Comissió de Salut Pública

El Govern i les comunitats aproven la vacunació a partir dels 12 anys

  • L’Executiu i les autonomies obren la porta que els diferents grups d’edat puguin solapar-se a causa de la major disponibilitat de dosis

El Govern i les comunitats aproven la vacunació a partir dels 12 anys

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La cita de la Comissió de Salut Pública, on es reuneixen tècnics del Govern i les comunitats autònomes, havia generat aquest dimarts enormes expectatives. S’anticipava transcendental. En principi, la cita havia d’abordar dues qüestions de gran impacte sobre els ciutadans. D’una banda, el final de l’obligatorietat de les mascaretes a l’exterior, sempre que es mantingui la distància, ja que la utilitat real d’aquesta mesura de prevenció és discutida per nombrosos estudis científics, que conclouen que els contagis a l’aire lliure són molt poc freqüents. De l’altra, la possibilitat de vacunar-se al lloc on s’estiueja, no al territori de residència. La Comissió, no obstant, no va abordar ni un ni l’altre assumpte, que hauran d’esperar almenys una setmana més. Tot i així, l’organisme va aprovar els nous grups de vacunació, que ja arriben fins aquells que tenen 12 anys, la inoculació dels quals, en principi, tindrà lloc a principis del pròxim curs escolar.

Els nous grups aprovats són l’11 (format per persones d’entre 30 i 39 anys), el 12 (entre 20 i 29 anys) i el 13 (entre 12 i 19 anys). La inoculació a la franja de població que va dels 40 als 49 anys segueix en procés, però els que tenen menys d’aquesta edat ja són més a prop de ser immunitzats. 

La vacunació continua a un ritme més accelerat que mai fins ara. La setmana passada es van inocular més de 3,2 milions de dosis, la xifra més alta des que van començar a arribar els fàrmacs, a finals del desembre passat. El 45,3% de la població espanyola (prop de 21 milions i mig de persones) ja ha rebut almenys una punxada, mentre que el 27% (una mica menys de 13 milions) compta amb la pauta completa. L’objectiu immediat del Govern és tancar aquesta setmana amb 15 milions de persones havent culminat el procés vacunal, una meta que encara no està clar que s’aconsegueixi. La campanya se centra en la forquilla que va dels 40 als 49 anys, un col·lectiu en el qual el 31,6% ha rebut almenys una dosi, si bé amb diferències entre els diferents territoris: Euskadi, Madrid i Castella i Lleó són els que van més endarrerits. 

Per sobre de les polèmiques

Però el panorama, en conjunt, és «molt positiu», insisteixen des de Sanitat, on demanen que el focus es dirigeixi a la immunització, deixant de banda les múltiples polèmiques que ha arrossegat la ministra Darias en les últimes setmanes: la segona dosi d’AstraZeneca, l’obligatorietat o no de les restriccions a l’hostaleria a tot Espanya, la vacunació de la Selecció Espanyola de futbol i el nou sistema de selecció de places de metges especialistes, entre altres assumptes. 

Notícies relacionades

Així, la Comissió de Salut Pública va decidir aquest dimarts que davant l’arribada de més vacunes, el descens de les xifres de contagis (la incidència acumulada ja es troba en 101 casos per cada 100.000 habitants diagnosticats en els últims 14 dies, tres punts menys que en la jornada anterior) i l’augment de les temperatures, els diferents grups podrien anar sent inoculats en paral·lel, tot i que sempre prioritzant els d’edat més avançada. «Tenint en compte la major disponibilitat de vacunes en aquestes pròximes setmanes, la situació epidemiològica actual i l’entrada en el període estival, i per qüestions organitzatives i de factibilitat, es podrà anar encavalcant la captació de diferents grups, mantenint l’ordre d’edat descendent», va explicar Sanitat. 

«És fonamental insistir en la captació de les persones de 40 i més anys que no s’han vacunat encara», va insistir el Ministeri després de la cita de la Comissió de Salut Pública, on també es va abordar la necessitat de «prioritzar» la immunització d’adolescents a partir de 12 anys que siguin grans dependents o presentin «condicions de molt alt risc».