En funció de l’epidèmia
Simón pronostica el final de la mascareta però demana prudència
«És possible que en no gaires dies es pugui reduir el seu ús en exteriors», assegura
La incidència del coronavirus a Espanya continua baixant. L’índex de contagi se situa en 151 casos per 100.000 habitants, un punt només per sobre del que es considera risc mitjà (entre 150 i 50 casos). La vacunació manté velocitat de creuer ja que ja hi ha 7,2 milions de persones amb la pauta completa i 15 milions amb, almenys, una dosi. La saturació de les ucis va baixant molt gradualment. Són dades que, després de més de 14 mesos de pandèmia, conviden a l’optimisme. Tant com per pensar a relaxar alguna mesura de protecció davant el virus. «És possible que en no gaires dies es pugui reduir l’ús de la mascareta en exteriors». Malgrat aquest missatge optimista, Fernando Simón, portaveu tècnic del Govern en la pandèmia, ha demanat prudència. Ha insistit que les dates no són tan importants com la situació de la pandèmia. Només en funció d’aquesta, el Govern central decidirà, per exemple, canviar els protocols de seguretat i retirar l’obligatorietat d’utilitzar la mascareta a l’aire lliure.
«D’aquí un mes, si la pandèmia continua baixant com fins ara, es podran relaxar l’ús de certes mesures. Se’n relaxaran unes i se’n mantindran d’altres perquè quan es flexibilitza un protocol s’ha d’anar molt amb compte amb els altres», ha advertit Simón després de posar èmfasi que les vacunes produeixen un 90% o 92% d’immunitat, la qual cosa vol dir que hi ha entorn d’un 10% dels vacunats amb pauta completa que no són immunes davant el virus. Durant la compareixença davant la premsa, Simón ha repetit diverses vegades la paraula prudència i ha recordat que, quan va decaure l’estat d’alarma, molts mitjans de comunicació i moltes persones tenien la falsa sensació que «ja es podia fer de tot». De fet, ha assegurat que encara és aviat per determinar el possible impacte d’aquest batibull en l’evolució de la pandèmia.
La flexibilització de l’ús de la mascareta en exteriors no es decretarà de cop. Serà més aviat gradual. I es podrà fer en algunes comunitats, però no en totes. A Espanya, la incidència mitjana és de 151 casos per 100.00 habitants, però hi ha territoris amb taxes encara molt elevades: Euskadi té 295 casos per 100.000 habitants, Madrid, 239 i Catalunya, 182.
Residències de grans
És molt probable que el Govern, per exemple, decideixi retirar l’ús de mascareta a les residències per a la tercera edat, on la pràctica totalitat de persones ja estan immunitzades. No obstant, si un resident surt del seu centre per passar el dia amb la seva família amb tota probabilitat portarà aquesta mesura de precaució. El mateix passarà amb els interiors i els exteriors. Que la mascareta no sigui obligatòria en determinades circumstàncies a l’aire lliure –on el risc de contagi és moltíssim més baix– no significa que ho deixi de ser als interiors, com sales de cine, escoles o restaurants.
Després de més de 14 mesos duríssims, les dades conviden a l’optimisme. Però el virus no ha desaparegut. El cap de setmana s’han notificat 93 morts a tot Espanya a conseqüència de la malaltia. Les ucis continuen plenes de pacients (1.836) amb Covid. Pacients que, a més, es mantenen més temps en aquestes unitats perquè l’edat mitjana ha baixat (de 63 anys al març i l’abril del 2020 a 61 anys ara mateix) i tenen més probabilitats de no morir i vèncer el virus.
Notícies relacionadesRespecte a la vacuna, Simón va insistir que encara no hi ha evidència científica sobre quant dura la immunitat, així que no és descartable que en els pròxims anys la població s’hagi de tornar a punxar. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAUS) no va especificar quina vacuna es posaran el segment de població entre els 40 i els 49 anys, una decisió que correspon a la ponència de les vacunes i la comissió de Salut Pública.
Simón tampoc va aclarir quina vacuna es posaran finalment els menors de 60 anys a qui se’ls ha inoculat la primera dosi d’AstraZeneca. Després dels casos molt poc freqüents de trombosi, alguns països, com França i Alemanya, han optat per no tornar a aquesta vacuna i punxar el sèrum d’altres laboratoris. El Govern central espera l’informe que s’ha realitzat al respecte i els resultats del qual es coneixeran demà. En funció d’aquest estudi, la comissió de Salut Pública prendrà una decisió. «El millor i el més assenyat és seguir la proposta dels experts», ha conclòs.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao