Les proves comencen dimarts

El TSJC obliga a oferir als alumnes catalans en quina llengua cooficial volen l’examen de selectivitat

El TSJC obliga a oferir als alumnes catalans en quina llengua cooficial volen l’examen de selectivitat

JORDI V. POU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat el Govern a facilitar els enunciats dels exàmens de selectivitat en català, castellà i aranès, excepte en els de llengua. El TSJC estima així les mesures cautelars urgents sol·licitades per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya. Ho fa un dia abans que comencin les proves, aquest dimarts a les 9.00 hores. L’associació considerava que la Generalitat va vulnerar els drets constitucionals de no discriminació i educació dels 40.000 alumnes catalans matriculats en aquesta prova d’accés a la universitat a l’instar els professors a repartir els exercicis en català i només en el cas que algun alumne ho sol·liciti, podran entregar-li l’exemplar de l’examen en castellà.

El jutjat considera que l’elecció de la llengua dels enunciats de l’examen «no pot venir determinada per l’administració», i per això estima que estiguin disponibles en les tres llengües cooficials i que sigui l’alumne de manera individual el que esculli l’opció «en l’idioma oficial que estimi». La Generalitat disposa de tres dies per presentar al·legacions.

A les normes del Consell Interuniversitari de Catalunya per als membres dels tribunals de selectivitat s’instava a «repartir primer els enunciats d’examen en català i, només si algun alumne ho demana, donar-li la versió en castellà i recuperar la versió en català. A efectes estadístics, cal fer constar en informe quants es lliuren, en castellà, sense identificar els alumnes». En la seva resolució cautelar l’alt suspèn aquesta norma i requereix al «president/a i al secretari/a» d’aquest organisme que «disposi el necessari per a l’execució» de la resolució dels jutges.

Un dret dels ciutadans

Notícies relacionades

«La llengua oficial està configurada com un dret subjectiu: El dret dels ciutadans a utilitzar l’idioma de la seva elecció, i a relacionar-se amb els poders públics i l’Administració imposant la seva opció, i no a la inversa. Per això ha d’estimar-se la sol·licitud de suspensió de l’apartat indicat per mantenir el dret d’elecció, que correspon a l’alumne, com a mesura cautelar urgent atesa la imminència de la celebració de les proves d’accés a la Universitat, com hem dit, en els termes que es diran, excloent els enunciats de Llengua catalana i literatura, Literatura catalana, Llengua castellana i literatura, Literatura castellana i Llengua estrangera (anglès, francès, alemany i italià) que seran entregats en la llengua de l’exercici», concreta el TSJC.

L’associació que ha presentat el recurs demanava que s’«imprimeixin els exàmens en les tres llengües i que l’alumne en el repartiment del professor les tingui disponible», ja que els exàmens no es poden canviar en menys de 24 hores. No obstant creuen que per a l’avaluació de setembre es podrien imprimir amb els enunciats en català, castellà o aranès. En concret assenyalen que el repartiment prioritari dels exàmens en català és contrari al principi de no discriminació i al dret a l’educació, ja que aquestes proves són determinants per al futur acadèmic dels estudiants i han per això de realitzar-se en igualtat de condicions, sense que cap tipus de discriminació pugui influir en el seu resultat.