CRISI DE LA VIVENDA
Ángel: vulnerable, però sense càrregues familiars, fora de la moratòria
L’‘okupa’ de 65 anys de l’Hospitalet els veïns d’escala del qual van redactar una carta de recolzament per evitar el seu desallotjament, té una ordre de desnonament per a aquest dimecres
Com tants d’altres, el seu cas queda exclòs de la moratòria estatal de desnonaments durant la pandèmia malgrat la seva edat, cobrar la renda mínima i viure en un pis de banc.
Ángel parla a la porta de l’11 del carrer de Martorell, edifici al qual ha estat vinculat d’una msnera o d’una altra des que era una criatura, quan baixa a passejar el gos una de les seves veïnes. Se saluden. «És una vergonya que facin fora l’Ángel, un veí de tota la vida que no només es comporta, sinó que ajuda en tot el que pot. ¿Què faran ara, deixar el pis buit perquè es s’hi posi ves a saber qui?», assenyala la dona, intuint sense equivocar-se que l’home estava parlant sobre l’assumpte. Que vagi abillat amb la característica samarreta verda de la PAH era una pista clara. N’hi ha prou amb pocs minuts per adonar-se que l’Ángel és un veí molt estimat al seu bloc. Durant el més dur del confinament va ser un dels punts de recolzament d’alguns dels seus veïns. Tant és l’afecte que tenen els seus veïns a aquest home de 65 anys, gorra i ulleres fosques, que van arribar a redactar i firmar una carta per demanar a Divarian –la immobiliària de BBVA i Cerberus, propietària del pis on viu– que no el fessin fora; que li fessin un lloguer social; que l’Ángel, deien llavors i mantenen, és el millor veí que podien tenir.
Malgrat que aquest home menut compta amb un informe de vulnerabilitat (cobra la renda mínima), i el pis que ocupa és d’un banc, el seu cas queda fora de la moratòria estatal de desnonaments impulsada durant la pandèmia al no ser l’Ángel una persona dependent i no tenir persones a càrrec. «Jo ara només demano els tres mesos de la moratòria. Una mica de temps, no demano més», assenyala el veí, amb data de desnonament per a aquest dimecres, 26 de maig.
Mentre parla dempeus, davant la seva porteria, mostra en el seu telèfon mòbil imatges d’un altre desnonament, aquella mateixa setmana, també a l’Hospitalet. «El meu cas no és aïllat, malgrat la moratòria són moltes les famílies vulnerables que estan sent desnonades en plena pandèmia i això no pot ser, i menys encara quan són pisos de bancs, que quedaran buits», prossegueix mentre diversos agents dels Mossos d’Esquadra passegen davant l’escena. La presència policial al carrer avui no té res a veure amb el seu cas, «però a qui vagin a buscar, segur que no és per donar-li bones notícies», fa broma malgrat tot.
Tercer desnonament
Aquest és el tercer procés de desnonament que viu l’Ángel. Al primer pis del que el van desallotjar li van oferir 3.000 euros per anar-se’n. En aquell moment els va agafar i se’n va anar. Va entrar després a l’àtic primera d’aquest mateix bloc, en el qual vivia des dels 12 anys, propietat llavors d’un altre banc. Va viure allà un temps fins que també el van desnonar. Va sortir de l’àtic primer i es va ficar a l’àtic segona, la porta de davant, propietat de Divarian, pis del qual ara, una altra vegada, estan a punt de desnonar-lo. «Com està la situació i amb els meus ingressos, visc al dia, no tinc estalvis, l’única solució que em queda, si no accedeixen a oferir-me un lloguer social i m’acaben fent fora d’aquí, és donar una puntada de peu en un altre pis, no em queda cap altra opció», acaba realista.
La portaveu de la PAH Barcelona, Lucía Delgado, d’una banda assenyala l’avenç que suposa la moratòria –«per primera vegada en 12 anys de lluita tenim una cosa a què les famílies es poden acollir per guanyar temps», indica– però lamenta que aquesta moratòria hagi quedat curta, deixant fora casos com el de l’Ángel, malgrat ser un cas d’una gran tenidor i tractar-se d’una persona vulnerable. «Resulta incongruent que molta gent vulnerable sí que entri en els criteris de la taula d’emergència, no es quedin fora de la moratòria», apunta l’activista, qui recorda que l’Ángel sí que entraria en la llei catalana 17/2019, que obligava els grans tenidors a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables, decret anul·lat.
Lleis pendents
Delgado té clar que la PAH pressionarà perquè en el moment en què es formi el nou govern de la Generalitat treballem perquè la primera llei restitueixi els punts tombats de la 17/2019, ja que la situació de l’Ángel és la de moltes famílies. Quan la justícia va parar el decret, hi havia 3.200 famílies que estaven a punt de firmar un lloguer social que quedaven desprotegides amb aquesta anul·lació», recorda l’activista.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- PROPOSTES CULTURALS Art, teatre, música i joc per refugiar-se del fred
- Aquest és l’anunci de la Loteria de Nadal 2023 | VÍDEO
- Els diagnòstics de diabetis greus en joves es multipliquen a Espanya
- Presó per a un home acusat de matar la seva parella al Priorat