Una mort en 24 hores

Les ucis per Covid continuen baixant a Catalunya

En les últimes hores els hospitals tenen 21 crítics menys i han donat 9 altes més

Les ucis per Covid continuen baixant a Catalunya

EUROPA PRESS / GLÒRIA SÀNCHEZ

3
Es llegeix en minuts

Els indicadors epidèmics continuen millorant a Catalunya, on els hospitals es van buidant també a poc a poc de pacients de Covid i ja hi ha un nombre de malalts similar al que hi havia a finals de juliol de l’any passat. És el principal referent del bon ritme de la vacunació. Segons les dades actualitzades aquest dijous per Salut, avui hi ha un total de 503 pacients amb Covid ingressats als hospitals catalans, nou menys que ahir, 158 dels quals estan en unitats de crítics, 21 menys, una xifra que no es donava des de la tardor.

El descens per sota de 100 del risc de rebrot (EPG), índex que mesura el creixement potencial de la pandèmia, segueix caient amb comptagotes, i avui és de 81 punts, un menys que ahir, un risc moderat, cosa que no passava des del juliol de l’any passat.

Canvi de criteri

El nombre de persones infectades de SARS-CoV-2 a Catalunya des de l’inici de l’epidèmia confirmades per tota mena de proves puja a 693.361, que són 3.556 menys que ahir, perquè Salut ha canviat el criteri de recompte dels casos serològics, que compta les persones que han desenvolupat anticossos.

A partir d’ara, Salut ja no considerarà com a casos els resultats positius d’una prova Elisa o un test ràpid d’anticossos que es faci després de l’administració de la primera dosi de la vacuna, perquè aquesta ja genera anticossos.

En els últims set dies, s’han confirmat amb proves PCR o test d’antígens un total de 3.157 positius, una mitjana de 450 contagiats cada dia, amb afectació sobretot en les persones joves que encara no estan vacunades.

La incidència acumulada de casos en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) és de 87,7 casos, similar a la vigília, mentre que l’índex que mesura la velocitat de propagació (Rt) és de 0,94, igual que ahir. És a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 94 persones, cosa que indica que continua minvant la propagació.

La positivitat dels PCR i tests d’antígens s’ha situat en el 3,35%, una centèsima menys que ahir, per sota del 5% que l’OMS considera el llindar per poder controlar l’epidèmia.

La mortalitat

Des de l’inici de l’epidèmia han mort oficialment per coronavirus a Catalunya 22.235 persones, una de les quals, comunicada en les últimes 24 hores.

La mortalitat, l’indicador que més baixa, està en 15 persones mortes per la malaltia en els últims 7 dies, és a dir, una mitja de 2 morts al dia, una de les xifres més baixes des de la primera mort oficial per aquest virus, que va ocórrer el 6 de març del 2020. Aquest nombre de morts ja està molt lluny del rècord de mortalitat registrat el 30 de març del 2020, quan a Catalunya hi va haver 417 morts en només un dia per Covid i 2.654 morts en una setmana, entre el 29 de març i el 4 d’abril de l’any passat.

Des de la primera mort, només quatre dies figuren sense cap difunt per la malaltia: el 5 de juliol del 2020, el 27 i el 30 de maig del 2021 i el 9 de juny del 2021.

Per comarques

Ja hi ha deu comarques que no tenen cap cas en persones de més de 64 anys des de fa una setmana. Són la Cerdanya, l’Alta Ribagorça, la

Notícies relacionades

Vall d’Aran, l’Alt Urgell, el Montsià, el Ripollès, el Baix Empordà, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Vallès Oriental.

Els investigadors del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC han explicat que caldrà fer el seguiment de casos per edats en aquest moment clau per entendre l’epidèmia i esperen que a finals d’aquesta setmana es consolidi la tendència a la desaparició del virus en la gent gran.