Galícia i Portugal presenten al costat del Miño el parc transfronterer més gran d’oci d’Europa
El primer gran parc i centre transfronterer d’oci d’Europa, entre Galícia i Portugal, farà un nou pas cap a la seva creació el pròxim cap de setmana. Serà a l’auditori de la fortalesa de Goián (Tomiño), que acollirà dissabte un gran esdeveniment per a la presentació institucional del Parque da Amizade i del nou pont per als vianants que unirà Tomiño i Vila Nova de Cerveira. A l’acte hi assistiran diferents autoritats estatals, autonòmiques i locals tant espanyoles com portugueses, a les quals es donarà a conèixer la singularitat del que serà un dels primers centres d’oci transfronterers d’Europa i el primer de l’Euroregió.
La presentació inclourà la projecció en una pantalla de grans dimensions d’un vídeo il·lustratiu dels objectius del parc. A la peça s’inclourà una recreació 3D de com serà el nou pont per a vianants i ciclistes, que permetrà que el parc transfronterer sigui una realitat. Els dos projectes compten amb finançament europeu i es consideren elements dinamitzadors per a un territori fortament castigat per la pandèmia.
¿Com serà el nou parc?
Galícia i Portugal van camí de reforçar (encara més) la seva històrica relació. I ho faran amb l’oci com a bandera i amb Tomiño i Vila Nova de Cerveira com a grans amfitrions. A més, i com no podria ser de cap altra manera, el riu Miño serà testimoni privilegiat d’aquest nou llaç. A iniciativa de la Diputació de Pontevedra i la CIM do Alto Minho es treballa des de fa anys en aquest projecte per acostar encara més les dues vores i crear el que s’espera que sigui el parc transfronterer més gran d’Europa: «el Parque da Amizade».
El procés va arrencar fa diversos anys amb un concurs d’idees per escollir una proposta de disseny per executar un pont per als vianants i ciclistes que connectés la Fortaleza de Goián (Tomiño) i el parc de O Castelinho (Vilanova de Cerveira). Es tracta d’un entorn natural privilegiat i que presumeix ja a l’actualitat d’un gran atractiu turístic. Hi va haver 24 propostes de les quals, el 2018, van sortir tres finalistes:
1. »Raia», d’Álvaro Siza i Jorge Amorim.
1. »Raia», 2. »Camiño do Río», de Javier Zubia i Paula Teles
2. »Camiño do Río», 3. «Una línea sobre el Miño», de les societats Burgos i Garrido i Bernabeu Ingenieros
«Una línea sobre el Miño», Bernabeu Ingenieros¿Quina va ser l’adjudicatària?
El 2019 la Diputació de Pontevedra va licitar la redacció de l’avantprojecte, que va ser adjudicada per més de 116.000 euros a una de les tres firmes que havien sortit vencedores: les societats Burgos & Garrido Arquitectos i Bernabeu Ingenieros, que confirmen a aquest diari que continuen treballant en la seva redacció. El termini, segons el plec de condicions tècniques, és de 2 anys (es va adjudicar de manera definitiva el gener del 2020).
L’avantprojecte va ser adjudicat per més de 116.000 euros
Però gràcies a la seva proposta inicial (accedeix des d’aquí a la galeria de fotos), es poden conèixer algunes de les pinzellades del projecte en el qual treballen perquè aquest pont i el gran parc d’oci transfronterer pugui arribar a ser una realitat. Per a això, s’estan captant fons europeus.
¿Com és la proposta vencedora?
Les societats Burgos & Garrido Arquitectos i Bernabeu Ingenieros que estan treballant en l’avantprojecte, van proposar un pont penjant de directriu recta i 330 metres de longitud i 9,20 metres de gàlib. L’estructura horitzontal estaria composta per una plataforma de 4 metres d’ample, amb paviment de fusta i de formigó i llamborda portuguesa als extrems, completada amb una barana de malla metàl·lica amb passamans d’acer.
L’estructura vertical està composta per dos recolzaments d’acer a la ribera, que enllacen al sud de l’Espai Fortaleza, també a la zona de l’auditori, i al sud del parc d’O Castelinho. Igualment, no es veurien afectats la platja i l’illot i tindria un valor constructiu de 3,38 milions d’euros.
Els ponts penjants de Galícia que «competeixen» amb els faraònics de PortugalA totes les províncies gallegues hi ha alguna d’aquestes passarel·les de vertigenLlegir-ne més
Projecte Visit Río Minho
Notícies relacionadesLa redacció del disseny del nou pont per als vianants i ciclistes sobre el Miño està enquadrada en una de les activitats del projecte Visit Rio Minho presentat a la primera convocatòria del Programa Operatiu Espanya-Portugal (POCTEP) 2014-2020 Interreg V-A en una candidatura conjunta de la Diputació de Pontevedra amb la CIM d’O Alto Minho, els ajuntaments del nord de Portugal, la Fundació CEER, el Centre Tecnològic del Mar i la Universitat de Vigo.
Aquest projecte va obtenir un cofinançament del 75% de fons FEDER en el marc de la referida convocatòria del POCTEP 2014-2020 Interreg V-A, amb un pressupost total aprovat de dos milions d’euros i amb una aportació de la Unió Europea de 1.500.000 euros.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034