Madrid i Euskadi amenacen d’incomplir el pla per a l’hostaleria i les discoteques

  • Galícia i Castella i Lleó avisen també que estudien recórrer les mesures aprovades pel Consell Interterritorial sense unanimitat

Madrid i Euskadi amenacen d’incomplir el pla per a l’hostaleria i les discoteques

Archivo

2
Es llegeix en minuts

La decisió del Ministeri de Sanitat d’obligar les autonomies que tinguin mesures comunes en hostaleria, oci nocturn i esdeveniments massius continua generant controvèrsia, un dia després que el Consell Interterritorial aprovés, amb el rebuig de set autonomies, un pla coordinat d’actuacions que estarà en vigor fins que el 70% de la població estigui vacunada.

La Comunitat de Madrid i el País Basc han avisat directament que incompliran les mesures, mentre que Castella i Lleó i Galícia han anunciat que els seus jurídics estan estudiant el caràcter vinculant del document i si envaeix competències autonòmiques.

Al capdavant de la revolta, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat que el pla d’actuacions «no és d’obligat compliment» perquè parteix d’un «organisme que no té capacitat de fer llei». «No hi ha hagut unanimitat [en la votació en el Consell] i, per tant, no s’està obligat a complir una cosa que, segons el nostre parer, és absolutament insensata i perjudicial». Així mateix, ha repetit el seu mantra que amb ella no comptin per «arruïnar més els hotelers i comerciants». I, en la seva defensa, ha assenyalat que la Comunitat recorrerà les restriccions.

Al seu torn, el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ha avisat que les modificacions plantejades suposen una «invasió de competències», per la qual cosa ha assegurat que Euskadi «seguirà el seu propi full de ruta» i mantindrà les mesures actualitzades dilluns passat per les institucions basques. La Conselleria de Salut basca ni va participar en el debat ni en la votació del pla d’actuacions coordinades, per mostrar el seu desacord.

Els nivells

Es dona la circumstància que Madrid com Euskadi segueixen en nivell de risc alt (per sobre de 150 casos per 100.000 habitants), per la qual cosa en les dues autonomies no podrà obrir l’oci nocturn, circumstància que el pla només permet a les regions amb una incidència per sota de 150 casos per 100.000 habitants (nivells 0, 1 i 2). Així mateix, tindran condicions més dures per a l’hostaleria.

A Galícia i Castella i Lleó la situació epidemiològica és millor. Tot i així, la Xunta ha assenyalat que estudiarà «en detall» el document aprovat per «analitzar el caràcter vinculant». I Castella i Lleó ha avisat que si finalment es publica la declaració d’actuacions coordinades sense el consens de totes les autonomies, la recorrerà legalment i sol·licitarà mesures cautelars.

La resposta

En aquest context, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en un to conciliador, ha avançat que el Govern no es planteja acudir a la justícia per obligar les administracions territorials. «La judicialització és l’últim pas en política», ha assenyalat, després d’admetre que «són mesurades que cal contextualitzar en cada autonomia».

Notícies relacionades

I, en concret, respecte a la Comunitat de Madrid, ha assenyalat que està «en nivell 3 però canviant a nivell 2», per la qual cosa es podrien aplicar en aquesta regió les indicacions per al risc mitjà.

El sector

Més enllà de la disputa política, el sector de l’oci nocturn ha avisat que l’obertura de les sales sense pista de ball «desnaturalitza i buida de contingut» l’activitat essencial de gran part dels locals, per la qual cosa la patronal estatal ‘Spain nightlife’ ha avisat que el 40% de les discoteques no obrirà sota aquestes condicions.