La lluita contra la pandèmia

Curs escolar 2021-22: mascareta, distància i grups de 25 alumnes a primària

  • En un esborrany enviat a les autonomies, Educació aposta perquè les bombolles puguin interactuar en esbarjos o en activitats esportives

  • Si la pandèmia empitjora es podria imposar la semipresencialitat però només a partir de 3r d’ESO

Curs escolar 2021-22: mascareta, distància i grups de 25 alumnes a primària
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Mascareta obligatòria per a professors i alumnes a partir dels 6 anys, entrades i sortides esglaonades, distància interpersonal, higiene de mans, desinfecció de material, ventilació constant i grups bombolla (20 alumnes com a màxim a infantil i 25 a primària). Malgrat que la vacunació fa veure la llum al final del túnel de la pandèmia, el curs vinent acadèmic s’assemblarà molt al curs 2020-2021, incloses les reunions entre el professorat i les famílies, que continuaran sent telemàtiques.

El Ministeri d’Educació ja està treballant en el disseny de l’any que ve en escoles i instituts. Acaba de facilitar a les comunitats autònomes, amb les quals es reunirà demà, un esborrany en el qual inclou una sèrie de recomanacions sanitàries i escolars. Les mesures –en les quals s’incorporaran les aportacions de les comunitats– no s’aprovaran definitivament fins dimecres de la setmana vinent, quan Educació i Sanitat convoquin els consellers.

L’esborrany del departament que dirigeix Celaá adverteix que les mesures es revisaran en funció de la situació epidemiològica. Si la immunitat de grup (70% de la població vacunada) s’assoleix el 20 d’agost, com indiquen les previsions oficials, és de suposar que al setembre la pandèmia estigui molt més controlada però no liquidada del tot. «La dimensió mundial de la pandèmia fa necessari mantenir un escenari de prudència», explica l’esborrany.

Aquesta prudència es tradueix en el fet de mantenir pràcticament les mateixes mesures que han aconseguit aquest any que les escoles siguin un dels pocs espais segurs davant el virus. En tot aquest temps, el nombre d’aules confinades no ha superat el 2%.

El Ministeri vol garantir la presencialitat a tots els nivells. En l’improbable cas que la pandèmia anés a pitjor, a partir de 3r d’ESO es podria passar a la semipresencialitat. Els grups bombolla –una altra cosa és veure què passa amb els professors de recolzament que fan falta per mantenir-los– es mantindran. I entre ells no fa falta mantenir la distància interpersonal de metre i mig. Aquests grups seran de 20 alumnes com a màxim a infantil (on els nens i les nenes no estan obligats a portar mascareta) i 25 a primària. Els diferents grups de primària podran interactuar –per fi– junts però només en les activitats a l’aire lliure: esbarjo, projectes educatius o esport.

En els cursos de l’ESO, ja no hi haurà grups de convivència estable però els pupitres a l’aula hauran de mantenir una distància d’1,5 metres o 1,2. Si aquests metres no estan garantits, l’opció que queda són les classes a l’aire lliure, ja sigui amb pèrgoles o tendals. I si no, la semipresencialitat a partir de 3r.

Els alumnes i alumnes de Batxillerat hauran també de mantenir a les aules la distància d’1,2 o 1,5 metres. El document oficial del ministeri recorda que els estudiants de 2n de batxillerat estan especialment estressats amb les proves de selectivitat, així que demana als instituts «solucions organitzatives» per garantir la presencialitat més gran possible.

Notícies relacionades

les aules, un any més, hauran d’estar sempre ben ventilades. Si és possible amb ventilació natural creuada (finestres i portes obertes de forma permanent).

El document d’Educació, que no és definitiu fins que no incorpori les observacions de les comunitats, insta els centres educatius a mantenir el protocol Covid d’aquest any per gestionar els casos de nens i nenes que presentin símptomes.