Coronavirus

Al·lèrgia i covid: la mascareta fa de pantalla contra els pòl·lens de primavera

Prova d’al·lèrgia.

Prova d’al·lèrgia. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

La primavera també altera les malalties al·lèrgiques. La rinitis és constant en els que pateixen aquesta patologia i els mocadors de paper i els antihistamínics, els seus millors aliats. La zona en què ens trobem, principalment per la seva climatologia, «provoca que tinguem un alt nivell d’àcars de la pols i de pòl·lens, per això es tracta d’una zona amb alta càrrega al·lergògena», assenyala la doctora Mónica Antón, responsable del Servei d’Al·lèrgies de l’Hospital del Vinalopó.

Respecte a la Covid, la peça que més ha posat de moda aquesta pandèmia, la mascareta, «fa de pantalla i disminueix el contacte directe amb els inhalants; per tant, a la primavera, si portem la mascareta en zones d’exterior i al camp, es redueix el contacte directe dels pòl·lens i se’n disminuirà la inhalació, cosa que reduirà la simptomatologia presentada quan se n’és al·lèrgic». En canvi, «els al·lergògens d’interior, àcars i epiteli d’animals, no patiran diferències malgrat la mascareta», indica la doctora Antón.

La meteorologia augura un alt nivell de pol·linització, i fins i tot la mascareta pot no alleujar els símptomes i ser necessària la immunoteràpia o vacunació antial·lèrgica, que és el que cura la malaltia i així no necessitem medicació de per vida», afegeix l’especialista. Al litoral de la província els àcars de la pols «són presents durant tot l’any en l’ambient, sobretot quan existeix una temperatura mitjana i una humitat relativa entorn del 65%», destaca la metge, però en aquesta època els més freqüents són els pacients que presenten símptomes a causa de la pol·linització de les plantes més habituals de la zona, com la ‘Salsola’, l’olivera, gramínies o parietària. Aquesta especialista recomana evitar sortir al camp en dies amb molt vent, portar ulleres de sol per evitar el contacte ocular amb el pol·len, airejar la casa a primera hora del dia, i atendre els consells i tractament del seu metge al·lergòleg.

Picor, sequedat i irritació

Picor, sequedat i irritacióLa pell és la nostra carta de presentació i l’òrgan més gran del nostre cos. La primavera i l’estiu són les èpoques fetitxe, perquè les picors i èczemes empitjorin, a més, si un pacient és al·lèrgic a algun aliment i l’ingereix o el frega, pot presentar erupcions cutànies, així com amb el contacte amb alguna planta.

Notícies relacionades

«La dermatitis atòpica en ocasions empitjora amb exarcerbacions al contacte amb al·lergògens ambientals, l’estrès i les infeccions. El que és fonamental en aquesta patologia cutània és la hidratació amb emol·lients i l’adequat ús de cremes i cosmètics», puntualitza la presidenta del Comitè d’Al·lèrgia a Aliments de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica, que destaca «l’empitjorament de les lesions en pacients amb dermatitis» a causa del freqüent ús del gel hidroalcohòlic. La solució passa per substituir-lo per locions que siguin tolerades pels pacients.

Si alguna cosa distingeix la dermatitis atòpica és la molèstia i l’irritant picor que causen els èczemes. Gràcies als avenços en aquest camp, «tenim possibilitat d’utilitzar diferents tractaments que controlin la picor i la inflamació cutània. També en estadis moderats-greus existeix la possibilitat d’utilitzar un tractament biològic monoclonal, com és el dupilumab, que controla la reacció immunològica inicial que provoca la malaltia», apunta la doctora Mónica Antón.