Avantprojecte del Govern

La llei universitària per sancionar novatades i plagis no afectarà les privades

  • Les facultats privades podran «inspirar-se en la futura legislació per establir les seves pròpies normes de convivència, segons fonts ministerials»

La llei universitària per sancionar novatades i plagis no afectarà les privades

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Fer una novatada, copiar en un examen, plagiar una tesi doctoral o assetjar un alumne són infraccions universitàries que a partir d’ara estaran regulades i castigades per llei. La legislació, no obstant, no afectarà les 37 facultats privades que hi ha a Espanya. Només les 50 de titularitat pública.

La llei de convivència universitària –el Consell de Ministres ha aprovat avui l’avantprojecte– deroga un decret del 1954, emès en plena dictadura franquista on els drets i llibertats dels estudiants brillaven per la seva absència. El decret tenia un marcat caràcter punitiu i les seves sancions eren desproporcionades. Després de dialogar amb els rectors i els estudiants, el Ministeri d’Universitats ha redactat un esborrany per establir un marc comú perquè la resolució de conflictes tingui, per fi, un enfocament democràtic, segons expliquen fonts del departament que dirigeix Manuel Castells.

La norma encara ha de ser aprovada una segona vegada al Consell de Ministres abans de ser debatuda i ratificada al Congrés i el Senat, on previsiblement arribarà a finals d’estiu. Quan la llei entri en vigor, el decret franquista estarà derogat i les universitats públiques crearan una comissió de convivència en la qual estaran representats els estudiants, els professors i els investigadors. L’objectiu de la norma és que quan es produeixi un conflicte les parts implicades acudeixin a la mediació de manera voluntària.

Les novatades que impliquin «menyscapte de la dignitat», la violència greu, l’assetjament sexual i la discriminació per sexe, orientació sexual, discapacitat o religió estaran considerades com faltes molt greus, el mateix que plagiar totalment o parcialment una tesi doctoral o el treball de final de grau o màster. La sanció contemplada (en cap cas n’hi ha d’econòmiques) inclou l’expulsió de dos mesos a tres anys de la universitat o la pèrdua de drets de matrícula parcial durant un any acadèmic.

Es considera falta greu apoderar-se indegudament del contingut d’exàmens, deteriorar greument les obres que componen el patrimoni de la universitat o impedir la celebració d’activitats de docència o investigació. ¿Una tancada estudiantil al rectorat o un escarni a algun polític que acudeixi a fer una conferència serien faltes greus? Fonts del ministeri eviten donar una resposta directa i addueixen que caldrà estudiar «cas per cas». La sanció prevista per cometre una falta greu és l’expulsió de fins a un mes de la universitat o la pèrdua de drets de matrícula durant un curs acadèmic.

Notícies relacionades

Les faltes lleus (com copiar en un examen, però no de manera organitzada i premeditada sinó, per exemple, fent un cop d’ull a l’examen d’un company) se sancionaran simplement amb una amonestació privada. 

La llei no afectarà els professors i els investigadors, que estan regits per un règim disciplinari propi. Tampoc afectarà les universitats privades. Fonts del ministeri expliquen que aquestes facultats «podran inspirar-se en la llei» per establir el seu propi règim de convivència.

Temes:

Universitat