Jornada de vaga
Uns 700 universitaris es manifesten a Barcelona contra la crisi educativa
Uns 700 estudiants s’han manifestat aquest dijous pel centre de Barcelona en el marc de la jornada de vaga convocada a les universitats i a secundària. Els alumnes han sortit de la plaça d’Universitat de Barcelona passat el migdia i tenien previst arribar al Parlament. La vaga s’emmarca en la campanya perquè els rectors firmin el ‘Compromís contra la crisi educativa’, on demanen l’equiparació de preus de màsters i graus i graus entre si, la remuneració obligatòria de les pràctiques i recolzament per a l’absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública, entre d’altres. Posteriorment tenien prevista una reunió amb els rectors per avançar en la negociació per a la firma del document però s’ha posposat a dilluns.
Els universitaris –500 segons la Guàrdia Urbana– han marxat sense incidències proclamant consignes com ‘Universitat, pública i de qualitat’, ‘Rectors, firmin el compromís’ i ‘No, no, a la privatització’. A l’arribar a la seu de Foment del Treball, a la Via Laietana, han tirat pintura i han encès pots de fum. La vaga és una mesura de pressió per aconseguir que els rectors firmin el compromís, que també reclama protocols feministes efectius i la revisió dels plans docents. Abans d’arrencar la marxa han partit de la Diagonal en una columna, amb la qual cosa s’han tallat diversos carrers del centre, com Urgell i Muntaner, fet que ha ocasionat desviacions de busos.
Tancada a la UB
Les assemblees de facultat van impulsar aquest document a mitjans d’abril i van iniciar una sèrie de protestes. Entre les quals, van tallar la Diagonal per reclamar al rector l’acceptació d’aquests ítems i dies més tard van ocupar durant uns dies el Rectorat de la Universitat de Barcelona (UB).
Llavors es va produir una primera trobada amb els rectors que va acabar amb l’aixecament de la tancada i l’inici d’una negociació.
La portaveu del Sindicat d’Estudiants del Països Catalans (SEPC), Anna Clua, ha explicat que s’han donat uns dies més de negociació davant les discrepàncies per arribar a acords especialment en dos punts. Segons ella, aquestes discrepàncies són tant entre els rectors com entre els rectors i ells. El primer punt de conflicte és la demanda d’establir l’obligatorietat que les pràctiques siguin remunerades. Clua ha assegurat que l’objectiu és «acabar amb el treball gratuït» i que així ho continuaran defensant. En segon lloc, no acaben d’arribar a un acord sobre el recolzament a l’absolució dels encausats ja que els universitaris reclamen un posicionament clar per a casos concrets.
Crisi sanitària
Notícies relacionadesDes del sindicat AEP, Dana Sánchez lamenta que la crisi sanitària ha «agreujat més» la crisi tant a les universitats com als instituts. En aquest sentit, ha criticat que no hagi tornat a la presencialitat. «Se’ns ha sigut ignorat durant tot aquest any de pandèmia, els estudiants no han tornat a la universitat, no és normal», ha manifestat.
La portaveu ha afirmat que aquesta docència en línia fa que l’estudiant també pateixi psicològicament: «Ens critiquen com a joves, diuen que sortim de festa, quan estem tot el dia tancats a casa fent classes al matí i feina a la tarda». En una línia similar, la portaveu de la Coordinadora d’Assemblees Interuniversitària (CAI), Berta Navarrete, ha fet una valoració negativa del curs i ha considerat que s’hauria d’haver tornar a la presencialitat plena. Ha exigit una universitat «pública, de qualitat, accessible, feminista i en català» i ha demanat al futur Govern «que reverteixi les retallades i un finançament públic». «Que escoltin les nostres demandes», ha demanat.
- Històries del suburbà El metro també va tenir el seu ‘47’
- Obres de sanejament Urgeix una "rehabilitació integral" de l’edifici de l’avió del Tibidabo
- Polèmica a Badalona per l’ús del castellà en la Cavalcada
- Una plaga de coloms envaeix el Poble-sec per la neteja d’una finca abandonada
- La plaça de les Glòries deixa veure el seu nou aspecte