La lluita contra la pandèmia
Catalunya comença a vacunar les persones sense sostre
Salut ja ha demanat informació als ajuntaments per injectar la vacuna Janssen a les persones que dormen al ras o en albergs municipals
A Barcelona ja hi ha 600 persones vacunades que dormen en espais municipals i la setmana que ve es posa en marxa una unitat mòbil per als qui dormen al ras
Finalment, i després d’una onada de demandes, la Conselleria de Salut ha començat a vacunar les persones sense sostre que viuen al carrer o en albergs municipals durant la setmana vinent. A Barcelona i Badalona ja ho han fet amb la vacuna Janssen, d’una sola dosi, i sense tenir en compte criteris d’edat ni de si disposen de targeta sanitària. Més aviat consideren que es tracta d’un col·lectiu altament vulnerable i que, per tant, mereix una atenció especial per no quedar fora de l’estratègia de vacunació. Malgrat això, hi ha una certa disparitat per vacunar els professionals que atenen aquestes persones, que segons apunten diverses fonts coordinava la Conselleria d’Afers Socials. Mentre que els treballadors d’alguna oenagé ja han rebut almenys una dosi, els treballadors municipals encara no han sigut immunitzats.
Fa més d’un mes que Salut està vacunant persones sense llar a la ciutat de Barcelona. Han començat per les persones que dormen en albergs municipals. Fonts del consistori expliquen a EL PERIÓDICO que ja són 600 els vacunats, el 19% dels més de 3.000 usuaris d’aquests equipaments. En alguns casos, els usuaris s’han traslladat cap als CAP més pròxims i, en d’altres, han sigut els professionals sanitaris els qui s’han acostat als centres on viuen aquestes persones per fer-los la punxada.
Un vehicle per vacunar al carrer
Ara comença la segona fase: vacunar les gairebé 900 persones que dormen al ras a la capital catalana i les prop de 800, segons els últims registres públics, que viuen en naus abandonades, solars o barraques. En aquest cas, sempre segons el consistori, Salut ha facilitat a l’Ajuntament una unitat mòbil, una espècie de vehicle, on hi haurà vacunes i personal sanitari. En alguns casos es vacunarà in situ les persones sense sostre. En d’altres, se’ls traslladarà als centres de vacunació massiva més pròxims. La setmana que ve s’engegarà aquest dispositiu, i està previst que en un mes s’hagi vacunat tota aquesta població tan vulnerable.
Centres d’entitats socials
També les entitats socials que gestionen centres de dia per a les persones sense llar es convertiran en espais de vacunació per a aquest col·lectiu. Un dels primers a fer-ho serà el centre obert de la Fundació Arrels. El pròxim dijous 3 de juny serà el dia en què els professionals del CAP Raval injectaran la vacuna Janssen a 50 persones del centre. «És una molt bona notícia, i el més important és que no es tindrà en compte el criteri d’edat ni la documentació de cada persona», ha explicat el director de la fundació, Ferran Busquets. No obstant, hi ha altres entitats o centres oberts que encara no saben res d’això. Per exemple, el centre obert de la fundació Asís, ubicat al districte de Sarrià Sant Gervasi de Barcelona.
Ajuntaments implicats
Però Barcelona no és l’única ciutat on hi ha persones sense llar. A l’Hospitalet la conselleria ja ha elaborat un cens de persones sense llar que es podrien vacunar de forma imminent, al formar part del col·lectiu. «Hem rebut aquesta llista i l’estem complementant amb les persones que dormen a l’alberg municipal, les que reben menjar diàriament i les persones que viuen al carrer i que cada dimecres visita la Creu Roja», han explicat, per la seva banda, fonts del consistori. El repte, en realitat, és majúscul. «El problema el tindrem amb aquelles persones que no estiguin detectades per cap servei», afegeixen les mateixes fonts de la ciutat metropolitana. «Aquí la implicació dels ajuntaments serà clau, perquè si hi ha consistoris que no vulguin vacunar les persones sense llar o que se les vulguin treure de sobre ja tenen una excusa: dir a Salut que no tenen persones sense llar i que se’n vagin a una altra ciutat», exposa Busquets.
Badalona és una altra de les ciutats on també s’ha començat a vacunar persones sense llar. Fonts municipals diuen que tenen catalogades 200 persones sense llar a la ciutat, entre els qui viuen en assentaments, naus industrials o equipaments socials. Aquesta setmana passada Salut va vacunar un grup d’aquestes persones en un espai creat especialment per a l’ocasió. La setmana que ve reprenen les tasques, i suposen que fins a final de mes hi continuaran insistint per a aquelles persones que s’hi han negat.
Els treballadors continuen esperant
Notícies relacionadesUna coordinació que sembla que no ha funcionat per vacunar els treballadors que atenen aquestes persones. A l’abril, la Conselleria d’Afers Socials va demanar a diverses entitats que li enviessin llistes de treballadors de primera línia que s’havien de vacunar, al tractar-se d’un servei essencial. Algunes ja ho han fet, com és el cas d’Arrels, vacunats el 12 de maig, o El Casal dels Infants, que també ha pogut protegir els seus empleats. D’altres, com Asís, que gestiona diversos centres per a persones sense llar, continua sense saber res. Però, de moment, els treballadors municipals tampoc haurien format part d’aquest pla.
«Només ens han vacunat per motius d’edat», es queixen tant educadors del carrer com dels Serveis Socials. La indignació és màxima, i més després de conèixer que algunes entitats ja ho han aconseguit. «Ens estan prenent el pèl, som essencials per parar una pandèmia, però no per rebre la vacuna prioritàriament», es queixen. A diferència dels mestres, que sí que s’han considerat com a essencials i ja han sigut vacunats, els treballadors socials i educadors de carrer no han deixat ni un dia de sortir a treballar i treballar presencialment.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia