A les portes de l’Orgull
PSOE i Podem acceleren la negociació de la llei trans, però persisteix el xoc
La Moncloa diu que està disposada a iniciar-ne la tramitació en menys de dues setmanes: que el Consell de Ministres vegi la llei LGTBI en primera volta el 15 de juny
El PSOE insisteix que ha de traslladar-se al Congrés un sol text. Igualtat nega que estigui tancat un acord i demana dues lleis diferenciades: trans i LGTBI
L’Orgull LGTBI s’acosta i encara no hi ha un acord tancat entre el PSOE i Unides Podem per a la llei trans. Les dues parts han acostat postures, consideren que s’han produït avanços, però el xoc no s’ha resolt per complet. A la Moncloa incideixen que l’última proposta de Justícia, que avalen per complet, tenia el consens del Ministeri d’Igualtat, però en «l’últim moment» l’equip d’Irene Montero va fer «un «pas enrere» i va tornar a exigir que es tramitin per separat la llei LGTBI i la llei trans. La part socialista de l’Executiu s’hi nega per una qüestió d’«economia legislativa» i remarca que la norma podria arribar a una primera lectura al Consell de Ministres en menys de dues setmanes. Mentrestant, Igualtat insisteix en dos textos diferenciats i en la lliure determinació de gènere. El conflicte, per tant, continua enquistat, mentre la pressió dels col·lectius i la proximitat de les celebracions de l’Orgull del 2021 empenyen les parts a trobar una via de consens.
Fonts de la Moncloa van indicar a EL PERIÓDICO que l’última proposta posada a sobre de la taula per Justícia «avança en els drets de les persones LGTBI de manera bastant notable, en sintonia amb la legislació més avançada del nostre entorn i amb totes les garanties». «Estem en disposició d’iniciar-ne la tramitació al més aviat possible», van dir. L’avantprojecte podria estudiar-se, de fet, dijous de la setmana vinent en la Comissió General de Secretaris d’Estat i Sotssecretaris, que presideix la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, per després l’analitzi el Consell de Ministres en la seva reunió del 15 de juny. Aquests són, almenys, els càlculs que fan a la Moncloa, on defensen que es va assolir un «principi d’acord» amb Igualtat, per la qual cosa «no s’entén» que sigui Montero qui ara faci marxa enrere. Justícia i Igualtat van mantenir una llarga trobada dimecres per continuar aproximant postures, tal com va avançar ‘elDiario.es’.
La llei trans és un dels punts de conflicte que arrosseguen el PSOE i Unides Podem des de fa mesos. Igualtat va llançar al febrer dos esborranys, un per a la llei LGTBI i un altre per a la llei trans, dos textos que, com ja van advertir en l’entorn de Calvo en aquell moment, només representaven les tesis dels morats. Els socialistes, encapçalats per la seva secretària d’Igualtat i vicepresidenta primera de l’Executiu, van mostrar des del principi la seva oposició a la lliure determinació de gènere. És a dir, el canvi registral de sexe sense més requisits que «la declaració expressa, de la persona interessada o dels seus representants legals». Calvo va insistir que fan falta «garanties constitucionals», «qualitat normativa» i «seguretat jurídica», perquè les lleis d’igualtat han sigut tradicionalment recorregudes per la dreta davant el Tribunal Constitucional i no hi hauria cap decepció per al col·lectiu que una norma que fos tombada al cap dels anys i privés de drets conquistats per un mal blindatge en la seva redacció.
La «casella de sortida»
La mà dreta de Pedro Sánchez ha remarcat que el canvi registral ha d’anar acompanyat de «garanties». És a dir, que igual que passa quan se segella un matrimoni o una persona mor, és necessària la concurrència de testimonis o una acreditació o certificat. Els socialistes també demanen que s’hi inclogui algun element per garantir una situació «estable» de transsexualitat o la possible reversibilitat del pas que s’ha fet. A més, el PSOE va reclamar que els dos esborranys es fusionessin en un sol text, una llei LGTBI amb un capítol ampli dedicat a la transsexualitat. Fer-ho així simplificava els tràmits, perquè és més senzill i curt aprovar una llei i no dues. Igualtat va acceptar perquè també els col·lectius s’hi havien mostrat d’acord.
Fonts de la Moncloa recalquen que, des de febrer, tant Calvo com dirigents socialistes i Justícia s’han reunit amb els grups que defensen els drets dels transsexuals i que s’ha anat polint el text, fins al punt que l’última proposta estava «totalment millorada» i Igualtat «admetia les garanties». «Es tracta de tirar endavant un text que sigui viable, això és el més important», afegeixen.
No obstant, en la part socialista creuen que Montero «torna ara a la casella de sortida». Dimecres, a Brussel·les, va emfatitzar davant la comissària europea d’Igualtat, Helena Dalli, que l’estratègia LGTBI de l’Executiu de coalició «és enormement ambiciosa» i que «serveix de referència per a Espanya en la tramitació de les lleis que formen part de l’acord de Govern», particularment la llei trans i la llei LGTBI. És a dir, que tornava a l’esquema de dos textos diferenciats. A la Moncloa rubriquen que no acceptaran de nou la discussió per tramitar dos textos i que no comparteixen ni compartiran la lliure determinació de gènere, ja que ha de comptar amb «garanties». Els socialistes sí que comparteixen la despatologització de la transsexualitat: és a dir, que no es requereixi un tractament hormonal o quirúrgic previ o una certificació mèdica, ja que no es tracta de cap malaltia.
Des d’Igualtat es reconeix que hi ha «reunions i els equips de Justícia i Igualtat estan fent un gran esforç per tenir la llei trans i la llei LGTBI abans de l’Orgull, com va dir la ministra, perquè vagi al més aviat possible al Consell de Ministres, tot i que encara no hi ha data perquè es continua treballant en l’acord». Les fonts pròximes a Montero afirmen que hi ha «consens» entre els equips negociadors de Justícia i Igualtat perquè la «llei integral trans garanteixi la despatologització i la lliure determinació de gènere». Aquest últim punt és el que els socialistes no comparteixen en absolut, com tampoc el desdoblament en dos textos.
Que el PSOE «no sigui convidat»
Fonts de Justícia, coproposador de la norma amb Igualtat, es limiten a explicar que «s’està construint» la llei –no es precisa si una o dues–, «la millor de les opcions», i refusen situar-se en «cap guerra». «Estem compromesos amb el Govern, això és, tant amb la Vicepresidència Primera com amb Igualtat, i res està tancat. Som responsables que la part tècnica sigui correcta. L’important és continuar treballant per treure la millor de les regulacions possibles, però no sabem si tindrem temps de tenir-la a punt abans de l’Orgull», que se celebrarà el 28 de juny. A l’equip del ministre Juan Carlos Campo recorden que qualsevol aportació que s’hi introdueixi és revisada i treballada «en detall» durant dies.
La pressió ambiental és màxima. Queda menys d’un mes per a l’Orgull i els socis de l’Executiu s’exposen a arribar-hi amb aquest meló obert. Per al PSOE, a més, és una qüestió especialment incòmoda. El partit de Sánchez s’ha preat sempre de ser l’abanderat en la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI i ara el té davant.
De fet, dilluns 76 organitzacions en defensa dels drets de les persones trans i LGTBI van enviar una carta als organitzadors de les festes de l’Orgull a Madrid (COGAM i FELGTB) en què els demanen que el PSOE «no sigui convidat» a la manifestació si abans «no ha aixecat el bloqueig» a la tramitació de la llei trans que promou Igualtat. Els socialistes ja es van trobar amb fortes crítiques el mes passat quan, amb la seva abstenció, van impedir que el ple del Congrés prengués en consideració la proposició de llei de l’oposició impulsada per ERC i el Grup Plural, que era molt similar a l’esborrany de Montero.
Llei trans Drets humans Dia de l'Orgull LGTBI+ Unides Podem Irene Montero Consell de Ministres Congrés PSOE Govern Pedro Sánchez Juan Carlos Campo Moreno María Jesús Montero Carmen Calvo LGTBI Comissió Europea Ministeri d'Igualtat
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia