Fita mèdica
Espanya realitza un pioner trasplantament cardíac a un nadó incompatible amb el donant
L’hospital madrileny Gregorio Marañón porta a terme el primer trasplantament mundial d’un cor d’un nadó en parada
La petita Naiara, receptora de l’òrgan amb només dos mesos, es recupera a la planta després d’abandonar l’uci
L’hospital madrileny Gregorio Marañón ha realitzat el primer trasplantament del món d’un cor infantil en parada, que ha sigut rebut per un nadó de dos mesos i amb incompatibilitat sanguínia amb el donant. Es tracta d’una fita per tres motius: per tractar-se de nens molt petits, tant el donant com el receptor; perquè l’empelt cardíac es va implantar després de diverses hores d’isquèmia freda (reducció del flux sanguini) en un centre allunyat de l’hospital donant, i per la incompatibilitat sanguínia, cosa que augmenta la complexitat, segons ha informat la Comunitat de Madrid.
La petita Naiara, però, que és com es diu el nadó que ha rebut la donació, ja s’està recuperant a planta, després d’abandonar l’uci del Gregorio Marañón. A la Naiara li van detectar els primers problemes cardíacs abans de néixer, per això es va haver d’avançar el part, però els especialistes de neonatologia i cardiologia infantil van aconseguir estabilitzar-la i que la resta d’òrgans maduressin com perquè la nena entrés a la llista de trasplantament. Les possibilitats eren escasses, perquè hi ha poques donacions en nadons tan petits i la Naiara, que ara té dos mesos, havia empitjorat; per tant, si no arriba a ser per la generositat d’uns altres pares i la destresa de l’equip mèdic, potser hauria perdut la vida.
I el seu cas obre una finestra d’oportunitat a altres nens, ja que en els nadons no hi ha possibilitat que màquines d’assistència ventricular puguin servir de suport fins a l’arribada de l’òrgan que s’ha de trasplantar, com sí que passa en nens més grans i adults, que a més són objecte de més donacions.
El trasllat
En aquest cas, la donació va tenir lloc en un hospital d’una altra comunitat autònoma, cosa que va implicar el trasllat de l’equip cardíac de l’Hospital Gregorio Marañón per via aèria. En el procediment utilitzat, el cor del donant mort es va recuperar abans de la seva extracció a través d’un sistema de circulació extracorpòria, que permet mantenir oxigenats els òrgans susceptibles de trasplantament i valorar el funcionament cardíac. Després de comprovar una funció adequada amb aquesta tècnica ‘made in Spain’, es va procedir a l’extracció cardíaca i a l’implant en el receptor, segons la informació facilitada per la Conselleria de Sanitat.
Al seu torn, el cap de cirurgia cardíaca infantil del centre hospitalari madrileny, Juan Miguel Gil Jaurena, ha assenyalat que el Gregorio Marañón «va ser el primer a Espanya a realitzar un trasplantament cardíac infantil entre dos nens amb grup sanguini incompatible, i ara s’ha convertit en el primer al món a portar a terme aquest tipus d’operació amb un cor en asistòlia, combinant les dues tècniques, que són tan recents que fa tan sols tres anys eren inviables». «Això suposa augmentar significativament les possibilitats de recuperar un cor per als nens més petits, els nadons de tot just uns mesos, per a qui hi ha poques donacions», ha remarcat.
Notícies relacionadesEl cirurgià cardíac explica que «la diferència en una donació en asistòlia és que el cirurgià es troba un cor aturat, que fa uns minuts que no batega i que està en isquèmia calenta». «En aquell moment el que cal fer és recuperar el batec d’aquest cor, i això es realitza connectant el cor a un sistema de circulació extracorpòria. Després de la seva recuperació, els passos són els mateixos que una extracció tradicional», comenta.
Els antecedents
Espanya és un dels pocs països del món que ha iniciat el programa de trasplantament cardíac de donant en asistòlia, és a dir, en parada cardíaca. Des de gener del 2020, i malgrat la pandèmia, s’han realitzat set trasplantaments d’aquest tipus al nostre país. Actualment hi ha sis hospitals avalats pel Consell Interterritorial de Salut per realitzar-lo: l’Hospital Universitari Puerta de Hierro-Majadahonda, el Complex Hospitalari Universitari la Corunya, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón, l’Hospital Universitari Marqués de Valdecilla i Hospital Universitari Virgen de la Arrixaca. I, en cas d’estendre’s el programa a tot el territori nacional, la previsió és que l’activitat de trasplantament cardíac augmenti, com a mínim, un 10%.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia