La lluita contra la pandèmia

Els anticossos de la Covid persisteixen fins a 13 mesos després de la infecció, segons un estudi

  • La investigació ha seguit durant més d’un any 1.309 persones, de les quals 393 havien emmalaltit de Covid

  • El treball apunta que els anticossos es redueixen abans en els homes que en les dones

Melbourne (Australia).- (FILE) - A scientist works at the Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation’s (CSIRO) high-containment facility in Geelong, Victoria, 31 January 2020 (reissued 02 April 2020). According to media reports, the CSIRO, Australia’s national science agency, is acessing two of the first coronavirus vaccines, made by Inovio Pharmaceutical and Oxford University, to see if they work and are suitable for humans. EFE/EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Melbourne (Australia).- (FILE) - A scientist works at the Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation’s (CSIRO) high-containment facility in Geelong, Victoria, 31 January 2020 (reissued 02 April 2020). According to media reports, the CSIRO, Australia’s national science agency, is acessing two of the first coronavirus vaccines, made by Inovio Pharmaceutical and Oxford University, to see if they work and are suitable for humans. EFE/EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT / DAVID CROSLING (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Els anticossos contra la Covid-19 persisteixen «fins a 13 mesos després de la infecció», segons un estudi del Centre d’Hospitals Universitaris (CHU) d’Estrasburg (França) que encara no ha sigut publicat a cap revista científica ni ha sigut revisat per experts independents. A principis d’aquest maig, un estudi fet a Itàlia apuntava que els anticossos que neutralitzen el coronavirus es mantenen a la sang durant almenys vuit mesos després de la infecció.

L’estudi d’Estrasburg, dirigit per la biòloga Floriane Gallais i la professora Samira Fafi-Kremer, ha seguit durant més d’un any 1.309 persones, de les quals 393 havien passat el coronavirus. En aquest grup, «un any després de la infecció, el 97% d’individus tenien encara anticossos» dirigits a destruir la proteïna ‘spike’, que cobreix la superfície del coronavirus i li permet atacar les cèl·lules humanes, explica el CHU en un comunicat.

El treball ha comparat el nombre de reinfeccions patides en aquest grup amb les del grup de les altres 916 persones. Els investigadors calculen que el risc de contraure la malaltia «es redueix d’un 96,7% en les persones que ja havien patit la infecció» i l’atribueix a «la persistència a llarg termini dels anticossos».

L’estudi també revela que 13 mesos després la concentració d’aquests anticossos en l’organisme permet neutralitzar el «virus salvatge» (la forma inicial de la Covid) i la variant britànica, «però no la variant sud-africana». Sobre la vacunació, el treball remarca que aquesta «reforça la protecció contra les variants i augmenta de manera significativa» la quantitat d’anticossos.

Notícies relacionades

Una altra conclusió interessant del treball francès és que els anticossos contra la proteïna ‘spike’ «baixen més ràpidament en els homes que en les dones».

Samira Fafi-Kremer ha remarcat que l’estudi s’ha fet amb un important volum de dades i informació però que la intenció és continuar el treball a 18 i 24 mesos «per avaluar millor la dinàmica dels anticossos a llarg termini».