Recerca sobre la pandèmia
Superar la Covid-19 deixa anticossos fins i tot als ossos
Un estudi publicat a la revista ‘Nature’ suggereix que les cèl·lules immunes de la medul·la òssia podrien produir anticossos davant el coronavirus durant dècades
Un médico revisa radiografías de un paciente con coronavirus en un domicilio de las afueras de Lima (Perú). /
¿Quant duren els anticossos produïts després d’una infecció pel coronavirus SARS-CoV-2? O, més ben dit, ¿durant quant temps està protegida una persona que ha passat la Covid-19? Aquestes preguntes s’han formulat des que va començar la pandèmia i, a hores d’ara, s’han convertit en un dels temes més investigats fins ara. I, tot i que la solució davant el complicat «trencaclosques de la immunitat» encara no està clara, les investigacions comencen a donar un àpex de bones notícies. Un recent estudi publicat a ‘Nature’, per exemple, suggereix que una persona que ha passat la malaltia, tot i que sigui amb pocs símptomes, podria desenvolupar anticossos davant el coronavirus durant tota la seva vida.
La investigació, basada en l’estudi de 77 pacients que van passar la malaltia amb símptomes lleus, presenta uns resultats esperançadors. Fins ara, segons havien mostrat altres treballs, tot apunta que la «primera línia» d’anticossos aguanta fins a quatre mesos i que després d’aquell període el recompte d’aquestes proteïnes sembla que cau en picat. ¿Però què passa després? Els investigadors van estudiar la «rereguarda» de la immunitat: els limfòcits B i les cèl·lules plasmàtiques presents en la medul·la òssia, dos tipus de glòbuls blancs que guarden la «memòria» sobre com produir anticossos davant el virus.
Notícies relacionadesSet mesos després de superar la malaltia, les defenses dels pacients davant el coronavirus estava així. Els anticossos havien desaparegut. Però tant el recompte de cèl·lules B com el de de cèl·lules plasmàtiques seguia actiu. En almenys 15 de les 18 mostres de medul·la òssia analitzades en aquest estudi es van trobar traces de cèl·lules plasmàtiques capaces d’alliberar anticossos contra el coronavirus. Aquests resultats, lluny de ser definitius, plantegen un panorama molt esperançador, ja que sembla que la protecció davant el virus podria ser molt més duradora del que crèiem.
«Els anticossos retrocedeixen poc després que un virus s’elimini del cos, però hi ha altres cèl·lules de més durada que es mantenen. Com els limfòcits B, que patrullen la sang a la recerca de reinfecció, i les cèl·lules plasmàtiques de la medul·la òssia (BMPC), que s’amaguen als ossos i són capaces d’alliberar anticossos durant dècades», resumeix Ewen Callaway en un reportatge de la revista ‘Nature’ adjunt a l’estudi, acabat de publicar.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia