Comunicat
Les nuclears asseguren que no estan amortitzades
El sector energètic adverteix que la retallada del Govern abocarà al seu tancament
El sector nuclear ha assegurat que les centrals «no estan amortitzades», amb unes inversions anuals de prop de 300 milions d’euros, i ha remarcat que la retallada que pretén assestar el Govern a la seva retribució, juntament amb les taxes, impostos i tributs actuals, «incrementen l’asfíxia financera del parc nuclear i l’aboquen al seu cessament d’activitat».
En un comunicat, Foro Nuclear, la patronal d’aquesta indústria, que manifesta la seva perplexitat en vista de les declaracions que les centrals estan amortitzades i que disfruten de ‘beneficis caiguts del cel’, assenyala que aquestes plantes actualment es troben en pèrdues com a conseqüència d’«una tributació desproporcionada, discriminatòria i confiscatòria».
En aquest sentit, recorda els balanços i comptes de resultats auditats de les empreses propietàries de les centrals, «coneguts pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic», amb un immobilitzat pendent d’amortitzar superior a 5.500 milions d’euros amb més de 3.000 milions d’euros invertits només en els últims deu anys.
Referent a això, indica que l’any passat, com a conseqüència dels baixos preus de l’electricitat, les nuclears van tenir un flux de caixa negatiu d’uns 500 milions d’euros i unes pèrdues superiors als 1.000 milions d’euros. A més, estima que seran necessàries inversions d’entorn de 3.000 milions d’euros per mantenir les unitats en òptimes condicions de seguretat i fiabilitat fins al seu tancament.
Així, amb l’avantprojecte de llei enviat al Congrés dels Diputats pel Govern estima que aquest flux de caixa negatiu s’hauria incrementat significativament, a l’haver estat el preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2) en una mitjana de 25 euros per tona.
A més, afirma que, des de l’any 2005, agafat com a referència en l’avantprojecte de llei, i fins al 2021, els tributs que suporten les instal·lacions de generació nuclear s’han incrementat en prop de 20 euros per megawatt hora (MWh), cosa que representa el 60% dels seus ingressos el 2020.
Una revisió de «la seva elevadíssima fiscalitat»
Per això, la patronal destaca que les nuclears han anat sol·licitant «reiteradament una revisió de l’elevadíssima fiscalitat» que suporten, i demanden una retribució «ajustada però raonable que faci viable una tecnologia que és indispensable per a la descarbonització de la generació d’electricitat contemplada en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC)» 2021-2030.
D’altra banda, Foro Nuclear defensa l’aportació de la nuclear, amb més d’una cinquena part de l’energia elèctrica consumida a Espanya, aconseguint una gran estabilitat al sistema elèctric i com la que més contribueix a la descarbonització.
Alerten d’una «fallida tècnica»
Notícies relacionadesNo obstant, considera que des de fa diversos anys el resultat financer del parc nuclear «s’ha vist minvat, fins al punt d’haver funcionat a pèrdues durant gran part dels últims exercicis, en què les ofertes que marcaven el preu marginal incloïen el preu del CO2, unit a l’excessiva pressió fiscal que suporta».
Addicionalment, adverteix que el context de mercat futur el condueix a «la fallida tècnica», amb destrucció de caixa acumulada de 2.400 milions d’euros als pròxims deu exercicis, i no permetrà recuperar les futures inversions per valor de 3.000 milions d’euros.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista