisament, dels exàmens presencials. Les cues a les portes de les aules i l’ús de transport públic per arribar a la facultats van ser les principals crítiques dels estudiants. En aquella ocasió, el ministre va demanar als rectors que escoltessin aquestes queixes, perquè la salut havia de ser la prioritat absoluta als exàmens presencials. Els controls ‘online’ no van acabar d’agradar a la majoria de professors, entre altres motius, per la possibilitat de plagi que impliquen. El curs passat, molts docents universitaris van optar per demanar als alumnes no exàmens, sinó treballs de final de curs.
Notícies relacionadesA les universitats de tot Espanya, aquest any ha sigut mixt i s’ha combinat l’ensenyament virtual amb el presencial. ¿Com serà l’any que ve? Les classes seran, bàsicament, presencials. Però –segur– hi haurà mesures sanitàries de precaució. «Portarem mascareta. hi haurà distància interpersonal a les aules i les finestres estaran obertes», ha pronosticat Castells, que a l’agost tornarà a reunir-se amb els rectors i les comunitats autònomes per traçar els plans generals del curs vinent.
Igualment, la ministra Celaá també es reunirà amb els consellers de totes les autonomies per estudiar com serà el curs 21-22 a escoles i instituts. Aquesta important reunió tindrà lloc dimecres de la setmana que ve. Serà allà quan els mandataris decidiran si els estudiants mantenen els grups reduïts (bombolles) o tornen a les ràtios prèvies a la pandèmia.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi