Crisi climàtica
Un augment d’un grau de temperatura sí que importa
Les temperatures han augmentat en els últims anys a Espanya per sobre de la mitjana planetària. Si un increment d’1,7 graus ja ha tingut conseqüències negatives més que visibles, evitar que pugi fins a nivells calamitosos hauria de ser una prioritat de totes les administracions.
España, una de las grandes perjudicadas por el cambio climático /
El canvi climàtic no és un fenomen exclusiu dels atols del Pacífic, les poblacions del quals estan angoixades per la pujada del nivell del mar. O de les comunitats que depenen de les amenaçades glaceres dels Andes i l’Himàlaia. O dels pobles de l’Àrtic, que observen com els gels retrocedeixen cada any fins a límits mai vistos. És aquí al costat.
La temperatura mitjana a Espanya durant els últims anys ha sigut 1,7 graus superior als valors del període 1850-1900, una dada intimidatòria que supera la mitjana planetària d’1,1 graus i que s’explica pel progrés cap al nord de l’àrea d’influència del Sàhara. En un exemple esclaridor, l’Aemet recorda que les àrees considerades de clima semiàrid a Espanya el 1960, segons la nomenclatura internacional (Köppen), han deixat d’estar circumscrites al sud-est (Almeria, Múrcia i sud d’Alacant) i s’han estès per la Manxa i la vall de l’Ebre. El 74% de la península Ibèrica es troba en risc de desertització, cosa que es tradueix en primer lloc en una perillosa degradació de les comunitats edàfiques –sota el sòl– que afavoreixen la vegetació.
Evidentment, ningú pot apreciar a la seva pell un augment d’un grau. No es pot distingir que el termòmetre va ascendir un dilluns fins a 24ºC i que el dimarts següent es va situar a 25ºC. Però n’hi ha prou amb recordar que les temperatures mitjanes anuals de Girona i Barcelona difereixen en 1,4 graus, és a dir, que la primera ciutat té actualment les mateixes temperatures que la segona fa 40 anys. Si es manté l’escalfament, Barcelona amb només un grau més podria convertir-se en Almeria. Amb quatre més seria el Caire.
Encara que les pluges es mantinguessin, la disponibilitat d’aigua baixarà a causa de la calor més intensa
Tot i que els models climàtics de previsió indiquen un descens acusat de les pluges en les pròximes dècades, el cert és que per ara no hi ha un patró clar. No obstant, la incertesa no és un consol. Fins i tot en el cas improbable que les precipitacions es mantinguessin estables, l’evaporació més gran deguda a la calor, la concentració dels registres en uns quants dies tempestuosos –com ja s’està observant– i l’augment de la població i del turisme en zones assolellades amb pocs recursos hídrics faran inevitable que l’aigua es converteixi en un bé encara més preuat. Els incendis de grans dimensions ja són habituals dels nostres estius, però podrien ser-ho més.
Un estudi europeu recent mostra que les pèrdues de rendiment agrari ocasionades per sequeres i excés de calor es van multiplicar per tres entre 1964-1990 i 1991-2015, fonamentalment en cereals i lleguminoses. En aquest sentit, el sector vinícola ha sigut un dels primers a reaccionar estudiant les possibilitats de zones ubicades a gran altura. A tot això hi caldria sumar en el cas d’Espanya la desaparició dels dies amb gelades –tan beneficioses per a molts cultius en letargia–, com ja s’aprecia en alguns observatoris.
Els anys més càlids a Espanya des que hi ha registres són el 2020, el 2017, el 2011, el 2015, el 2006 i el 2019
Com ha passat a tot el planeta, l’increment de les temperatures a Espanya s’ha concentrat en les últimes tres dècades i sembla que s’ha accelerat en dates recents, ja que els anys més càlids de tot el registre són, per ordre, el 2020, el 2017, el 2011, el 2015, el 2006 i el 2019. Les xifres no admeten discussió. L’augment ha sigut molt més clar a la primavera i a l’estiu que a l’hivern i a la tardor.
Canvien els cicles naturals
Notícies relacionadesSi es tenen en compte els registres estivals dels anys 80, posa com a exemple l’Aemet, l’estiu actual abasta pràcticament cinc setmanes més. I els hiverns són més curts. Al marge de la seva influència en les activitats humanes, aquest procés està modificant negativament cicles naturals com la floració i la fructificació de les plantes.
Finalment, la fusió dels casquets polars i de les glaceres terrestres, més l’expansió tèrmica de l’aigua, han fet que el Mediterrani pugi el seu nivell entre 2 i 4 mil·límetres per any, depenent de la zona, com confirma el sistema europeu Copèrnic per al període 1993-2017. A més, un mar cada vegada més càlid repercuteix en les regions costaneres, on augmenta el nombre de nits tropicals, aquelles en què la temperatura mínima supera els 20ºC. El centre de Barcelona va batre el rècord el 2019 amb 101 dies. n
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça